Startups07.06.2022

Zivver: 61% van de medewerkers maakte e-mailfout in afgelopen 2 jaar


Als je omzetgroei 7082 procent is, dan doe je iets goed. De Nederlandse scale-up Zivver heeft goud in handen. Dat heeft alles te maken met in een gat springen dat Google en Microsoft achterlaten. We spraken CIO Rick Goud over de oplossing van Zivver en een onderzoek dat het bedrijf deed naar veilige communicatie op de werkvloer.

Werknemers hebben (onterecht) vertrouwen in mail

Zivver bestaat sinds 2015 en werd door Rick en zijn compagnon Wouter Klinkhamer opgebouwd. In eerste instantie was Rick CEO, maar hij wilde zich liever met innovatie bezighouden. De I in zijn titel staat dan ook voor ‘chief Innovation officer’. Inmiddels is ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten en ziekenhuizen in ons land over op Zivver en maakt ook De Rechtspraak er volop gebruik van; het heeft hier de ‘ouderwetse maar veelgebruikte fax’ vervangen. Kortom, het is een bedrijf dat zijn sporen heeft verdiend.

Uit het onderzoek (dat Zivver onder 6031 werknemers en IT managers deed in zes landen deed) blijkt dat 98 procent van de werknemers zich graag wil kunnen concentreren op hun primaire taak. Tegelijkertijd vindt bijna de helft van de medewerkers dat de huidige beveiligingsmethoden werknemers afremmen om hun werk te doen. Toch zijn beveiligingsmethoden hard nodig: 61 procent geeft toe e-mailfouten te hebben gemaakt in de afgelopen twee jaar, denk aan het versturen van een bijlage met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon, of een vertrouwelijke mail naar een grote groep ontvangers. Echter, werknemers hebben nog steeds veel vertrouwen in e-mail: 79 procent denkt dat e-mail de veiligste manier is om gevoelige informatie te verzenden.

Onderzoek naar balans tussen productiviteit en veiligheid

Rick: “We hebben allemaal een rare periode achter de rug, bedrijven moesten snel schakelen naar het aanbieden van een thuiswerkomgeving en dat bracht veel veranderingen met zich mee. Daarom wilden we grondig onderzoeken hoe het gemiddelde bedrijf is omgegaan met die versnelde digitalisering. Welke effecten hebben nieuwe communicatiemethodes op het werkplezier en de veiligheid en productiviteit van medewerkers? Wat mij het meest opviel is dat er eigenlijk geen verschil zit tussen landen en sectoren als je kijkt naar de mate waarin medewerkers gefrustreerd zijn door het aanbod van vele communicatieplatformen, en beveiligingstools die niet gebruiksvriendelijk zijn.”

Elke sector heeft dezelfde uitdaging. “Overal lijken ze vaak de plank mis te slaan betreft de combinatie van productiviteit en veiligheid. Die is vaak niet in balans. Medewerkers worstelen ermee zoveel verschillende tools naast elkaar te moeten gebruiken. Wij spelen daarop in. Ons platform is heel duidelijk, vereist geen bepaalde kennis of kunde. Omdat gebruiksvriendelijk zo centraal mogelijk staat, wordt veilig mailen geen bottleneck, maar een logische handeling.”

Zivver is een veilige tool voor communicatie, en het integreert met de meest gebruikte e-mailprogramma’s als Outlook, Office 365 en Gmail. “E-mail is de enige wereldwijde standaard. 80 procent van de ondervraagden in ons rapport zegt dat het het belangrijkste instrument is om dagelijks mee te werken. Maar e-mail is notoir onveilig en is dus niet geschikt is om gevoelige informatie mee te versturen. Bovendien ben je ook beperkt in de hoeveelheid gegevens die je kan mailen. Nu is het zo dat wanneer je een mail stuurt met een attachment groter dan 10 Mb, je moet schakelen naar WeTransfer of Dropbox. Dat is toch heel onhandig?

Introduceer je iets dat te anders of te moeilijk is, dan bedenken mensen al gauw een workaround. “Daarom zorgen we dat onze oplossing wordt geïntegreerd met de e-mail oplossing die mensen nu al gebruiken. Je hoeft niet naar een andere app om veilig te communiceren, of om grote bestanden te versturen. Met Zivver kan je tot 5000 Gb bestanden delen, en wel op een veilige manier. Dit is uniek.”

