Twitter's blokkade van third party apps is geen storing

Twitter's blokkade van third party apps is geen storing

UPDATE: Twitter bevestigd blokkade, noemt het 'handhaven API-regels'

Vorig artikel Volgend artikel

Afgelopen vrijdag meldden enkele grote third party Twitter-apps, waaronder Twiteriffic, Echofon en Tweetbot, dat ze geen toegang meer hadden tot het sociale netwerk. Gebruikers van die apps konden daarmee dus niet meer inloggen op Twitter of hun twitterfeed benaderen. Hoewel meteen al argwanend werd gekeken naar de ‘bug’, werd vooralsnog aangenomen dat het om een incident ging. Welnu, inmiddels is duidelijk dat het geen storing of bug is, maar een bewuste actie van Twitter om een aantal third party apps de toegang te ontzeggen.

UPDATE (23u45): In een Tweet heeft Twitter vanavond bevestigd dat het blokkeren van de third party apps inderdaad een bewuste actie betreft. Echter, volgens het sociale netwerk gaat het om het handhaven van API-regels die al langere tijd gelden. Daardoor zouden bepaalde twitter-apps niet meer kunnen werken.

Apps die ads van Twitter blokkeren

Het feit dat Twitter niet reageerde op verzoeken, zowel direct als in het openbaar, van de getroffen apps om het probleem te adresseren en op te lossen, was al aanleiding om te denken dat er meer aan de hand is. Daarbij komt dat minder populaire third party twitter-apps geen problemen hebben.

Inmiddels is duidelijk dat Twitter dus bewust besloten heeft de betreffende third party apps te blokkeren. Dat ontdekte The Information. Zij kregen inzage in interne Slack-berichten van Twitter waarin dat besproken wordt. Extra ‘bewijs’ voor de bewuste afsluiting komt van de maker van Tweetbot. Hij probeerde de app weer ‘aan de praat’ te krijgen door een oude API-key te gebruiken. Dat lukte wonderwel. Helaas is dat slechts een tijdelijke oplossing. En bovendien eentje die niet echt werkbaar is omdat die gebruikte API-key gelimiteerd is tot het posten van 300 berichten per kwartier.

Commerciële oorzaak blokkade?

Uiteraard wordt volop gespeculeerd waarom de betreffende third party Twitter-apps geblokkeerd zijn. Een van de mogelijke redenen is dat (een aantal van) die apps het serveren van advertenties door Twitter blokkeren.

De maker van Tweetbot lijkt intussen wel klaar te zijn met Twitter. Aangezien het er vooralsnog niet de schijn van heeft dat Twitter van plan is de blokkade (op korte termijn) op te heffen, stelt hij voor de focus te verleggen naar een ander sociaal netwerk dat de afgelopen maanden, door het gerommel bij Twitter, aan populariteit wint: Mastodon.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...