Social Media07.03.2023

Met deze tips haal je het meeste uit LinkedIn


In een wereld waarin veelvuldig wordt gesproken over TikTok, Instagram en Twitter, zou je bijna vergeten dat er ook nog LinkedIn is. Het is typisch een social medium dat bij veel mensen sluimert, maar op bepaalde momenten in het leven plotseling wat fanatieker wordt ingezet. Als dat laatste momenteel voor jou het geval is, dan kun je deze tips goed gebruiken om het meeste uit LinkedIn te halen.

Beantwoord berichten, ook als je geen interesse hebt

Krijg je een bericht van iemand, beantwoord die dan. Ook als je geen interesse hebt in wat diegene biedt. Het komt professioneel en netjes over om iemand desondanks te woord te staan. Natuurlijk stuurt iemand waarschijnlijk niet alleen naar jou een bericht, maar die persoon heeft er wel bewust voor gekozen om ook jou een bericht te sturen. Geef ook aan die persoon aan, als je je daar comfortabel bij voelt, wat je wel zoekt, wie weet wat hij of zij voorbij hoort komen. Ook al is het misschien een recruiter in de IT: misschien heeft hij of zij nog vrienden van de Human Resource Management-opleiding die wél precies in je gewenste werkveld zoeken.

Gebruik LinkedIn niet als je CV

Het is natuurlijk heel handig om van je profiel op LinkedIn je CV te maken, maar eigenlijk is dat om meerdere redenen niet verstandig. Ten eerste omdat je, wanneer je solliciteert, je CV al opstuurt. Je LinkedIn zou het CV moeten aanvullen, of in ieder geval iets anders moeten brengen. Natuurlijk kun je er zeker ervaring op kwijt, maar misschien kun je hier een creatievere manier voor vinden? Meer bepaalde mijlpalen en succesvolle opdrachten op je profiel zetten, in plaats van het riedeltje met je loopbaan en op welke school je hebt gezeten. Door dat er bovendien niet allemaal op te zetten, laat je je ook bepaalde belangrijke informatie over jezelf privé.

Maak je profiel voor de baan die je wil

In het verlengde van het bovenstaande geldt dan ook: maak je profiel niet voor de baan die je nu hebt, maar voor de baan die je wil. Of banen die je wil. Misschien heb jij je hele leven als personal assistant gewerkt, maar wil je graag meer richting HR. Je zal een recruiter hierbij een beetje moeten helpen om jezelf te helpen. Spits teksten en ervaring op je profiel toe op HR-werk, zodat je de focus op jezelf een andere kant op begeleidt. Zo kom je makkelijker verder. En dat is dus ook precies waarom je niet je hele CV op je profiel zetten. Misschien heb je bepaald werk gedaan waar je helemaal niet zo trots op bent, of dat niet in jouw huidige verhaal past: laat het er gewoon af. Mensen die je niet kennen, weten niet wat ze missen en het is ook zeker niet verplicht om te laten zien dat je altijd achter elkaar werk hebt: ervaring is veel belangrijker.

Volg mensen uit het werkveld waarin je interesse hebt

LinkedIn is een social medium en dat betekent dat er algoritmen aan het werk zijn. Door te zorgen dat je regelmatig iets post, maar ook door mensen te gaan volgen uit het werkveld van jouw interesse, val je meer op. Bovendien zien mensen dat je er actief mee bezig bent, waardoor je ook de gedachte wekt dat je openstaat voor gave, nieuwe opdrachten of banen. Er zijn in elk werkveld wel groepen te vinden op LinkedIn: sluit je daarbij aan, en volg mensen uit die groep waarvan je denkt dat diegene je kan inspireren. Wees niet bang om zomaar een connect-verzoek te sturen, veel mensen vinden dat helemaal niet erg, en zo wel: dan accepteren ze je gewoon niet, geen man overboord.

Denk goed na over je titel

Scroll door zoekresultaten op dit social medium en je ziet soms de meest vreemde titels voorbij komen. ‘Retail Jedi’ of ‘Brand Evangelist’ zijn voorbeelden van vrij opvallende titels. Ben je een beetje een opvallend type en past dat helemaal in je straatje: zeker doen. Maar zie je jezelf ook weer niet helemaal als een administratieninja, maar gewoon een expert die steengoed is in zijn werk, zorg dan dat dat is wat de titel weergeeft. Denk er goed over na, want het is één van de eerste dingen die iemand van je ziet, dus het moet wel uitnodigen om door te klikken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over LinkedIn

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

Over het algemeen zijn de keren dat LinkedIn zich hevig liet inspireren door een ander social media maar weinig succesvol. Weet je bijvoorbeeld nog dat LinkedIn met Stories kwam? Dat heeft niet lang geduurd… Ook zijn k...

Online28.03.2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

LinkedIn introduceert binnenkort games op het platform. Het zakelijke social medium wil graag dat collega’s met elkaar de strijd aangaan om zo de banden aan te halen en een leuk gespreksonderwerp te hebben. Het zou nie...

Social Media18.03.2024

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers

LinkedIn is uitgegroeid tot dé bestemming voor professionele waardecreatie, iets wat Franck Fielemon en Ina Boer, auteurs van 'De perfecte post op LinkedIn', krachtig benadrukken. Dit platform, rijk aan gebruikers in Ne...

DC Business12.03.2024

De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers

Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn

2023 gaat de geschiedenis in als een rampjaar voor de tech-giganten. Tot nu toe zijn er bij de verschillende grote tech-bedrijven zoals Meta, Amazon en Intel dit jaar al bijna een kwart miljoen mensen hun job kwijtgeraak...

Social Media16.10.2023

Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn

Ook het zakelijke sociale netwerk ontkomt niet aan de tech-malaise
LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen

LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar de STEM-sector: Science Technology, Engineering en Mathematics. Helaas zijn de resultaten niet al te positief, want er is enerzijds een tekort aan talent en anderzijds wordt het poten...

Technology22.06.2023

LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen

​LinkedIn is 20 jaar: waarom het nog steeds een icoon is

LinkedIn viert zijn twintigste verjaardag en dat doet het met inmiddels meer dan 930 leden in meer dan 200 landen. Indrukwekkende aantallen, maar twintig jaar is ook niet niets. LinkedIn staat nog steeds als een huis en...

Social Media08.05.2023

​LinkedIn is 20 jaar: waarom het nog steeds een icoon is

​Nog een badge: Linkedin laat je nu bewijzen waar je werkt

Het is onrustig in de wereld van vinkjes en badges: waar je er op Twitter totaal niet meer vanuit kunt gaan dat zo’n badge ook maar enige waarde vertegenwoordigt, gaat LinkedIn juist de andere kant op. Het zakelijke so...

Social Media14.04.2023

​Nog een badge: Linkedin laat je nu bewijzen waar je werkt

Verder lezen over Social Network

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

TikTok begon kort en krachtig, maar gaat nu steeds meer naar langere content: het wil nu zelfs video's van een uur zien.

Social Media17.05.2024

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Geheime posts maken op Instagram? Dat krijgt een nieuwe dimensie met de Reveal-optie (Onthullen dus). En dit is hoe dat werkt.

Social Media04.05.2024

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat is wat laat, maar het gaat gebeuren: je kunt berichten bewerken op het social medium. Er schuilt wel een addertje onder het gras.

Social Media02.05.2024

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat