Online20.07.2017

​Cryptovaluta vaak behandeld als kleine kinderen


Nieuwsmedia zitten geregeld vast in eigen bubbel, missen daardoor de essentie

Nieuwsmedia staan steeds vaker onder commerciële druk. Er moeten zoveel mogelijk lezers dan wel kijkers ‘gescoord’ worden om te overleven. Vandaar dat ook nieuwsmedia, helaas, in doelgroepen gaan denken. En gaan voldoen aan de wensen en voorkeuren van hun veronderstelde afnemers. Logisch dus dat een onderwerp als ‘betalingsverkeer’ bij hen lage prioriteit heeft.

Want waarom zou je een welvarend publiek uitgebreid informeren over een revolutie op het terrein van betalen? Als datzelfde, welvarende publiek elke dag via hun vertrouwde bank zorgeloos betalingen verricht, soms wel tientallen betalingen per dag? En louter gemak ervaart? Wat valt er met computergeld voor hen te winnen?

Cryptovaluta

Ziehier, de reden dat cryptovaluta als Bitcoin, Ethereum en Stellar in de commerciële media als kleine kinderen worden behandeld. Want het westerse publiek wil vooral ‘spannende’ verhalen om hun welvarende leven kleur te geven.

Dus als nieuwsmedia aandacht besteden aan cryptovaluta, richt zich dat veelal op incidenten en sensatie. Wanneer er geruchten zijn over grootschalige fraude, bijvoorbeeld. Of wanneer zich sterke koerswijzigingen voordoen, hetgeen de onbetrouwbaarheid van Bitcoin of andere cryptovaluta zou aantonen. Of wanneer oprichters van een cryptovaluta verdacht kunnen worden van hebzucht in plaats van filantropie.

Dat soort berichten zijn allemaal dagkoersen, die aan de essentie van cryptovaluta voorbij gaan.

Blockchain

Waar het écht om draait is dat de Blockchain-technologie achter cryptovaluta onomkeerbaar is. Dat het onderlinge vertrouwen – buiten banken om – onafwendbaar aan het groeien is. En dat talloze mensen, vaak in afgelegen gebieden, die nu nog buiten het financiële systeem staan de kans krijgen volop mee te gaan doen in de wereldeconomie.

Maar, hé, zo’n ontwikkeling is voor ons westerlingen een ver-van-mijn-bed-show. Dat verkoopt niet lekker. Dus lezen we nauwelijks over de revolutionaire dimensie van Blockchain-technologie.

De manier waarop de verschillende cryptovaluta op dit moment in de journalistiek worden benaderd, is voor mij nieuw bewijs dat niet media maar internationale onafhankelijke zoekmachines dé informatiebronnen van de toekomst zullen zijn.

Als de waarheid moet verkopen, is het de waarheid immers niet meer?

[Afbeelding © Ian – Fotolia]

Herman Vissia

Dr. Herman Vissia is DGA van het software ontwikkelbedrijf Byelex en doet al jaren onderzoek naar geautomatiseerde beslissingsondersteunings-systemen en kunstmatige intelligentie in nauwe samenwerking met de Staatsuniversiteit in Minsk. Verder staat hij bekend als een gepassioneerd spreker die thuis is op grote internationale conferenties en hij publiceert regelmatig wetenschappelijke artikelen over onderwerpen die gelieerd zijn aan Big Data.

...

Verder lezen over Bitcoin

Mijlpaal voor Bitcoin: cryptomunt meer dan 100.000 dollar waard

Nu is het ook echt gebeurd: de koers van Bitcoin ging boven de 100.000 dollar. Het gebeurde vandaag om 3.30 uur ‘s ochtends.

Online05.12.2024

Mijlpaal voor Bitcoin: cryptomunt meer dan 100.000 dollar waard

Zo zit het met de bijzondere relatie tussen Trump en Bitcoin

De cryptomunt Bitcoin zit de afgelopen weken in een rollercoaster. Dat heeft alles te maken met Donald Trump die de verkiezingen won.

Metaverse28.11.2024

Zo zit het met de bijzondere relatie tussen Trump en Bitcoin

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

De interesse in cryptocurrencies groeit de laatste jaren gestaag, vooral onder jongeren. Een recent onderzoek van DirectResearch, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst en gebaseerd op bevindingen onder 822 jongeren tussen de 15 en 25 jaar, onthult dat bijna één op de vijf jongeren actief investeert in crypto.

Online26.09.2024

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven

In het huidige snel evoluerende technologische landschap maken twee grote krachten grote golven: cryptocurrency (crypto) en kunstmatige intelligentie (AI). Beide zijn ontwrichtende technologieën die, hoewel ze afzonderlijk krachtig zijn, het potentieel hebben om in combinatie nog grotere innovatie te stimuleren.

Online17.09.2024

Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Bitcoin doet het goed: de crypto gaat de laatste paar dagen als een speer, deels gedreven door de verhoogde kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump

Online16.07.2024

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd