Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Op zich is het geen opzienbarend nieuws. De Amerikaanse president Donald Trump is definitief klaar met TikTok. In Amerika wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar de populaire social media app. Het doemscenario is dat TikTok (vroeger bekend als Musical.ly), eigendom van de Chinese Startup ByteDance, informatie van gebruikers door zou spelen aan de Chinese overheid. Overigens wordt ook in Europa hier onderzoek naar gedaan. Trump wil gebruik maken van een zogenaamd presidentieel decreet (economische maatregel). Hiermee zou TikTok vandaag al op zwart kunnen gaan.
In februari 2019 betaalde TikTok al een boete van 5.7 miljoen dollar aan de Amerikaanse marktwaakhond FTC omdat het ongevraagd persoonlijke data van kinderen onder de 13 jaar bijhield. Dat was op dat moment de hoogste boete ooit uitgedeeld in een zaak over kinderprivacy.
Het invloedrijke persbureau Bloomberg weet inmiddels te melden dat Trump ook wil afdwingen dat TikTok moet worden verkocht. Het is een bijzonder scenario dat een Amerikaanse president een Chinees bedrijf wil dwingen hun software en data te verkopen. Wat de ze daar in China van vinden lijkt in ieder geval geen onderwerp te zijn. Het ultieme dwangmiddel laat zich makkelijk raden. Als er niets gebeurt zal TikTok binnenkort waarschijnlijk gewoon worden verboden in Amerika.
Het bizarre scenario: Microsoft wil TikTok kopen
Inmiddels zou volgens de New York Times Microsoft gesprekken zijn gestart om de activiteiten van TikTok over te nemen. Dat is misschien wel net zo opvallend. Het past op geen enkele manier binnen de strategie van het bedrijf. Ze hebben op sociale media de boot gemist, of anders gezegd: ze hebben al die jaren de opkomst van sociale media volledig onderschat en willen nu een klapper maken. Er wordt in de media gespeculeerd dat Trump het hier waarschijnlijk niet mee eens is.
Mocht die aankoop om welke reden toch slagen, dat weet je in ieder geval zeker dat alle persoonlijke data van welk social media platform dan ook, in handen is van een bedrijf uit Amerika en dat zij kunnen starten met het verzamelen van data van Chinese gebruikers. Andersom zou in dat geval China TikTok weer kunnen verbieden.
ByteDance wat wordt gezien als een van de meest waardevolle startups in de wereld zal zich niet direct zorgen maken, ongeacht het scenario. Het bedrijf werkt vol door aan allerlei nieuwe apps. Of zij echt gaan verkopen is sowieso maar zeer de vraag, tenzij ze al een opvolger klaar hebben staan.
De ‘winnaar’ (heel even) heet Snapchat
Het eveneens Amerikaanse Snapchat, op onderdelen vergelijkbaar met TikTok, lijkt op dit moment even te profiteren van het rumoer rond de uit China afkomstige app. De koers van het aandeel Snapchat is de afgelopen dagen gestegen.
Wereldwijd zou TikTok ruim 500 miljoen actieve gebruikers hebben. De app is inmiddels zo’n 1.5 miljard keer gedownload.
Update: De gesprekken tussen Microsoft en ByteDance zijn voorlopig on-hold gezet. Beide bedrijven proberen te achterhalen wat nu precies de plannen zijn van de Amerikaanse president en wat hij daadwerkelijk wil bereiken.
Verder lezen over TikTok
Social Media15.09.2024
Deze week viral: wandelende tafel en BBQ-boot
Social Media03.09.2024
Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren
Social Media01.09.2024
Viral Deze Week: onewheelende hond en gratis viral horrorfilm
Social Media25.08.2024
Deze Week Viral: very demure, very mindful uitgelegd
Social Media18.08.2024
Deze week viral: komkommer, raw dogging en giga-zendmast
Social Media16.08.2024
Gaat je partner vreemd op TikTok? Dat kan worden gecheckt
Social Media13.08.2024
TikTok laat je met 32 mensen tegelijk chatten: maar niet iedereen
Social Media06.08.2024