Twitter experimenteert met tijdlijn gebaseerd op een onderwerp

Twitter experimenteert met tijdlijn gebaseerd op een onderwerp

Vorig artikel Volgend artikel

In het kader van ‘waarom was dit er nog niet?’ komt social medium Twitter met een nieuwe functie. Je kunt nu in één keer van een bepaald onderwerp allemaal tweets bij elkaar zien in een tijdlijn. Het eerste onderwerp waar dat voor geldt is de datingserie met de rozen, The Bachelorette.

Twitter custom timeline

Tijdlijn op onderwerp

Het gaat slechts om een experiment, maar we verwachten dat dit wel succesvol wordt. Nu moet je als je tweets over een bepaald onderwerp wil lezen zelf een goede hashtag invoeren in de zoekbalk, maar straks kun je dus de tweets over een bepaald onderwerp allemaal in één tijdlijn bekijken. In eerste instantie is dat het geval bij The Bachelorette, een zeer populaire Amerikaanse datingserie waarin een vrouw gaat daten met tientallen mannen. Typisch een tv-show die de tongen losmaakt en dus heel geschikt is voor zo’n ‘custom timeline’.

Zo’n tijdlijn specifiek op een bepaald onderwerp blijft niet voor eeuwig bestaan. Tenminste, het experiment met The Bachelorette duurt 10 weken en is slechts beschikbaar voor een kleine groep Amerikanen en Canadezen. The Verge schrijft dat de curator van deze tijdlijnen een algoritme is, wat betekent dat je de meest populaire tweets bovenaan ziet in plaats van een chronologische volgorde. Het is ook niet mogelijk om te kiezen voor een chronologische volgorde.

Lijsten op Twitter

Twitter geeft aan: “Deze aangepaste feeds lopen parallel aan de Home-tijdlijn en verschijnen op een apart tabblad. Schakel eenvoudig tussen tabbladen voor meer controle over je Twitter-ervaring terwijl je je verdiept in content die je interessant vindt.” Twitter hoopt met deze nieuwe functie mensen meer te inspireren om zich in openbare discussies te mengen, naast ze meer macht te geven over welke content ze zien op het social medium.

Vind je dit een briljant idee en baal je dat je niet in de Verenigde Staten of Canada woont? Je kunt in principe nu ook al een soort speciale tijdlijn aanmaken. Je kunt daarvoor je eigen lijsten gebruiken, maar het nadeel daarvan is dat die vreemd genoeg niet werken op zoekopdracht, alleen op personen. Dan zou je dus bijvoorbeeld als je zelf de Bachelorette tijdlijn wilde namaken moeten kijken wie er allemaal in het programma zitten en die mensen moeten toevoegen: echter zal je dan alsnog een heleboel pareltjes van tweets missen die wel in die speciale onderwerptijdlijn staan.

Toegankelijkheid

Twitter is naast deze functie bezig om het platform wat meer toegankelijk te maken. Zo krijg je nu een melding wanneer je vergeet om een alt tekst toe te voegen aan een afbeelding. Door een alt tekst krijgt een afbeelding een extra titel, waardoor bijvoorbeeld blinden kunnen begrijpen dat er een afbeelding staat en wat daarop te zien is. Zij laten hun computer of telefoon namelijk vaak pagina’s voorlezen.

Twitter innoveert en innoveert terwijl het ondertussen enorm onrustig moet zijn ten kantore: Elon Musk heeft zich teruggetrokken uit de overname, maar de board van Twitter wil hem hier nu toch aan gaan houden en spant een rechtszaak aan. Op veel gebieden zijn het spannende tijden bij de blauwe vogel, maar vooral van het tijdlijn op onderwerp-experiment hopen we dat het niet bij een experiment blijft.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...