Startups08.12.2021

​Mobility Lab: de laatste loodjes van het start-upproject


Heb je wel eens gehoord van Mobility Lab? Waarschijnlijk heb je er wel eens gebruik van gemaakt. Althans, van een oplossing van de start-ups die eraan mee hebben gedaan. De deelscooters van Felyx, of de deelauto’s van Amber bijvoorbeeld. Op dit moment is de 5e editie van Mobility Lab-gaande en de laatste fase breekt nu aan. We spraken Mobility Lab-projectleider Yves Frère over het succes van Mobility Lab.

Mobility Lab 2021

Voor Mobility Lab 2021 zijn 65 aanmeldingen binnengekomen, waaruit de organisatie 25 start-ups heeft geselecteerd. Het idee is dat zij samen met bedrijven, burgerinitiatieven en overheden oplossingen bedenken op het gebied van mobiliteit. Daar stopt het echter niet: de start-ups kunnen hun oplossing testen in de praktijk, want Mobility Lab gaat op zoek naar partijen met mobiliteitsvragen en een start-up die daarbij past. Deze vijfde editie van Mobility Lab zag ook enorm veel buitenlandse start-ups die deelnamen.

Yves: “Dit keer hebben we gekozen voor internationale werving, dus de start-ups komen niet alleen uit Nederland. Uiteindelijk maakt het niet uit waar een start-up vandaan komt. Bedrijven zoeken naar een oplossing en start-ups zouden hun oplossingen voor vraagstukken graag willen valideren. Het gaat er in ieder geval om dat de start-ups organisaties helpen om logistieke- of mobiliteitsvraagstukken te verbeteren. We zijn heel blij met de hoeveelheid aanmeldingen, want we waren in 2020 wel bang dat het virus invloed zou hebben. Toch blijken veel organisaties bezig te zijn met innovatie.“

Vaker ideeën voor thuiswerkers

Onze mobiliteit is wel veranderd. Door het coronavirus zijn files enigszins afgenomen en als we thuiswerken, dan hebben we niet meer de standaard logistieke problemen zoals te weinig parkeerplaatsen of een bedrijfsbusje dat net wegrijdt bij het station. Het is echter wel de vraag of dit zo blijft. Yves: “We zien het ook bij onze start-ups, die hebben vaker ideeën voor werken op een andere locatie dan kantoor of andere alternatieven. Bijvoorbeeld ook hoe je bedrijven meer inzicht kunt geven in hun CO2-voetafdruk.”

Mobility Lab is een populair project. Dat zie je niet alleen terug in de aanmeldingen van start-ups, maar ook van organisaties met een mobiliteitsvraagstuk. “Organisaties weten ons te vinden, maar wij benaderen soms zelf ook bedrijven en overheden. Provincie Limburg is bijvoorbeeld vorig jaar ingestapt. Elk jaar willen we kijken met Mobility Lab of we onze impact kunnen vergroten. We willen dan ook graag meer organisaties aanhaken om onze geografische impact te vergroten. Vandaar dat we blij waren dat de provincie Limburg ook meedoet. En we merken inmiddels dat er ook interesse is uit andere delen van het land.”

De laatste fase

Nu is Mobility Lab 2021 in zijn laatste fase. “We kiezen ervoor om met Mobility Lab een jaartraject aan te gaan met de start-ups en vragende organisaties, zodat het zo laagdrempelig mogelijk blijft om samen te innoveren. We zijn nu in de afrondende fase, wat betekent dat de pilots worden geconcretiseerd. Met andere woorden: je ziet nu op straat een aantal pilots die uit ons project voorkomt.”

Soms worden die pilots ook verlengd. “Een pilot kan een demo zijn van een dag, maar het kan ook een half jaar of een jaar lopen. Soms wordt dat zelfs nog verlengd. We hadden in 2019 Mobility Sensing die in Den Bosch zijn gestart met het inboren van sensoren in het wegdek. Met die sensoren kan bijvoorbeeld gemeten worden wat de temperatuur van het wegdek is, maar ook de slijtage van het wegdek en het zoutgehalte. Den Bosch heeft de pilot nu opgeschaald en zo zie je dat het project zijn vruchten afwerpt.”

9 december worden tijdens een webcast de resultaten van Mobility Lab 2021 gepresenteerd.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Auto

Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?

