Is het blauwe vinkje op Twitter nog wel iets waard?

Is het blauwe vinkje op Twitter nog wel iets waard?

Vorig artikel Volgend artikel

Het blauwe vinkje op Twitter zit achter slot en grendel. Of eigenlijk: achter een betaalmuur. Je kunt hem straks alleen nog krijgen als je een abonnement neemt op Twitter Blue. Het vinkje is inbegrepen bij dat abonnement, waardoor de vraag rijst of er dan nog iets geverifieerd wordt.


Blauwe badge

Is het blauwe vinkje op Twitter nu slechts een badge voor wie wil laten zien 8 dollar per maand voor het social medium over te hebben? Het lijkt er wel op. Zeker kijkende naar de manier waarop Twitter het aanprijst: “Power to the people: je account krijgt nu een blauw vinkje, net als de beroemdheden, bedrijven en politici die je al volgt.” Het wordt niet meer aangeprezen als iets dat fijn is voor gebruikers om te kunnen vaststellen of ze met de echte te maken hebben, of met een nepaccount. Het is een manier om ‘net als celebs’ te zijn.

In Nederland is dit probleem nog niet aan de orde: op dit moment is het Twitter Blue-abonnement alleen nog beschikbaar in Engelssprekende landen, zoals de Verenigde Staten en Australië. Al betekent het wel dat je meer op je hoede moet zijn wanneer je je op Twitter begeeft: een account dat als naam heeft Elon Musk met een blauw vinkje, kan best eens een heel andere handle hebben (de @naam die eronder wordt weergegeven). Immers kan nu ook iedereen met een nepaccount in die landen waar Twitter Blue live is een blauw vinkje krijgen.

Verificatievinkje

Het is niet alleen problematisch omdat er blijkbaar niets wordt geverifieerd: het is problematisch dat je je nu nog makkelijker kunt voordoen als iemand anders: mensen geloven je eerder omdat er juist wel dat vinkje bijstaat. Het was vroeger een symbool waarmee je kon bedenken: hey, het is echt de president van de Verenigde Staten die dit tweet. Nu heb je daar geen idee meer van: het vinkje is gewoon te koop.

In de iOS-app van Twitter kunnen mensen met een Blue-abonnement het vinkje al kopen. Een voordeel is dat het vinkje goedkoper is dan eerst werd gedacht: toen zou het misschien wel 20 dollar gaan kosten. Het nadeel is dat je nog niet overal Blue hebt, waardoor je grote verschillen ziet in de wereld en mensen misschien niet weten dat de ‘eerlijkheid’ van het vinkje nu compleet te grabbel ligt.

Voordelen Twitter Blue

Heb je een Blue-abonnement, dan heb je meer voordelen. Zo worden die tweets in de rangschikking eerder getoond dan de tweets van mensen die niet 8 dollar per maand neertellen voor het social medium. Musk noemt het een belangrijke stap tegen spam en oplichting, wat in de context van hoe je aan het vinkje kunt komen enorm raar klinkt. Je ziet met het abonnement verder nog steeds advertenties, maar wel wat minder. Ook kun je langere video’s bij je tweet zetten.

Er waren 423.000 accounts met vinkje en het is de vraag hoe dat gaat veranderen nu het een extraatje is bij het abonnement van Twitter. Het betekent in ieder geval dat je over een paar maanden geen vinkje meer kunt hebben als je geen Blue-account hebt. Wanneer dat precies over en uit is, dat is nog onbekend, maar het zou een kwestie van maanden zijn, niet van een jaar.

We zijn benieuwd hoe Musk het allemaal voor elkaar gaat boksen, zeker gezien de manier waarop hij met de mensen die het werk moeten doen omgaat. Hij heeft deze week duizenden mensen ontslagen bij het bedrijf.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...