De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Bij een eerste investeringsronde heeft ArtiQ één miljoen euro binnengehaald. Het bedrijf ontwikkelt software die helpt luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. Het bedrijf is een spin-off van de KU Leuven.
De investering wordt gebruikt om het softwareplatform, ArtiQ|PFT genaamd, te lanceren. Hiermee moet de longfunctie van patiënten betrouwbaar en snel worden geëvalueerd. Marko Topalovic, CEO van ArtiQ, zegt hierover: “ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten. De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”
Machine learning
Artsen van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben deels meegeholpen aan de ontwikkeling van de software. Die is inmiddels klinisch gevalideerd en ondersteund de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. In totaal herkent de software inmiddels negen veelvoorkomende longaandoeningen zoals: astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Doordat de software nu op de markt komt, kunnen meer ziekenhuizen en artsen er gebruik van maken.
Volgens longarts Wim Janssens, tevens medeoprichter van ArtiQ, kan de software patronen in cijferreeksen herkennen. “Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.”
Cloud
Het is mogelijk om de software rechtstreeks te verbinden met toestellen voor longfunctietesten. Daarbij kan het ook via de cloud gekoppeld worden aan een elektronisch patiëntendossier. Zo wordt er na de test dan gelijk een rapport toegevoegd met de resultaten in het dossier van een patiënt. ArtiQ wil voor het einde van het jaar de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Daarna gaat er ook gekeken worden naar het buitenland, want ook internationaal zijn veel groeimogelijkheden.
Verder lezen over eHealth
Lifestyle02.09.2024
Voor een frisse adem moet je wel wat doen!
DC Business30.08.2024
De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers
Lifestyle05.08.2024
Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?
Artificial Intelligence24.07.2024
Welzijn op de werkplek met AI collega’s
Lifestyle03.07.2024
Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Lifestyle13.06.2024
Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?
Events30.05.2024
Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers
Verder lezen over Technology
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024
De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland
Technology10.04.2024