Best een risico voor Abarth om de keuze te maken helemaal over te stappen naar elektrische modellen. Is de nieuwe 600e alsnog een echte Abarth?

Automotive09.11.2024

Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?

Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF

De Ypsilon is terug en heeft meerdere gedaantes. We reden mee met een rallyrijder in de allernieuwste Ypsilon. Echt waar, namelijk de Ypsilon Rally 4 HF.

Automotive30.10.2024

Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF

De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit

De automatische noodrem waarvan steeds meer auto’s worden voorzien blijkt echt levens te redden. Ze worden steeds beter in het voorkomen van ongelukken. 

Automotive24.10.2024

De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit

10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum

Een museum met alleen maar Alfa Romeo's, hoe groot zou dat zijn? Heel groot, zo blijkt, want in het Alfa Romeo Museum zijn honderden auto's te zien.

Automotive23.10.2024

10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum

Rivian laat je auto er als KITT van Knight Rider uitzien

Weet je KITT nog? Het is de zwarte bolide van de Knight Rider: nu wordt de Rivian niet in een Pontiac Trans Am veranderd, maar wel zoiets.

Automotive18.10.2024

Rivian laat je auto er als KITT van Knight Rider uitzien

Nieuwe MINI Cooper S Electric verleidt tot meer

Als MINI je uitnodigt om zo zuinig mogelijk te rijden in zijn nieuwe MINI Cooper S Electric: doe je dat dan? Natuurlijk wel. Even dan.

Automotive14.10.2024

Nieuwe MINI Cooper S Electric verleidt tot meer

Je krijgt minder snel een boete op je verkeersboete

Al is het natuurlijk nog steeds het goedkoopst om gewoon geen boetes te rijden natuurlijk.

Automotive11.10.2024

Je krijgt minder snel een boete op je verkeersboete

Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size

Een goede en veilige kinderstoel is essentieel om kinderen tijdens een autorit goed te beschermen. Ze verminderen het risico op letsel bij ongelukken door kinderen op de juiste manier te positioneren en beschermen tegen impact. Een goedgekeurde kinderstoel die past bij de leeftijd, lengte en gewicht van het kind is cruciaal voor maximale veiligheid. Het is belangrijk om de kinderstoel correct te installeren en ook regelmatig te controleren. Kies dan ook altijd voor een stoel die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Technology16.09.2024

Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size

De Ferrari onder de autostoelen?

Verder lezen over mobility

Na regelgeving voor fatbikes staat de skinnybike al klaar

Nu de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om alleen fatbikes te belasten met extra regels, zoals een minimumleeftijd en helmplicht, zien fabrikanten van legale fatbikes zich genoodzaakt direct fietsen te ontwikkelen die net buiten de regels vallen.

Gadgets25.09.2024

Na regelgeving voor fatbikes staat de skinnybike al klaar

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Lucid is van plan om nieuwe standaarden te zetten voor luxe elektrische voertuigen. Tijdens de Geneva International Motor Show in Zwitserland toont de fabrikant drie voor Europa nieuwe elektrische voertuigen. Het in Cali...

Automotive05.02.2024

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Te zien tijdens de Geneva International Motor Show 2024
Sharp KS2: een robuuste en stijlvolle e-step

De populariteit van e-steps (of e-scooter zoals Sharp hem beschrijft) is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit ondanks de moeizame manier waarop wij in Nederland omgaan met het goedkeuren van het gebruik. Officieel...

Gadgets25.01.2024

Sharp KS2: een robuuste en stijlvolle e-step

Citroën ë-C3 nu in de winkel

Het klinkt bijna als een kassakoopje maar de Citroën ë-C3, de nieuwe 100% elektrische troefkaart van het Franse merk is vanaf nu te bestellen. Het is de auto die zeker gezien zijn prijs vol de concurrentie aan moet gaa...

Automotive25.01.2024

Citroën ë-C3 nu in de winkel

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia en Uber hebben tijdens de CES deze week in Las Vegas een memorandum of understanding (MoU) getekend. Deze nieuwe samenwerking heeft als doel om de wereldleider op het gebied van ride-hailing met speciaal ontwikkelde...

Automotive11.01.2024

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia PV5: een modulair voertuig