Meta stelt versleuteling voor Messenger en Instagram nog verder uit

Meta stelt versleuteling voor Messenger en Instagram nog verder uit

Default end-to-end-encryption op z’n vroegst in 2023

Vorig artikel Volgend artikel

Meta werkt al enkele jaren aan een oplossing voor het als default versleutelen van de berichten die gebruikers via Instagram en Messenger met elkaar uitwisselen. Deze zogenoemde end-to-en-encryption (E2EE) wordt bij WhatsApp al enkele jaren standaard toegepast. Er is vanuit overheden en diverse instanties echter bezorgdheid over het versleutelen van berichten. Zijn bepleiten dat E2EE personen die de berichtendiensten gebruiken voor illegale praktijken in de hand speelt. Oorspronkelijk was Meta van plan de E2EE-functie bij Instagram en Messenger in 2022 standaard in te schakelen. Dat is nu in ieder geval uitgesteld tot 2023.

Frontlinie voor kindermisbruik

Door de berichten te versleutelen wordt het voor justitie moeilijker criminelen op te sporen. Daarbij komt bovendien dat de sociale netwerken en berichtendiensten vooral ook veel gebruikt worden door (jonge) kinderen. Een Britse kinderbeschermingsorganisatie, The National Society for the Prevention of Cruelty to Children, stelt tegenover The Guardian dat de berichtendiensten de ‘frontlinie voor kindermisbruik’ zijn.

Hoofd beveiliging bij Meta, Antigone Davis stelt dat de invoering van E2EE geen gevolgen heeft voor het kunnen opsporen van illegale activiteiten. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van niet-versleutelde gegevens, accountinformatie en meldingen van gebruikers. "We hebben gevallen uit het verleden opnieuw beoordeeld en daaruit bleek dat we nog steeds kritieke informatie aan de autoriteiten hadden kunnen verstrekken, zelfs als die diensten end-to-end waren versleuteld”, aldus Davis.

WhatsApp-aa
WhatsApp berichten worden al geruime tijd standaard versleuteld. Voor Instagram en Messenger gaat dat voorlopig nog niet gebeuren.

Privacy gebruikers hoog in vaandel

Meta benadrukt dat het versleutelen van berichten nog altijd de hoogste prioriteit heeft, maar zegt ook dat ze meer tijd nodig hebben om het goed te kunnen regelen. “Als bedrijf dat miljarden mensen over de hele wereld met elkaar verbindt en toonaangevende technologie heeft gebouwd, zijn we vastbesloten om de privé communicatie van mensen te beschermen en mensen online veilig te houden”, aldus Davis.

Meta’s head-honcho, Mark Zuckerberg, heeft al vaker uitgesproken dat zijn bedrijf de privacy van gebruikers hoog in het vaandel heeft staan. "Mensen verwachten dat hun privé communicatie veilig is en alleen wordt gezien door de mensen naar wie ze ze hebben gestuurd – en niet door hackers, criminelen, overreikende regeringen of zelfs de mensen die de diensten beheren die ze gebruiken", aldus Zuckerberg. Klinkt heel erg nobel. Feit is natuurlijk wel dat Facebook, en nu dus Meta, zelf ook regelmatig beschuldigd wordt van het, met name om commerciële doeleinden, schenden van de privacy van haar klanten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...