Technology23.10.2013

EU inversteert in verbetering van Biometrische veiligheidssystemen


Gezichts-, spraak en vingerafdrukidentificatie, is steeds meer mogelijk met moderne apparatuur zoals smartphones en tablets. Het Tabula Rasa consortium, dat wordt gesteund met EU-investeringen, heeft onderzocht hoe ‘goed’ deze nieuwe softwaretoepassingen werken. Het consortium richt zich vooral op het groeiende fenomeen ‘Spoofing’, het gebruikmaken van materialen zoals make-up, foto’s en spraakopnamen om  biometrische systemen om de tuin te leiden.

Biometrische systemen zijn tegenwoordig een van de meest efficiënte beveiligingsoplossingen. Toch bestaan er nog steeds ‘bugs’. Het Tabula Rasa consortium heeft met 12 verschillende organisaties in 7 landen, 3 jaar lang samengewerkt om zoveel mogelijk zwakke punten op te sporen en maatregelen voor te stellen zodat er nieuwe en veiligere biometrische systemen ontwikkeld kunnen worden.

In het kader van het onderzoek zette Tabula Rasa een ‘Spoofing Challenge’ op, waarbij onderzoekers uit de hele wereld werden uitgenodigd om aanvalsplannen te ontwikkelen en te proberen om verschillende biometrische systemen te misleiden. Deelnemers lieten zien dat er veel verschillende en creatieve manieren zijn om de systemen aan te vallen. Bij de meest vindingrijke aanval in de wedstrijd werd succesvol gebruikgemaakt van make-up om een 2D gezichtsherkenningssysteem voor de gek te houden. Andere deelnemers gebruikten bekende methodes, zoals foto’s, maskers of vervalste vingerafdrukken (‘gummy fingers’) om de systemen succesvol te misleiden.

Dr. Sébastien Marcel, coördinator van het project: “Het zou zonder de investering van de Europese Unie onmogelijk zijn geweest om op zo’n grote schaal onderzoek te doen en samen te werken met zo veel EU partners. De verbeterde software zorgt voor veiligere apparaten en betrouwbare informatie, maar ook voor snellere log-ins voor IT-apparatuur en snellere, nauwkeurigere grens- en paspoortcontroles. We zijn ervan overtuigd dat veel verschillende organisaties geïnteresseerd zullen zijn in ons onderzoek, waaronder technologiebedrijven, banken, fabrikanten van mobiele apparaten en online dienstverleners.” 

De Europese Unie investeerde €4,4 miljoen in het project, naast een investering van €1,6 miljoen van het consortium, om het uitgebreide onderzoek en de bijbehorende testen uit te voeren.

Het Tabula Rasa onderzoeksproject heeft een uitgebreide lijst van mogelijke misleidingsscenario’s gemaakt en heeft tegenmaatregelen ontwikkeld. Deze sporen bijvoorbeeld tekens van leven op (o.a. knipperen van oogleden, zweten) en verbeteren daarmee de veiligheid van biometrische systemen. Inmiddels zijn er al 5 van deze tegenmaatregelen overgedragen aan bedrijven. De uitgebreide kennis over misleidingsaanvallen zorgt ervoor dat Europese organisaties op dit gebied hun leiderschap behouden door bestendigheid van biometrische sensoren steeds verder te verbeteren.   

Ryan Heath, woordvoerder van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de digitale agenda en digitale technologieën: “Veel mensen bewaren persoonlijke en vertrouwelijke informatie op hun smartphones en tablets, dus moeten we met zekerheid kunnen vertrouwen op deze biometrische toepassingen. De Europese Commissie is verheugd met het succes dat TABULA RASA tot nu toe heeft. Geen enkele andere onderzoeksgroep heeft tot dusver zulke geavanceerde resultaten in de biometrie behaald.”

Verder lezen over Security

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

Er verschijnt dagelijks ransomware. ShrinkLocker is de nieuwe 'ster', het maakt misbruik van een belangrijk onderdeel van Windows: BitLocker.

Cybercrime29.05.2024

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Dell heeft een beveiligingsincident gehad. Het is nog wat onduidelijk wat er nu precies is buitgemaakt en waarom.

Cybercrime10.05.2024

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik