Social Media17.01.2023

Twitter’s blokkade van third party apps is geen storing


UPDATE: Twitter bevestigd blokkade, noemt het 'handhaven API-regels'

Afgelopen vrijdag meldden enkele grote third party Twitter-apps, waaronder Twiteriffic, Echofon en Tweetbot, dat ze geen toegang meer hadden tot het sociale netwerk. Gebruikers van die apps konden daarmee dus niet meer inloggen op Twitter of hun twitterfeed benaderen. Hoewel meteen al argwanend werd gekeken naar de ‘bug’, werd vooralsnog aangenomen dat het om een incident ging. Welnu, inmiddels is duidelijk dat het geen storing of bug is, maar een bewuste actie van Twitter om een aantal third party apps de toegang te ontzeggen.

UPDATE (23u45): In een Tweet heeft Twitter vanavond bevestigd dat het blokkeren van de third party apps inderdaad een bewuste actie betreft. Echter, volgens het sociale netwerk gaat het om het handhaven van API-regels die al langere tijd gelden. Daardoor zouden bepaalde twitter-apps niet meer kunnen werken.

Apps die ads van Twitter blokkeren

Het feit dat Twitter niet reageerde op verzoeken, zowel direct als in het openbaar, van de getroffen apps om het probleem te adresseren en op te lossen, was al aanleiding om te denken dat er meer aan de hand is. Daarbij komt dat minder populaire third party twitter-apps geen problemen hebben.

Inmiddels is duidelijk dat Twitter dus bewust besloten heeft de betreffende third party apps te blokkeren. Dat ontdekte The Information. Zij kregen inzage in interne Slack-berichten van Twitter waarin dat besproken wordt. Extra ‘bewijs’ voor de bewuste afsluiting komt van de maker van Tweetbot. Hij probeerde de app weer ‘aan de praat’ te krijgen door een oude API-key te gebruiken. Dat lukte wonderwel. Helaas is dat slechts een tijdelijke oplossing. En bovendien eentje die niet echt werkbaar is omdat die gebruikte API-key gelimiteerd is tot het posten van 300 berichten per kwartier.

Commerciële oorzaak blokkade?

Uiteraard wordt volop gespeculeerd waarom de betreffende third party Twitter-apps geblokkeerd zijn. Een van de mogelijke redenen is dat (een aantal van) die apps het serveren van advertenties door Twitter blokkeren.

De maker van Tweetbot lijkt intussen wel klaar te zijn met Twitter. Aangezien het er vooralsnog niet de schijn van heeft dat Twitter van plan is de blokkade (op korte termijn) op te heffen, stelt hij voor de focus te verleggen naar een ander sociaal netwerk dat de afgelopen maanden, door het gerommel bij Twitter, aan populariteit wint: Mastodon.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten