​Spraakberichten via WhatsApp eindelijk vooraf terug te luisteren

​Spraakberichten via WhatsApp eindelijk vooraf terug te luisteren

Vorig artikel Volgend artikel

WhatsApp-spraakberichten zijn nu eerst terug te luisteren voordat ze worden verstuurd. Ook is het nu visueel dat er iets wordt opgenomen, waardoor je niet per ongeluk meer een kwartier volpraat om achteraf te ontdekken dat er niets is opgenomen.

Een veelgevraagde functie

Het zijn verbeteringen in de categorie: waarom kon dit niet eerder? Aan de andere kant zijn we blij dat het nu kan, want ingesproken berichten versturen is enorm populair. Het is een veel leukere manier om je enthousiasme over te brengen, of om juist heel gevoelige onderwerpen te bespreken zonder dat je direct met iemand spreekt die dan tussendoor reageert.

Zeker in een maatschappij waarin veel mensen opgroeien met vooral communicatie via tekst of video, is bellen soms wat confronterend en in sommige kringen zelfs ongebruikelijk geworden. Vroeger moest je wel bellen, wanneer je bijvoorbeeld een klantenservicemedewerker wilde spreken, maar zelfs dat kan tegenwoordig via chats en WhatsApp-berichten.

Voiceje op WhatsApp

Voicejes zijn zo handig, omdat mensen ze kunnen terugluisteren op het moment dat het hen uitkomt. Dat betekent dat ze niet zoals bij bellen alles uit hun handen moeten laten vallen, terwijl ze toch je stem even horen. Wat namelijk ook vaak misgaat, dat is dat dingen die je zegt in tekst soms heel anders overkomen dan je bedoeling is. Tegelijkertijd kunnen stemberichten ook vervelend zijn, want je hiermee niet later terugzoeken wat iemand heeft gezegd door het zoekvak van WhatsApp te gebruiken.

Eerst kon je bij het opnemen van een voiceje niet zien of er inderdaad audio werd opgenomen. Had je net per ongeluk je oordopjes niet helemaal lekker aangesloten of was er een technisch probleem, dan kon het goed voorkomen dat er niets was opgenomen, maar dat ontdekte je altijd pas als het te laat was. Je kon namelijk alleen opnemen of verzenden, niet stopzetten en terugluisteren. Bovendien zag je ook geen audio-strepen, waardoor je geen idee had of het allemaal goed ging.

Spraakbericht terugluisteren

Ook is het soms fijn om een spraakbericht op WhatsApp terug te luisteren voordat je het verstuurd. Op die manier kun je zeker wanneer emoties hoog oplopen nog even luisteren of wat je zegt wel zo verstandig is, of dat je bewoordingen wel juist zijn. Kortom, deze vernieuwingen van de chat-app zijn enorm positief en precies wat deze functie nodig had. Nieuwsgierig hoe het werkt? Als je de nieuwste versie van WhatsApp hebt, dan zie je vanzelf de volume-lijntjes lopen wanneer je een voicebericht start. Wil je hem terugluisteren, dan kun je in plaats van op het verzendpijltje drukken juist op de rode stopknop drukken in het midden. Zo kun je terugluisteren en het dan alsnog met het verzendpijltje versturen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...