Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Felix Mollinga is student aan de Design Academy Eindhoven en heeft de James Dyson award gewonnen met zijn idee voor een offline digitale munt genaamd Acoin. Met Acoin haal je je geld offline en zijn je elektronische betalingen vervolgens volledig anoniem. Ontworpen voor een cashloze toekomst waarbij niemand meer met contant geld betaalt.
Het mag inmiddels wel duidelijk zijn: jouw data is kostbaar voor commerciële partijen. Maar wie staat er bij stil dat je bankkaart je nieuwe ID is geworden? Al ons gedrag is gekoppeld aan onze financiële transacties. Dit maakt onze levens steeds meer traceerbaar en niet iedereen zit daar op te wachten. Nu is er al Bitcoin om anoniem te betalen, maar dat is meer investering dan valuta en is ook niet heel handig. Wie wil er met geld betalen dat de week erna opeens meer waard was geweest? Acoin pakt het anders aan.
Hoe werkt het?
In eerste instantie met geld op een ‘normale’ bank en een USB-flashdrive die je gebruikt voor Acoin. Met een mobiele app kun je je geld naar de flashdrive overzetten. De Acoin slaat het geld voor je op en je ziet op de display op de drive het bedrag dat er op staat. Vanaf dat moment is je geld net zo anoniem als cash.
Overmaken wordt met Acoin een fluitje van een cent. Door middel van een vingerafdruk verzend je het gewenste bedrag naar de ontvanger, of je swipet het simpelweg naar een andere Acoin, waardoor je het geld direct overmaakt. Een andere optie is het weggeven van je Acoin met het gewenste bedrag. Op het moment dat het geld op een bankrekening wordt overgemaakt is het onduidelijk door wiens handen het geld is gepasseerd.
Crypto valuta
Acoin is ontworpen om in je hand of zak te stoppen. Voor een toekomst zonder portemonnee. Draadloos, klein, sterk en beveiligd – en offline. Voor het opslaan van geld vertrouwt Acoin op cryptovaluta. Elke connected telefoon of computer wordt vanzelf onderdeel van het netwerk dat bijhoudt welke transacties er gedaan zijn. Dit valideert de veiligheid en stabiliteit van de munt. De integriteit van het systeem ligt (net als bij cashgeld) bij de gebruikers.
De student pleit voor een toekomst met een mogelijkheid tot anoniem betalen. “Onze uitgaven geven weer wie we zijn en wat we doen. Je gegevens worden gedeeld met iedereen die bereid is hiervoor te betalen. Met een cashloze toekomst verdwijnt ook onze vrijheid voor anoniem betaalverkeer, en Acoin is hier de oplossing voor”, aldus Mollinga.
Of het er echt van komt met Acoin moeten we nog even zien, want Mollinga is niet de enige die de betaalmarkt wil gaan revolutioneren natuurlijk. Dat de student echter al in deze fase zo ver is kunnen komen om een Dyson Award te winnen zegt wel iets.
Verder lezen over Bitcoin
Online05.12.2024
Mijlpaal voor Bitcoin: cryptomunt meer dan 100.000 dollar waard
Metaverse28.11.2024
Zo zit het met de bijzondere relatie tussen Trump en Bitcoin
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online16.07.2024
Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog
Social Media14.07.2024
Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Verder lezen over Internet bankieren
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Online09.04.2024
Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën
Nieuws24.01.2024
We stappen graag en vaak over, maar niet van bank
Online08.01.2024
Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen
Online01.11.2023
Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?
Online03.07.2023
Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas
Cybercrime08.05.2023
Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen
Online08.05.2023