​Threads maakt vliegende start met 2 miljoen gebruikers

​Threads maakt vliegende start met 2 miljoen gebruikers

Vorig artikel Volgend artikel

Helaas helaas: Threads verschijnt waarschijnlijk voorlopig nog even niet in Europa. Jammer, want sinds gisteren is het uit in de Verenigde Staten en daar is het meteen al voorzien van 2 miljoen gebruikers. Mensen zijn duidelijk nieuwsgierig naar iets nieuws van Meta, of gewoon heel erg klaar met Twitter en zijn gekke sprongen. En nu?

Nu moet het groeien. 2 miljoen is fijn, maar niet heel veel en zeker op een social medium heb je veel volume nodig. Of Meta dat gaat bereiken op eigen houtje, of dat het bijvoorbeeld beroemheden inhuurt om de boodschap over te brengen, dat moeten we nog bezien. Maar: wat is het precies?

Twitter-rivaal

TheVerge sprak Instagram-ceo Adam Mosseri, die dit zegt over de Twitter-rivaal: "Twitter is duidelijk een pionier op dit gebied. En er zijn veel goede aanbiedingen voor openbare gesprekken. Maar gezien alles wat er gaande was, dachten we dat er een kans was om iets te bouwen dat open was en iets dat goed was voor de gemeenschap die Instagram al gebruikte." Opvallend is dat hij ruiterlijk toegeeft dat de app zeker een antwoord is op het gedoe bij Twitter van de laatste tijd.

Daar zwaait namelijk Elon Musk met de scepter en dat is goed en slecht nieuws. Je kunt nu eindelijk tweets bewerken, maar daar moet je voor betalen. Ook zit er sinds vorige week ineens een limiet op het aantal tweets dat je mag bekijken en Tweetdeck wordt straks een betaalde dienst, nadat het 100 jaar gratis is geweest (en eerlijk is eerlijk: op veel gebieden een betere weergave én opties). Er gebeurt ontzettend veel op Twitter, maar zeker de daglimieten hebben voor veel teleurstelling gezorgd. Dat en het feit dat door die nieuwe regel er allerlei nare bijverschijnselen zijn gekomen waaronder het niet kunnen zien van tweets tenzij je bent ingelogd, dat doet mensen toch besluiten om eens naar Threads te kijken.

Threads

Threads laat je berichten posten van 500 karakters, al dan niet met foto’s en video’s (van maximaal 5 minuten). Je ziet op je feed zowel posts van mensen die je volgt als van mensen die je worden aangeraden. "Wij geloven dat deze gedecentraliseerde aanpak, vergelijkbaar met de protocollen voor e-mail en het web zelf, een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van online platforms. Threads is Meta's eerste app die compatibel moet zijn met een open sociaal netwerkprotocol - we hopen dat door ons aan te sluiten bij dit snelgroeiende ecosysteem van interoperabele diensten, Threads mensen zal helpen hun gemeenschap te vinden, ongeacht welke app ze gebruiken."

Threads draait vooral om tekst en je kunt erop inloggen met je Instagram-account, al blijft het wel een aparte app. Dat alles maakt het ook weer eenvoudiger om zo’n app te downloaden en eens een kijkje te nemen. Het werkt aan de achterkant met servers en alleen de server waarop je bent ingelogd krijgt data te verwerken, maar niet alle servers krijgen dus zomaar je data.

Decentraal

Je kunt mensen vanuit je Mastodon-account een berichtje sturen (dank u decentralisatie), zonder dat die data meteen overal te vinden is of wordt gebruikt. Elke gebruiker op Threads krijgt een nummertje, waardoor heel duidelijk is hoeveel mensen er inmiddels zijn aangesloten. Die 2 miljoen zullen er waarschijnlijk nog veel meer worden, zeker als de app straks ook in onze regio verkrijgbaar is. De hype is real en lijkt ook goed te worden waargemaakt, kijkend naar de eerste reacties.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...