Social Media26.03.2015

​4 functies en instellingen van LinkedIn die jij nog niet gebruikt


Bij LinkedIn denken de meeste mensen aan een online CV. En dat is het ook in de basis. Maar LinkedIn is zoveel meer! Een handige ondernemer kan met een beetje doordachtheid behoorlijk wat business binnenslepen via
LinkedIn. Gooi je visitekaartjes maar overboord, want LinkedIn is het nieuwe netwerken! Als je het goed inzet en de functies juist weet te benutten tenminste.

LinkedIn heeft een berg aan handige functies en verstopte instellingen. Hoe langer je zoekt, hoe meer je er zult vinden. Ze zijn echt niet allemaal even belangrijk, maar er zijn er een paar die absoluut bijdragen aan jouw online netwerkactiviteiten. Grote kans dat jij de onderstaande functies en instellingen nog niet kent!

1. Contacten beheren

Als je een echte netwerker bent, voeg je waarschijnlijk al je zakelijke contacten direct toe op LinkedIn. Het kan dan nog wel eens voorkomen dat je na een tijdje vergeten bent waar je sommige connecties van kent. Daarvoor is de CRM functie van LinkedIn erg handig!

Op de profielpagina van je connectie, zie je in de rechterhoek onder de profielfoto het balkje contactgegevens staan. Als je hierop klikt, kun je gemakkelijk gegevens bijwerken en opmerkingen toevoegen. Het fijne is dat jouw contactpersoon dit niet kan zien. Deze persoonlijke aantekeningen zijn niet openbaar. Voeg dus vooral alle informatie toe die voor jou persoonlijk relevant is.

2. Voeg linkjes toe en meet het aantal klikken

Je kunt in je profiel meerdere links naar websites verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld linken naar je bedrijfspagina of een externe pagina. Wanneer je geen inzicht hebt in de analytics van een website waarnaar je linkt op je profiel, maar wel nieuwsgierig bent naar het aantal klikken op deze link, dan kun je deze meten door een Bitly link in je profiel te plakken. Maak een login aan bij Bitly en plaats de link naar je website of blog in de URL shortner. De verkorte link is vervolgens in de Bitly Stats te volgen. Kennis is tenslotte macht!

3. Persoonlijke URL

Deze instelling is een esthetische aanpassing. Het heeft totaal geen functie om jouw URL aan te passen naar een eigen gekozen persoonlijke URL, behalve dan dat het er gewoon echt mooier uit ziet. Ga je solliciteren of denk je er aan om jouw LinkedIn URL te drukken op papieren kaartjes? Dan ziet een eigen gekozen herkenbare URL er toch een stuk mooier en professioneler uit!

4. Wie kan jouw connecties zien

Met al die handige functies en instellingen is LinkedIn een soort digitaal adresboek geworden. Het is ineens een stuk gemakkelijker om contact te leggen met mensen die je nog nooit gesproken hebt, simpelweg doordat je kunt zien op welke manier je verbonden bent met elkaar. Dat is handig, maar dat betekent dat anderen ook gebruik kunnen maken van jouw connecties. Zelfs jouw concurrenten kunnen een kijkje nemen in jouw digitale adressenboek en daar een slaatje uit slaan.

Als je dat wilt voorkomen, zorg dan dat je instelt dat anderen jouw connecties niet kunnen zien. Wees niet bang, daarmee kun jij wel nog steeds bij anderen spieken, maar dan maai je in ieder geval niet zelf het gras voor je eigen voeten weg!

Gratis webinar
Wil je meer weten over LinkedIn? Vrijdag 10 april geef ik een webinar over LinkedIn en Marketing. Meld je aan via info@starterstraining.nl en ik ontmoet je graag in de chat! Mocht je vooraf al vragen hebben, mail deze dan gelijk mee met je aanmelding, dan kom ik daar in de sessie op terug.

Meer weten?
Volg voor meer tips over social media de gratis Online Starterstraining met praktische e-learning, duidelijke videoworkshops, inspiratie, tips en checklists.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over LinkedIn

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

LinkedIn heeft AI helemaal ontdekt. Het rolt nu nog meer mogelijkheden uit, waaronder de optie om je curriculum vitae een flinke boost te geven. 

Social Media14.06.2024

Krijg een overtuigender CV op LinkedIn met hulp van AI

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

Over het algemeen zijn de keren dat LinkedIn zich hevig liet inspireren door een ander social media maar weinig succesvol. Weet je bijvoorbeeld nog dat LinkedIn met Stories kwam? Dat heeft niet lang geduurd… Ook zijn k...

Online28.03.2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

LinkedIn introduceert binnenkort games op het platform. Het zakelijke social medium wil graag dat collega’s met elkaar de strijd aangaan om zo de banden aan te halen en een leuk gespreksonderwerp te hebben. Het zou nie...

Social Media18.03.2024

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers

LinkedIn is uitgegroeid tot dé bestemming voor professionele waardecreatie, iets wat Franck Fielemon en Ina Boer, auteurs van 'De perfecte post op LinkedIn', krachtig benadrukken. Dit platform, rijk aan gebruikers in Ne...

DC Business12.03.2024

De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers

Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn

2023 gaat de geschiedenis in als een rampjaar voor de tech-giganten. Tot nu toe zijn er bij de verschillende grote tech-bedrijven zoals Meta, Amazon en Intel dit jaar al bijna een kwart miljoen mensen hun job kwijtgeraak...

Social Media16.10.2023

Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn

Ook het zakelijke sociale netwerk ontkomt niet aan de tech-malaise
LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen

LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar de STEM-sector: Science Technology, Engineering en Mathematics. Helaas zijn de resultaten niet al te positief, want er is enerzijds een tekort aan talent en anderzijds wordt het poten...

Technology22.06.2023

LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen

​LinkedIn is 20 jaar: waarom het nog steeds een icoon is

LinkedIn viert zijn twintigste verjaardag en dat doet het met inmiddels meer dan 930 leden in meer dan 200 landen. Indrukwekkende aantallen, maar twintig jaar is ook niet niets. LinkedIn staat nog steeds als een huis en...

Social Media08.05.2023

​LinkedIn is 20 jaar: waarom het nog steeds een icoon is