​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

Wat is jouw gebruikersnaam?

Vorig artikel Volgend artikel

WhatsApp gaat in Europa veranderen. De messenger heeft mede door de ‘poortwachter’-status die het ontving van de Europese Unie de taak om te zorgen dat WhatsApp-berichten ook in andere apps kunnen worden gelezen. Dat betekent dat je straks in Signal berichten kunt ontvangen die iemand anders vanuit WhatsApp heeft gestuurd.

WhatsApp open voor andere berichten

Het is nog onbekend met welke apps dit allemaal moet gaan werken. Telegram en Signal worden veel genoemd. Waarschijnlijk wordt het wel een aparte feed met berichten, dus wanneer iemand die je kent en op WhatsApp hebt een bericht stuurt via een ander platform, dan zal zijn of haar bericht waarschijnlijk in een los scherm komen in plaats van in het huidige gesprek. Je hebt dan misschien dus twee 1-op-1-gesprekken met dezelfde persoon. Het is onduidelijk of dit ook echt zo gaat werken, het zou namelijk handig zijn als je de twee kon samenvoegen.

Volgens de Digital Markets Act van de EU moeten app opener worden en dat betekent dat je je niet meer hoeft af te vragen waarin iemand je ook alweer die informatie had gestuurd, omdat je het allemaal in één app kunt vinden. De apps moeten er ook voor zorgdragen dat de informatie wel versleuteld blijft, want dankzij end-to-end-encryptie kunnen berichten niet zo makkelijk worden onderschept en dat wil onder andere WhatsApp graag zo houden om de veiligheid van gebruikers te bewaken. En niet alleen tekstberichtjes moeten versleuteld zijn, ook spraakberichten, bestandsoverdrachten, afbeeldingen en video’s. WhatsApp wil dan ook graag dan andere apps op hun client-server-architectuur aansluiten. Het is de vraag of andere apps dat ook willen.

Gebruikersnamen op WhatsApp

In maart dit jaar moet WhatsApp de aanpassing hebben doorgevoerd en het schijnt nu al druk in gesprek te zijn met zijn concurrenten om te zorgen dat het voor die tijd in kannen en kruiken is. Het schijnt te werken met contracten en dat betekent dat er ook her en der wel wat onderhandeld zal worden. Het is nu wachten tot WhatsApp zelf met officiële informatie komt over hoe dit er in de praktijk uit gaat zien voor zijn gebruikers.

Zo zouden er mogelijk gebruikersnamen naar WhatsApp komen en dit zijn unieke gebruikersnamen, dus je moet straks waarschijnlijk snel zorgen dat jouw plekje niet veroverd is. Ook mag je gebruikersnaam niet uit speciale tekens bestaan, alleen het alfabet en de cijfers 0-9. Toch is het wel een voordeel, want met een gebruikersnaam hoef je niet meer je telefoonnummer te delen met anderen. Alleen daarmee wordt WhatsApp dus al een stukje opener.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...