Technology04.01.2014

De OS strijd: Intel komt met dual OS voor Windows en Android in één device!


de-os-strijd-intel-komt-met-dual-os-voor.jpg
de-os-strijd-intel-komt-met-dual-os-voor.jpg

Volgens een posting The Verge zal Intel volgende week op de CES in Las Vegas aankondigen dat ze een apparaat met twee OS systemen (Dual OS) zal aankondigen: Windows 8 en Android, zodat de Apps van beide systemen zonder steeds in en uit te loggen voor de gebruikers beschikbaar zijn. Je mag aannemen dat Intel het met name heeft over touchscreen tablets, want op een ouderwetse laptop is dat niet al te praktisch, anders dan dat men vanuit het éne OS een ander OS kan opstarten en gebruiken.

2014 wordt voor de consumenten blijkbaar het jaar van de strijd tussen de Operating Systems! De vraag is of Microsoft en Google zullen willen toestaan dat men deze op één machine verenigt en hun macht ligt in het feit dat ze voor deze dual machines de app stores kunnen afsluiten. En Intel zal niet in staat zijn zelf een geheel nieuwe store van Apps op te zetten en te vermarkten.

Als we UNIX, als non-consumer OS, verder buiten beschouwing laten dan gaat de strijd de komende jaren tussen het iOS van Apple, Windows van Microsoft en Chrome OS/Android van Google. In deze strijd heeft Google de beste papieren.

Probleem is dat met name Microsoft meer denkt in apparaten voor een OS dan in doelgroepen die deze apparaten zouden moeten gaan bedienen. Het is het probleem op te veel paarden te willen wedden van uit een te historisch (monopoly) perspectief. Je moet onderscheid maken tussen een markt voor de thuis consumenten en de zakelijke markt, of beter de markt van de professionals.

Daar doorheen loopt het feit dat voor de mobiele telefoon- en tablet markt er geen onderscheid is tussen consument en zakelijk, maar wel het gegeven dat voor zakelijke gebruikers andere zaken met hun bedrijfscomputers en zakelijke laptops moeten worden gesynchroniseerd, dan voor de consumenten markt, waarvan een steeds groter deel, het wat betreft het digitale leven, helemaal laat bij een tablet of mobiel.

Verder leidt de snelle verschuiving van lokale opslag en rekencapaciteit naar de cloud er toe dat er meer behoefte komt aan onderhoudsvriendelijke en geodkope terminals, in plaats van lokale computers als laptops, die van iedere consument een ID-operator maakt. Iets waarvoor ze niet in de wieg zijn gelegd.

Als men de situatie opbreekt in doelgroepen op basis van behoefte in gebruik en specificaties ziet volgens mij de wereld er als volgt uit:

os-competation-table3.jpg
os-competation-table3.jpg

Laten we beginnen met naar de positie van Apple te kijken. Apple heeft een sterke eigen ecosysteem met trouwe en overtuigde volgers, die voor hun trouw nog steeds zeer hoge investeringen bereid zijn te doen om uit te stralen dat ze lid van de club zijn. Deze groep zal blijven bestaan maar niet meer dan 10-20% van de markt veroveren. Een nuttige luis in de pels en dwingend in innovatie. En dat is ook het gevaar: zodra het innovatieve karakter van Apple sluit, zal dat het einde van van Apple betekenen.
Apple heeft de Tablet/Mobiele apparaten geintegreerd. En het Macbook platform met uitstekende synchronisatie daartussen. Als (professionele) gebruiker kan je dus geheel in de wereld van Apps blijven, vooral omdat de belangrijke zakelijke producten van Microsoft (Office) gewoon beschikbaar zijn, en Google met zijn toepassingen uitstekend op het Apple platform kan draaien. De omgekeerde situatie is niet van toepassing. Echte Apple applicaties draaien niet op de andere operating systemen.

Wat Microsoft betreft kan het door haar verleden niet goed kiezen voor een consumenten strategie. Haar bondgenoten zijn feitelijk de bedrijfs IT-ers die kiezen voor de Microsoft (mail) Servers en het gecontroleerde centrale beheer van applicaties (.exe) op Windows XP of 7, en de zakelijke professionele gebruikers die kiezen voor MS Office en Outlook. In het verleden konden deze keuzes aan de consument worden opgelegd, waarbij de consument gedwongen werd IT-operator te worden, een rol die hen niet ligt. Verder konden ze daarmee de markt van de mobiele telefoons en tablets niet goed bedienen en deze strijd lijkt eigenlijk al verloren. Microsoft heeft dus niet de tablets en de telefoons geüniformeerd, maar met Windows 8 de laptops en de tablets. En dat zal niet gaan werken vanwege prijs en functionaliteit. Door deze spagaat loopt Microsoft nu echt het risico snel de consumentenmarkt, ondanks grote investeringen, van zich te vervreemden. De strategie van Microsoft zal moeten zijn dan het zich geheel richt op de professionals en groot zakelijke markt voor geavanceerde toepassingen, waarbij de medewerkers de beschikking moeten hebben over goed te synchronisereren laptop-terminals, tablets en mobiele telefoons. Omdat Mircosoft voor de klein zakelijke markt snel te duur begint te worden, denk ik dat het voorland van Microsoft een marktaandeel van 20-30% is.

Daarmee krijgen Apple en Microsoft pakweg 40% van de markt van de OS. De rest gaat op termijn naar Google. Daar zijn een paar belangrijke redenen voor:

1. Google is van huis uit gericht geweest op slimme, goedkope (gratis) in de cloud werkende toepassingen voor de consument. Dat geeft ze een uiterst sterke positie op de consumenten markt en maakt dat hun toepassingen probleemloos op alle andere OS platforms even gemakkelijk draaien.

