Nieuws03.06.2020

Zuckerberg laat gewelddadige berichten van Trump staan


Z’n personeel vindt daar wat van

Waar Twitter het gedrag van Trump niet langer als ‘kan door de beugel’ wil aanmerken, heeft Facebook er geen enkel probleem mee. Trump schreef naar aanleiding van de protesten tegen politiegeweld het volgende: “Start het plunderen? Dan start het schieten”. Twitter heeft de tweet achter een waarschuwing gezet, maar Facebook-ceo Mark Zuckerberg vindt dat het moet kunnen.

Dit is de tweet waar het om draait:

De tweet van Trump

Net als dat de protesten uiteraard om veel meer draaien dan politiegeweld alleen, is er ook bij dit bericht meer aan de hand. Dit zijn namelijk dezelfde woorden als een politiecommissaris van de Miami Police bezigde voordat hij met zijn mannen in 1967 een enorm bloederige strijd voerde tegen de zwarte gemeenschap. De woorden van Trump zijn op zich al heftig, maar gezien die historie zit er een gelaagdheid in die volgens velen het daglicht niet zou mogen zien.

Volgens Twitter in ieder geval, maar Mark Zuckerberg denkt daar anders over. Hij zegt al jaren dat Facebook een soort dorpsplein is en dat het niet aan hem is om daar censuur aan toe te voegen. Facebook is geen uitgever, Facebook is slechts een platform, een doorgeefluik. Daar wordt dus geen waarschuwing over een bericht geplaatst en krijg je de content gewoon te zien.

Medewerkers Facebook stoppen ermee

Tot grote ergernis van de medewerkers, want maandag zijn meerdere medewerkers van Facebook niet aan het werk gegaan. Ze hebben het werk uit protest neergelegd. Een protest wat weinig effect lijkt te hebben op hun ceo, die weliswaar heeft gezegd dat hij de opmerkingen van Trump extreem aanstootgevend vindt, maar weigert te tornen aan dat dorpsplein-idee van Facebook.

De reden dat medewerkers het niet pikken, is niet alleen te wijten aan wat Trump zegt, maar ook aan wat Zuckerberg eerder zou hebben gezegd. Hij zou de grens trekken bij berichten die oproepen tot geweld. Dat blijkt nu niet het geval. Zelfs het speciaal in het leven geroepen Oversight Board, een soort Hogere Raad van Facebook die zelfs Zuckerbergs regels kan overschrijden. Maar die Oversight Board schijnt pas in de herfst naar de zaak te kunnen kijken en kan alleen berichten die zijn verwijderd terughalen, in plaats van andersom. Opmerkelijk.

Aanpassing sociale mediawet VS

Ondertussen vindt Trump dat sociale media moeten onderworpen aan dezelfde wet- en regelgeving als uitgeverijen. Dat betekent dat ze meer macht krijgen om berichten te verwijderen, maar ook dat hun gebruikers meer rechten krijgen om in beroep te gaan. Hoewel je zou denken dat Trump nu wel iets anders aan zijn hoofd heeft, is hij druk doende om de communicatiewet uit de jaren ‘90 aan te passen naar deze nieuwe regelgeving. Op zich goed dat de communicatiewet wordt aangepast aan de nieuwe situatie waarin internet en social media grote invloed hebben, maar waarschijnlijk zal de aanpassing die Trump wil vooral betekenen dat het sociale media moeilijker wordt gemaakt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Social Network

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Look between X and Y on your keyboard: wat betekent de viral trend?

'Look between T and O on your keyboard': je ziet het heel vaak op socials voorbijkomen, maar wat betekent het?

Social Media24.04.2024

Look between X and Y on your keyboard: wat betekent de viral trend?

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Soms zijn we als mensheid enorm dom, maar gelukkig ook regelmatig enorm creatief. En vooral dat laatste zien we graag voorbij komen, bijvoorbeeld in de Deze Week Viral.

Social Media13.04.2024

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt