DM je straks op Instagram met kunstmatige intelligentie?

DM je straks op Instagram met kunstmatige intelligentie?

DM'en met AI

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram laat je kunstmatige intelligentie gebruiken om berichten te schrijven. Het is nu nog niet beschikbaar, maar het komt er wel aan voor het social medium. Het is een spannende mogelijkheid, want in hoeverre schrijven we straks nog echt onze eigen berichten? Wordt Instagram straks een plek waar robots elkaar berichten schrijven en de mens slechts een soort curator is?

Instagram Write with AI

De mobiele ontwikkelaar Alessandro Paluzzi laat het alvast zien: zo komt ‘schrijven met AI’ of ‘Write with AI’ eruit te zien. Het lag in de lijn der verwachting dat zoiets zou komen, want Meta is al een tijdje erg druk bezig met allerhande AI-tools. De AI-chatbot-oorlog bijvoorbeeld, daar doet Meta allang aan mee met zijn Meta AI. Je kunt er ook afbeeldingen mee genereren, die Meta dan wel een label meegeeft. Sowieso wil het alle afbeeldingen op het platform die met AI zijn gemaakt een label geven en het verwacht dat gebruikers dit zelf ook actief doen.

Je kunt aan de AI-chatbot dus vragen om afbeeldingen te maken of je tips te geven van wat je kunt gaan eten, maar de optie om berichten te schrijven is waarschijnlijk iets buiten de AI-chatbot om. Dat is meer een tool binnen het ‘schrijf’-gedeelte van de app. Als je dus een berichtje tikt, en het lijkt dan te gaan om een privébericht met iemand anders, dus geen post, dan krijg je de optie dat het met AI geschreven wordt. Waarschijnlijk maakt het je tekst net even wat uitgebreider of vriendelijker.

Samsung AI

Samsung introduceerde ook zoiets op zijn nieuwe S24-serie: daarmee kun je als je een bericht hebt getypt verschillende opties krijgen, bijvoorbeeld de zakelijkere optie, maar ook een post voor social media waar dan allemaal emoji in worden gestoken. Waarschijnlijk zal de schrijfbot van Meta ook ongeveer op die manier te werk gaan. Die van S24 voelt soms wat robotisch aan, maar Meta heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om de AI juist niet als een robot te laten overkomen, waardoor we erg nieuwsgierig zijn wat het eindresultaat is.

Maar ook hoeveel het gebruikt wordt. Waar AI geen rekening mee houdt is je schrijfstijl. Als je altijd op een bepaalde manier communiceert, bijvoorbeeld door altijd een spatie te doen en dan een leesteken, in plaats van het leesteken er direct achteraan, dan zal AI dat mogelijk niet direct oppikken. En als jij veel straattaal gebruikt, dan zal de AI dat waarschijnlijk niet zo snel nadoen. Het is dus waarschijnlijk vooral handig als je even snel iets wil typen en het dus echt als een extra paar handjes wordt ingezet, in plaats van dat we straks dus robots hebben die volledige gesprekken met elkaar aangaan. Gelukkig maar, want die robots zien elkaar daarna niet in het echt en jij en die persoon misschien wel.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...