2. Google heeft na de introductie van de iPhone de smartphone markt en de markt voor de tablets snel en kwalitatief hoogstaand kunnen invullen met Android.

3. Omdat Google (haast) geen investeringen en risico’s loopt in hardware, omdat hun systemen zo open zijn, willen anderen dat graag voor ze doen, en kunnen ze sneller zonder belasting van downward compabiliteit nieuwe toepassingen ontwikkelen.

4. Google heeft begrepen met de Chomebook (en Android) dat je de consument moet bevrijden van ingewikkelde operating taken: installeren, aansluiten apparatuur, verbindingen, opslag en synchronisatie en backups. Als de consument door gaat krijgen dat ze goedkoop, snel en zorgeloos kunnen werken op het Chrome OS zal de opmars niet te stuiten zijn.

5. Het bedrijfsleven bestaat voornamelijk uit kleine bedrijven (MKB) waarvoor de IT toepassingen eerder lijken op die van de consument dan op de zakelijke beheeromgeving van autonome IT’ers en IT-afdelingen. De klein zakelijke markt wordt uitstekend bediend vanuit Google App.

Samenvattend: Google beheerst binnenkort de drie grootste markten: smartphones en tablets, de niet-professionele consumentenmarkt én het merendeel van de kleine MKB bedrijven. Daar wil Apple geen antwoord op hebben, omdat dat niet hun business model is, en heeft Microsoft met Windows 8 geen antwoord op.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Android

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Wereldwijd technologiemerk OnePlus heeft aangekondigd zijn ecosysteem van producten in Europa te gaan versterken met een midrange tablet genaamd OnePlus Pad Go en een nieuwe kleurstelling voor de OnePlus Watch 2. Beide producten worden officieel uit de doeken gedaan op dinsdag 23 april om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Gadgets17.04.2024

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​6 tips om meer uit je Android-telefoon te halen

Je hebt hem altijd bij je, maar haal je er ook echt uit wat erin zit? Je hoeft niet constant met je telefoon bezig te zijn om er meer uit te halen. Soms zijn er ook heel handige functies die je simpelweg nog niet kent en...

Mobile05.01.2024

​6 tips om meer uit je Android-telefoon te halen

Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat

Vergeet je vaak waar je je auto parkeert? Dan ben je niet de enige. Er zijn diverse apps waarin je kunt vastleggen waar je de auto hebt gelaten, maar nu introduceert Google een handige nieuwe functie voor Maps waarvan we...

Automotive08.12.2023

Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Apple heeft geen ‘Berichten’ zoals Android. Althans: de app heet wel Berichten, maar staat beter bekend als iMessage. Het is een app waarin je sms’jes binnenkomen, maar waarmee je ook berichten kunt sturen. Die ber...

Mobile15.11.2023

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Vlak voor Apple event teast Google alvast zijn Pixel 8 en Watch 2

Morgenavond presenteert Apple zijn nieuwe iPhone en zoals we al schreven is er al vrij veel aan geruchten door de geruchtenmolen gegaan. Echter staat er ook nog een andere telefoonaankondiging voor de deur, namelijk Goog...

Mobile11.09.2023

Vlak voor Apple event teast Google alvast zijn Pixel 8 en Watch 2

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

Android krijgt een facelift. De bekende robot van Google gaat er net even anders uitzien. Zijn bonkige lijf is wat meer bourgondisch rond geworden en hij ziet er sowieso wat ronder en meer knuffelbaar uit. Google vond he...

Mobile06.09.2023

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

En een vernieuwd logo

Verder lezen over Windows

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Het is bizar te noemen, maar de applicatie Kladblok krijgt spellingscontrole. En dat na 40 (!) jaar.

Technology09.07.2024

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Tijdmachine: Windows XP kennen we vooral van de achtergrond

Voor sommige mensen gaat het even schrikken zijn, maar we gaan Windows XP toch echt in de tijdmachine steken. Miljoenen mensen schijnen het oude besturingssysteem van Microsoft nog te gebruiken, terwijl het al 23 jaar (!...

Technology26.02.2024

Tijdmachine: Windows XP kennen we vooral van de achtergrond

Tijdmachine – MS Dos: nooit meer terug, maar we kunnen niet zonder

Het heeft Bill Gates een van de rijkste mannen ter wereld gemaakt, en het heeft ons ook een enorme rijkdom gegeven. MS-DOS was een van de eerste besturingssystemen voor PC’s ooit. Het was niet veel als je het zag, maar...

Technology08.01.2024

Tijdmachine – MS Dos: nooit meer terug, maar we kunnen niet zonder

Je kunt straks beveiligingsupdates kopen voor Windows 10

Het duurt nog bijna twee jaar, maar medio oktober 2025 stopt Microsoft met de support voor Windows 10. Echter, omdat de kans groot is dat tegen die tijd nog lang niet iedereen overgestapt zal zijn naar een nieuwere versi...

Technology06.12.2023

Je kunt straks beveiligingsupdates kopen voor Windows 10

Dit keer kunnen ook gewone consumenten het ESU-programma aanschaffen
Gelukkig: Bing en Edge worden iets minder dwingend

Het is soms om gek van te worden: als je op een Windows-computer werkt, dan word je zo’n beetje gedwongen om de Edge-browser te gebruiken. Daar komt ook nog eens de Bing-zoekmachine bij, want zelfs als je voet bij stuk...

Search17.11.2023

Gelukkig: Bing en Edge worden iets minder dwingend