Social Media09.10.2020

​Dit is Parler en waarom Amerikanen er dol op zijn


Waar het op de meest populaire social media toch vooral om foto’s gaat, is Twitter over het algemeen nog wel een plek waar tekst voor gaat. Grappig, want het is ook de plek waar tekst juist een karakterlimiet heeft. Twitter heeft echter concurrentie en die komt in de vorm van: Parler. We beantwoorden de vraag: wat is Parler en laten je weten waarom Amerikanen er zo dol op zijn.

Parler

Parler lijkt op Twitter, maar heeft als grote verschil dat het helemaal draait om vrije meningsuiting. Twitteraar Trump heeft regelmatig ruzie gehad met de directie van Twitter wanneer deze een tweet van de president achter een waarschuwing plaatste tijdens de Black Lives Matter-protesten.

Parler belooft niet te censureren, wat betekent dat je alles kan zeggen wat je wil: ook als je daarmee fake news verspreidt. Tegelijkertijd is er een grote beweging die angstig is voor de ontwikkeling van de vrije meningsuiting. Zo hebben 150 academici en activisten een brief ondertekend waarin ze zich uitspreken tegen de dreiging van censuur. Er is dus wel degelijk een grote markt voor. Onder de ondertekenaars bevinden zich bijvoorbeeld J.K. Rowling, Gloria Steinem en Francis Fukuyama.

Parler app

Parler is een Amerikaans bedrijf dat inmiddels miljoenen gebruikers telt. Het in 2018 opgerichte Parler heeft zeker door de Amerikaanse verkiezingen een nog grotere schare aan fans om zich heen verzameld. Vooral rechts en conservatief, maar ook extremer: de neofascistische beweging Proud Boys bijvoorbeeld.

Het wordt steeds populairder naarmate de ‘oude garde’ meer censuur toepast. Denk aan Twitter op de tweets van Trump, maar bijvoorbeeld ook Reddit die bepaalde discussies sluit. Ja, dat zijn vaak discussies die worden gesloten in het nadeel van de rechtse politiek, waardoor je op Parler vooral veel republikeinen kunt vinden.

Parler staat het toe om 1.000 karakters te gebruiken in één bericht en belooft dat je mag zeggen wat je wil. Verder is het qua gebruik eigenlijk hetzelfde als Twitter: een retweet heet een ‘echo’ en een like heet een ‘vote’. Factchecken gebeurt niet automatisch, dat wordt overgelaten aan de gebruikers van Parler. Wordt er een Parler-bericht onderzocht, dan gelden de communicatieregels van de Verenigde Staten als leidraad voor of iets door de beugel kan.

Privacy

Er is nog iets dat mensen aantrekt in het nieuwe platform: je privacy wordt veiliggesteld omdat de app je data niet trackt of deelt. Een vreemde claim, want je moet ook goedkeuring geven voor het gebruiken van je gegevens voor marketingdoeleinden. Daarnaast lijkt het erop dat iedereen welkom is. Heb je een ban te pakken bij Instagram of Twitter, dan praat je op Parler verder. Parler laat je echter niet tot in het einde der tijden praten: in de regels staat dat ze altijd gebruikers mogen bannen, zonder dat ze hier een reden voor hoeven te geven. In zijn community-richtlijnen staat overigens dat terrorisme, chantage en crimineel gedrag verboden zijn, dus dat vrije meningsuiting een ding is, wil niet zeggen dat alles mag.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Social Network

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Soms zijn we als mensheid enorm dom, maar gelukkig ook regelmatig enorm creatief. En vooral dat laatste zien we graag voorbij komen, bijvoorbeeld in de Deze Week Viral.

Social Media13.04.2024

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren