Social Media16.12.2021

​Spraakberichten via WhatsApp eindelijk vooraf terug te luisteren


WhatsApp-spraakberichten zijn nu eerst terug te luisteren voordat ze worden verstuurd. Ook is het nu visueel dat er iets wordt opgenomen, waardoor je niet per ongeluk meer een kwartier volpraat om achteraf te ontdekken dat er niets is opgenomen.

Een veelgevraagde functie

Het zijn verbeteringen in de categorie: waarom kon dit niet eerder? Aan de andere kant zijn we blij dat het nu kan, want ingesproken berichten versturen is enorm populair. Het is een veel leukere manier om je enthousiasme over te brengen, of om juist heel gevoelige onderwerpen te bespreken zonder dat je direct met iemand spreekt die dan tussendoor reageert.

Zeker in een maatschappij waarin veel mensen opgroeien met vooral communicatie via tekst of video, is bellen soms wat confronterend en in sommige kringen zelfs ongebruikelijk geworden. Vroeger moest je wel bellen, wanneer je bijvoorbeeld een klantenservicemedewerker wilde spreken, maar zelfs dat kan tegenwoordig via chats en WhatsApp-berichten.

Voiceje op WhatsApp

Voicejes zijn zo handig, omdat mensen ze kunnen terugluisteren op het moment dat het hen uitkomt. Dat betekent dat ze niet zoals bij bellen alles uit hun handen moeten laten vallen, terwijl ze toch je stem even horen. Wat namelijk ook vaak misgaat, dat is dat dingen die je zegt in tekst soms heel anders overkomen dan je bedoeling is. Tegelijkertijd kunnen stemberichten ook vervelend zijn, want je hiermee niet later terugzoeken wat iemand heeft gezegd door het zoekvak van WhatsApp te gebruiken.

Eerst kon je bij het opnemen van een voiceje niet zien of er inderdaad audio werd opgenomen. Had je net per ongeluk je oordopjes niet helemaal lekker aangesloten of was er een technisch probleem, dan kon het goed voorkomen dat er niets was opgenomen, maar dat ontdekte je altijd pas als het te laat was. Je kon namelijk alleen opnemen of verzenden, niet stopzetten en terugluisteren. Bovendien zag je ook geen audio-strepen, waardoor je geen idee had of het allemaal goed ging.

Spraakbericht terugluisteren

Ook is het soms fijn om een spraakbericht op WhatsApp terug te luisteren voordat je het verstuurd. Op die manier kun je zeker wanneer emoties hoog oplopen nog even luisteren of wat je zegt wel zo verstandig is, of dat je bewoordingen wel juist zijn. Kortom, deze vernieuwingen van de chat-app zijn enorm positief en precies wat deze functie nodig had. Nieuwsgierig hoe het werkt? Als je de nieuwste versie van WhatsApp hebt, dan zie je vanzelf de volume-lijntjes lopen wanneer je een voicebericht start. Wil je hem terugluisteren, dan kun je in plaats van op het verzendpijltje drukken juist op de rode stopknop drukken in het midden. Zo kun je terugluisteren en het dan alsnog met het verzendpijltje versturen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over WhatsApp

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

WhatsApp gaat nu tonen wie er allemaal recent online waren. Waarschijnlijk is het doel om je makkelijker een praatje te laten aanknopen.

Social Media01.05.2024

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

Heb je recent nog naar de icoontjes van je WhatsApp gekeken? Kijk eens naar de Formule 1-emoji: die ziet er anders uit he?

Mobile30.04.2024

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

WhatsApp heeft net de mogelijkheid uitgerold om meer chats te kunnen pinnen. Dat had het al voor 3 chats, maar nu zijn dat er 5. Er komen binnenkort meer nieuwe mogelijkheden naar de messenger, waarbij de focus van Whats...

Mobile28.03.2024

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

WhatsApp heeft al jaren mogelijkheden om je tekst er net even anders uit te laten zien. Helaas kun je geen ander lettertype kiezen dat andere mensen dan ook zien (dit is namelijk altijd het lettertype dat mensen voor hun...

Social Media22.02.2024

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen

WhatsApp komt met enorm veel vernieuwingen voor de messenger, waaronder de kanalen. Hartstikke puik, maar er valt nog wel veel te wensen aan deze nieuwe functie die nog in de kinderschoenen staat. 1. Meer zichtbaarheid...

Social Media16.02.2024

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

WhatsApp gaat in Europa veranderen. De messenger heeft mede door de ‘poortwachter’-status die het ontving van de Europese Unie de taak om te zorgen dat WhatsApp-berichten ook in andere apps kunnen worden gelezen. Dat...

Social Media12.02.2024

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

Wat is jouw gebruikersnaam?
Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed