Nieuws09.06.2021

Zonsverduistering verduistert ook bijna 1 gigawatt aan stroom


En dan te bedenken dat nog slechts 15% van de zon door de maan bedekt wordt

Een zonsverduistering is een bijzondere gebeurtenis die niet zo heel erg vaak voorkomt. Zeker niet in de vorm van een volledige verduistering. Morgen, 10 juni, is in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Die bereikt zijn hoogtepunt rond 12u22 (afhankelijk van waar in Nederland je je bevindt). Op dat moment wordt zo’n 15 procent van de zon bedekt door de maan. Dit betekent echter ook dat zonnepanelen dan minder stroom zullen opwekken.

800 MegaWatt verduisterd

Nu denk je natuurlijk ‘dat zal best meevallen’, maar netbeheerder Tennet wijd een complete pagina op haar website aan de gevolgen van deze gedeeltelijke zonsverduistering voor de productie van elektriciteit door zonnepanelen. In Nederland lopen we daardoor naar schatting 0,8 GigaWatt mis. In Duitsland zou dat tekort kunnen oplopen tot 4 GW. Omdat het stroomverbruik verder wel gelijk zal blijven, zullen de netbeheerders maatregelen moeten nemen om uitval te voorkomen. Dit betekent dat de ‘ontbrekende’ megawatts, bij ons zo’n 800 dus, gecompenseerd wordt met elektriciteit uit andere bronnen.

Juist omdat zonsverduisteringen niet al te vaak voorkomen, is het voor netbeheerders telkens een uitdaging om de juiste voorspellingen voor de terugval van de elektriciteitsproductie te voorspellen. “Het is mogelijk dat niet overal op de juiste wijze rekening wordt gehouden met het komende natuurverschijnsel. In dat geval kunnen er verschillen zijn tussen de prognose en de werkelijk geproduceerde elektriciteit. Om dit tegen te gaan, werken wij samen met onze partners, bijvoorbeeld alle andere Duitse TSO’s, om proactief informatie te verstrekken over de komende zonsverduistering en de gevolgen daarvan”, aldus Freddy van Halm van Tennet.

Het fenomeen van de zonsverduistering

Helaas is de zonsverduistering van morgen slechts een gedeeltelijke. De laatste keer dat we een vrijwel volledige zonsverduistering mochten meemaken was op 11 augustus 1999. Toen werd in Zuid-Limburg 97% van de zon door de maan verduisterd. Zelf ben ik toen naar de zogenaamde band van de totale verduistering gereden, in de buurt van Marseille en Beauvaisis in Noord-Frankrijk.

Daar werd ook duidelijk hoe groot het verschil is tussen een verduistering van 99% en de totale verduistering. Bijna letterlijk een verschil van dag en nacht. Vlak voor de totale verduistering valt niet alleen de wind weg, maar worden ook alle dieren akelig stil. Iets dat je een keer meegemaakt moet hebben, al is het maar eens in je leven. In dat opzicht valt de verduistering van 15% van morgen dus helemaal in het niet. Pas in augustus 2026 komt er weer een totale zonsverduistering in de buurt van ons land.

Mocht je de gedeeltelijke zonsverduistering willen zien, vergeet dan je eclipsbril niet want zonder is de kans groot (lees: 100%) dat je blijvende oogschade oploopt. De weersvoorspellingen voor 10 juni zijn in ieder geval uitmuntend.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden