Technology27.06.2016

Er staat een koe in de virtuele wei


Koeien in de wei zonder fysieke afrastering

We bevinden ons in een wereld vol met gadgets, drones, mobiele toepassingen die worden aangestuurd met onder andere GPS-technologie. Deze ontwikkeling is een revolutie en geen trend of kortstondige innovatie.

Wanneer je op je fiets door de polder fietst, heb je dit wellicht niet zo in de gaten. De koeien staan in de wei en de tuinkassen glinsteren in de felle zon. Niets is minder waar. Op hele korte termijn fiets je immers deze polderweg op je e-bike met een navigatiecomputer aan boord die je informeert over achteropkomend verkeer en die is uitgerust met een hartslagmeter die in contact staat met de verschillende hulpdiensten. Het feit dat de koeien “spontaan” en “willekeurig” in de wei staan is al lang niet zo vanzelfsprekend.

Ingebouwde sensor

Dit blijkt wel uit een recent gestart experiment waarin de koeien in de wei staan zonder fysieke afrastering. Deze koeien hebben een ingebouwde sensor welke vooralsnog communiceert met een geleidingsdraad in de grond. Zodra de koe te dicht bij de virtuele afrastering komt, hoort ze een geluidssignaal. Dit signaal komt uit een kastje dat ze bij zicht draagt. Wanneer de koe dit signaal negeert, loopt ze tegen een virtuele schrikdraad aan. Met deze technologie kunnen boeren de koeien laten grazen op andere stukken van het weiland zonder dat ze hier de fysieke afrastering voor hoeven te verplaatsen. Deze technologie stimuleert de boeren om de koeien juist buiten te laten grazen.

“Maar consumenten willen juist dat koeien meer naar buiten gaan”, licht Pieter Hogewerf van de Wageningen Universiteit toe. “Probleem van koeien die naar buiten gaan is, dat ze buiten minder efficiënt eten en dus ook minder melk geven. Dat minder efficiëntere eten komt doordat ze het hele weiland mogen begrazen. Dan krijgen ze toch minder binnen.”

Virtuele afrastering

Dankzij deze virtuele afrastering zijn boeren in staat hun koeien vrij eenvoudig te verplaatsen. De koe kan dan iedere dag op een ander stuk lang en vers gras eten. Momenteel loopt er een proef in Leeuwarden op het splinternieuwe innovatiecentrum voor de melkveehouderij. De Dairy Campus is een initiatief van onder meer de Wageningen Universiteit, LTO Nederland en Friesland Campina.

Een volgende stap is dat de geleidingsdraad in de grond niet meer nodig is en dat een GPS-systeem de koeien als het ware stuurt. Niet geheel ondenkbaar is dat de melkveehouder straks met behulp van een drone zijn weiland op zijn smartphone kan bekijken en als het ware de koe kan besturen naar verser gras.

Niet alle melkveehouders staan achter het experiment. Er zijn boeren die zeggen dat je de koeien niet vol moet hangen met sensoren.

Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.