Social Media26.01.2019

Facebook wil berichtenplatforms samenvoegen: WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger


Facebook is van plan om de verschillende berichtenplatforms samen te voegen, zodat gebruikers onderling gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Het bedrijf begint met een end-to-end codering voor Instagram berichten, waarna dit ook uitgerold wordt voor Facebook Messenger. In WhatsApp zijn alle berichten al standaard voorzien van een end-to-end encryptie. Met de end-to-end encryptie zijn de gesprekken afgeschermd voor het bedrijf of bijvoorbeeld de overheid.

Communicatie gemakkelijker maken

In The New York Times zei Facebook dat door deze integratie de onderliggende infrastructuur van de drie berichtendiensten gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren. Het is wel de bedoeling dat de apps afzonderlijk van elkaar blijven bestaan. Ook voor gebruikers wordt onderling communiceren via de apps gemakkelijker. Op deze manier kan bijvoorbeeld een Instagram gebruiker iemand zonder Instagram via WhatsApp een bericht sturen. Instagram en WhatsApp zijn goed voor respectievelijk 1 miljard en 1,5 miljard gebruikers.

Standaard end-to-end encryptie

Facebook begint met het toevoegen van end-to-end encryptie aan Instagram-berichten. Dat zal voor het eerst een nieuw niveau van beveiliging en privacy bieden aan gebruikers van de app. Facebook begint ook standaard Facebook Messenger te coderen. Tot nu toe moesten gebruikers dit beveiligingsniveau handmatig inschakelen.

De plannen zijn onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om mensen langer op het platform te houden, meldde de Times. Op dit moment heeft het in totaal 2,2 miljard gebruikers, maar het gebruikersvertrouwen is afgenomen na een reeks privacyschandalen en beveiligingsincidenten. End-to-end gecodeerde berichten kunnen alleen door de afzender en de ontvanger worden gelezen – zelfs Facebook kan deze niet inzien.