​Waarom Instagram voor kinderen niet per definitie slecht is

​Waarom Instagram voor kinderen niet per definitie slecht is

Vorig artikel Volgend artikel

Facebook was bezig met Instagram for Kids: een Instagram-variant die alleen voor kinderen is bedoeld. Toen echter bleek dat social media enorm slechte invloed kunnen hebben op jongeren, heeft Facebook de ontwikkeling tijdelijk stopgezet. Inmiddels heeft Instagram aangegeven dat de ontwikkeling nog steeds bezig is, omdat het nog steeds van plan is om Instagram voor kinderen uit te brengen. De wereld schreeuwt moord en brand, maar is het echt zo’n slecht idee?

Instagram voor kinderen

Instagram voor kinderen. Het klinkt alsof kleuters al op Instagram moeten en precies te zien krijgen wat we nu ook op Instagram zien. Maar, dat is natuurlijk niet zo: waarom zou er anders een aparte Instagram voor kinderen worden gemaakt? Ten eerste is Instagram niet uit op zulke jonge kinderen, maar maakt het de Kindstagram voor kinderen van tien tot twaalf jaar oud. Zelf geeft het bovendien aan dat het niet zo is dat kinderen toegang tot deze Instagram krijgen zonder de nadrukkelijke toestemming van hun ouders.

De wereld reageert er niet goed op. Veel politici en media geven aan dat Meta het niet serieus lijkt te nemen dat hun product slecht is voor kinderen. Tegelijkertijd weet ook niemand wat zo’n Instagram voor kinderen precies inhoudt. Zo zou het zomaar kunnen dat Instagram de dingen die het platform zo verslavend maken, zoals oneindig kunnen scrollen, of schadelijk maken: het delen van allerlei foto’s en video’s zonder moderatie, helemaal niet toevoegt aan een kinder-Instagram. Want wederom: waarom zou je anders een Instagram maken speciaal voor kinderen. Je moet het dan wel anders aanpakken.

En YouTube dan?

Kinderen van 10 tot 12 jaar oud gebruiken telefoons volop en veel ouders leunen al jaren op tablets om zelfs hun veel jongere kinderen bezig te houden. Niet voor niets is Baby Shark een hit en is een gezin als de Bellinga’s rijk door hun inspanningen op YouTube. Dat zijn video’s die echt niet worden gekeken door mensen ouder dan 12 jaar. Het is dus niet alsof deze kinderen geen toegang hebben tot het internet en daardoor tot veel schadelijke content.

De zorgen die mensen hebben rondom een Instagram voor kinderen zitten hem vooral in het idee dat kinderen zich er slecht door kunnen voelen, omdat ze zich steeds met andere kinderen kunnen gaan vergelijken. Social media staan erom bekend dat ze vooral de zonnige kant van het leven laten zien, omdat het nu eenmaal niet bepaald populair is om de moeilijkere kanten van het leven online te zetten. Daarin hebben tegenstanders gelijk: Instagram maakt het je heel makkelijk om mee te kijken in die mooie kant van iemands leven, maar ten eerste kun je daar als ouders met je kind over praten en ten tweede vergelijken kinderen zichzelf ook met anderen op school, op YouTube en op televisie.

Kindstagram

Instagram voor kinderen zal ook meer educatieve posts moeten inbouwen. Stel je voor dat je in dit social medium in plaats van de advertenties te zien zou krijgen dat je blij moet zijn met je lijf of dat je ook geluk kunt vinden in andere dingen dan spullen? Het klinkt misschien heel belerend, maar als je hier een goed format voor weet te vinden, bijvoorbeeld door influencers te gebruiken die al populair zijn, dan staan kinderen hier waarschijnlijk voor open. Het is wel de vraag of Instagram ervoor openstaat om meer SIRE-achtige hulpcontent te tonen.

Enerzijds is te begrijpen waarom veel mensen tegen een Instagram voor kinderen zijn: Instagram, Facebook en Meta hebben zich tot nu toe namelijk niet erg rouwig getoond om jongeren die psychische problemen krijgen. CEO Adam Mosseri vindt bijvoorbeeld niet dat Instagram verslavend is. Het is voor te stellen dat mensen daardoor niet verwachten dat hij iets aan de verslavende eigenschappen van het platform gaat doen als het gaat om een kinderversie.

Voor ouders

Maar wederom is het de vraag hoe die Kindstagram er sowieso uit gaat zien. Misschien kun je het straks wel maar 10 minuten per dag gebruiken of mag je maar een x aantal reacties per dag plaatsen en zijn er geen likes. Het kan nog alle kanten op. Zo zal Instagram ook moeten zorgen dat er goede systemen komen die bijvoorbeeld kwaadwillenden van het platform weren, meer nog dan nu het geval is. In ieder geval lijkt het een goed idee om Instagram voor Kinderen stiekem een soort Instagram voor ouders te maken. Als ouders elk bericht dat kinderen sturen en elke foto die ze plaatsen bijvoorbeeld moeten goedkeuren via hun Instagram-account, dan zou dit al een goede veiligheidsdrempel kunnen zijn.

Instagram voor kinderen maken is niet makkelijk, maar het is niet per definitie een slecht idee. Het kan voor kinderen juist een veiligere plek zijn dan andere social media en het internet in het algemeen, maar dan moet er wel goed worden nagedacht over enerzijds de privacy van kinderen (en privacy is inderdaad niet een van de sterkste punten van Facebook en Instagram, dus daarin zal het echt moeten veranderen) en anderzijds de verantwoordelijkheden van ouders. Maar bovenal: de verantwoordelijkheid van Instagram. Die heeft het in het verleden niet altijd genomen en dat maakt mensen bang voor dit potentiële nieuwe social medium.

Het is de vraag of het er met zoveel weerstand in de wereld ook daadwerkelijk gaat komen, maar Instagram lijkt vooralsnog in ieder geval niet op te geven en dat hoeft helemaal geen slecht idee te zijn, als ze maar een andere koers gaan varen dan ze doen met hun versie voor volwassenen. Wat namelijk gewenst is, dat is een zo veilig mogelijk online platform, zodat kinderen niet naar de platforms grijpen die eigenlijk niet voor hen bedoeld zijn. De vraag is alleen Instagram in staat is om zoiets te bouwen, want één ding is zeker: hun imago hebben ze niet mee.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...