Straks kun je WhatsApp gebruiken in andere apps

Straks kun je WhatsApp gebruiken in andere apps

Vorig artikel Volgend artikel

Europa is druk doende met het invoeren van de Digital Markets Act en die introduceert allerlei nieuwe regels waar de grote techbedrijven van deze wereld zich aan moeten houden. Vorige week schreven we al welke merken er als poortwachters zijn aangemerkt, maar nu is er alweer nieuws met betrekking tot die DMA. WhatsApp krijgt cross-platform-mogelijkheden. Dit is wat dat inhoudt.

WhatsAppen buiten WhatsApp

WhatsApp kun je eigenlijk maar op een paar plekken gebruiken. Je kunt de WhatsApp-app gebruiken, de Web WhatsApp-browsermogelijkheid en daar is alles wel mee gezegd. Je kunt het ook in de auto gebruiken, maar dan is het gelieerd aan bijvoorbeeld Android Auto en dan is het alsnog de WhatsApp-app waarmee je communiceert. Dat moet binnenkort gaan veranderen: niet zozeer omdat Meta dat zelf graag wil voor WhatsApp, maar omdat dat van die Digital Markets Act moet.

Hoe het ook zij, Meta is het nu aan het bouwen en in de nieuwe bèta van de messenger zijn er al sporen te zien van chatmogelijkheden buiten WhatsApp. Het idee is dat je dan bijvoorbeeld in een app van een derde partij WhatsApps kunt lezen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het allerminst. WhatsApp-berichten zijn namelijk versleuteld, wat betekent dat alleen de zender en ontvanger toegang hebben tot de communicatie. Hoe Meta dat gaat oplossen als er ook een derde partij een soort van toegang moet krijgen, daar wordt nu waarschijnlijk naar gekeken.

Derde partij-apps

In de bètaversie 2.23.19.8 is te zien dat er een ‘third party chat’-scherm is, merkt WABetaInfo op. Je kunt er nu nog niets mee, maar de titel ervan toont aan dat Meta zijn app inderdaad openbreekt om anderen er toegang toe te geven. Slechts dagen geleden heeft Europa bekendgemaakt dat Meta inderdaad een poortwachter is en daarom extra regels krijgt om aan te voldoen. Dat mogelijk maken van WhatsApp gebruiken binnen apps van derden maakt daarvan deel uit.

Superhandig, want het maakt je minder afhankelijk van WhatsApp zelf. Hoewel: als er bijvoorbeeld een storing is, dan zal je merken dat je ook in apps van derden geen appjes zal doorkrijgen, het communicatieverkeer gaat immers allemaal via de servers van WhatsApp: dat verandert niet. De DMA is gecreëerd om te zorgen dat bedrijven niet te machtig worden en burgers geen oneerlijk beleid opgelegd krijgen.

Grote, belangrijke digitale diensten moeten zo open mogelijk zijn en daar is dit natuurlijk het perfecte voorbeeld van. Maar bijvoorbeeld ook het feit dat je straks op een Android-telefoon meerdere appwinkels zal kunnen vinden dan alleen die van Google, de Play Store. Hetzelfde geldt voor de App Store op iPhone. Zo kunnen de appstores die Meta en Microsoft in de maak hebben straks ook beschikbaar worden gemaakt op smartphones.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...