<i>Rick Goud, CIO Zivver.</i>
Rick Goud, CIO Zivver.

Menselijke fouten zorgen voor grootste deel datalekken

Zivver zorgt dus uiteindelijk voor het verkleinen van de kans op datalekken. En dat is een big deal voor bedrijven. “Nederland staat op de tweede plaats als het gaat om gemelde datalekken. In Nederland zijn 100.000 datalekken gemeld in 4 jaar, versus 3.000 in België. Maar let op, dat maakt ons niet per se onveiliger: we hebben hier vooral een betere meldcultuur. Hier kun je van leren, want je komt te weten wat er bij andere mensen fout is gegaan.”

Van belang is om te zien waar die datalekken door veroorzaakt worden. Opvallend is dat hacking verantwoordelijk is voor een klein deel van dit probleem. “Slechts 5 procent van alle datalekken komt door hacking en phishing, de rest komt vooral door informatie naar de verkeerde persoon te sturen, bijvoorbeeld iemand met dezelfde voor- of achternaam. Of een bijlage te sturen waarin nog extra informatie te lezen is die niet voor die persoon is bestemd. Ook komt het vaak voor dat mensen alle e-mailadressen in CC zetten in plaats van BCC. Vaak zijn het dus menselijke fouten van medewerkers die zorgen voor datalekken, en zij worden onvoldoende geholpen om fouten te voorkomen. Daarom hebben wij slimme technologieën toegepast. Ons platform begrijpt de context van de mail. Door de slimme, onder andere op machine learning gebaseerde algoritmen wordt een mogelijke fout al tijdens het opstellen van de mail gespot, en vervolgens krijgen werknemers een waarschuwing.” De kans dat een mail met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon wordt gestuurd, wordt dankzij Zivver dus geminimaliseerd.

Is Rick niet bang dat e-mail op een gegeven moment toch echt uitsterft? Hij zegt van niet. “Het is de enige wereldwijde standaard die er is. Er wordt momenteel ook geen andere standaard ontwikkeld. Ik vrees en verwacht dat e-mail nog wel 25 jaar het meest gebruikte communicatiemiddel zal zijn. Het goede nieuws is dat dankzij Zivver een onveilige standaard toch veilig gebruikt kan worden.”

[Fotocredits – Song_about_summer © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Data

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

​Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?

In Noord-Holland is Middenmeer een soort ultra-datacenterlocatie. Het is ook vaak uit die plaats dat er berichten komen over wat omwonenden ervan vinden (spoiler: het is niet positief), maar nu zelfs arbeiders die demons...

Online31.10.2023

​Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?

Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde

Het was door alle commotie, bezwaren en andere randzaken al hoogst onwaarschijnlijk geworden dat het mega datacenter dat Meta wilde gaan bouwen in Zeewolde nog door zou gaan. Welnu, vandaag is het doek definitief gevalle...

Technology20.09.2023

Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde

Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox

Terwijl WhatsApp het steeds makkelijker maakt om grote foto’s te versturen, besluit Dropbox niet om zijn diensten aantrekkelijker te maken, maar legt het ze juist aan banden. Dropbox, dat altijd een ongelimiteerde opti...

Online25.08.2023

Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox

Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan

Vroeger was er tussen Europa en de Verenigde Staten het Privacy Shield: een overeenkomst waardoor de data van Europese burgers in de Verenigde Staten kon worden opgeslagen, zonder dat het daarbij in handen kwam van de VS...

Online11.07.2023

Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan

Komt Threads dan nu wel naar Europa?
Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe

Datalekken in de zorgsector in Nederland blijven toenemen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recentelijk aangegeven dat Nederlandse burgers ervan uit moeten gaan dat hun persoonlijke gegevens waarschijnlijk al ge...

Cybercrime28.06.2023

Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe

41% van de gezondheidszorgorganisaties sinds 2021 te maken heeft gehad met een datalek
Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla

Naar aanleiding van een tip van haar Duitse collega’s in Brandenburg is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een onderzoek gestart naar een mogelijk datalek bij Tesla. Daarbij zouden, dat meldt de Duitse krant Handelsbl...

Cybercrime26.05.2023

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla

Verder lezen over Hackers

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

Verder lezen over Security

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen