Technology05.01.2024

2024 wordt het jaar van een epische zonsverduistering


Als je die wilt meemaken, dan moet je wel naar de andere kant van de oceaan

Over enkele maanden, op 8 april 2024, staat er weer een totale zonsverduistering op de planning. Helaas niet bij ons in de buurt, deze keer, maar wel eentje die volgens astronomen epische vormen aan zal nemen. Wil je erbij zijn, dan zul je naar de andere kant van de oceaan moeten reizen. De zonsverduistering van 8 april a.s zal zijn schaduw namelijk werpen over (delen van) Mexico, de VS en Canada.

Wetenschappers staan te popelen

Voor dat deel van de wereld wordt 8 april voorlopig ook de laatste mogelijkheid om een totale zonsverduistering ‘in eigen huis’ te kunnen waarnemen. De volgende in die regio staat namelijk pas op de kalender voor 2044. Dat is meteen een van de redenen waarom wetenschappers de aanstaande zonsverduistering met argusogen bekijken en staan te popelen om er meer over te leren. Ze bereiden voor deze gelegenheid dan ook verschillende unieke experimenten voor. Ze willen daarmee de zonsverduistering gebruiken om kennis op te doen een van de grootste geheimen van onze zon en de subtiele effecten die een zonsverduistering op de aarde heeft, bestuderen.

Zoals bij elke zonsverduistering is een strakblauwe lucht natuurlijk onontbeerlijk om het hele fenomeen, dat vanaf het begin tot de totale verduistering al uren duurt, te kunnen waarnemen. Daarom zullen en aantal; wetenschappers en astronomen rondom het tijdstip van de zonsverduistering in een vliegtuig stappen. Mocht het dan regenen of bewolkt zijn, dan hebben ze daar in ieder geval geen last van.

Voor de vele wetenschappelijke experimenten die gepland staat zullen onder andere ook tientallen met instrumenten beladen ballonnen opgelaten worden, sommigen zo hoog als 35 kilometer, om de impact van de zonsverduistering op de atmosfeer en het weer van de aarde te volgen.

Je moet het ervaren hebben, al is het maar één keer in je leven

Echter, voor de gewone sterveling, die zich geen eclipse vliegreis kan veroorloven, is het zaak om een plekje te zoeken waar het op 8 april niet bewolkt is. Daarbij komt dat je het volle effect van een totale zonsverduistering pas echt kunt ervaren als je met beide benen op de grond staat. Ik spreek uit ervaring.

Op 11 augustus 1999 was ik namelijk in de gelukkige gelegenheid om zelf een totale zonsverduistering mee te maken. Wie dat ooit heeft mogen ervaren weet welke impact dat heeft. Enkele seconden vóór de totale eclips gebeurt er van alles. Het wordt stil, heel stil. Geen fluitende vogels meer, honden stoppen met blaffen en letterlijk de hele natuur lijkt de pauze knop in te drukken. Zelfs de wind gaat liggen en je staat – ik althans – letterlijk met open mond te kijken naar een fenomeen dat in de geschiedenis van onze planeet al heel veel beschavingen heeft doen schudden op haar grondvesten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA