Nieuws03.06.2020

Zuckerberg laat gewelddadige berichten van Trump staan


Z’n personeel vindt daar wat van

Waar Twitter het gedrag van Trump niet langer als ‘kan door de beugel’ wil aanmerken, heeft Facebook er geen enkel probleem mee. Trump schreef naar aanleiding van de protesten tegen politiegeweld het volgende: “Start het plunderen? Dan start het schieten”. Twitter heeft de tweet achter een waarschuwing gezet, maar Facebook-ceo Mark Zuckerberg vindt dat het moet kunnen.

Dit is de tweet waar het om draait:

De tweet van Trump

Net als dat de protesten uiteraard om veel meer draaien dan politiegeweld alleen, is er ook bij dit bericht meer aan de hand. Dit zijn namelijk dezelfde woorden als een politiecommissaris van de Miami Police bezigde voordat hij met zijn mannen in 1967 een enorm bloederige strijd voerde tegen de zwarte gemeenschap. De woorden van Trump zijn op zich al heftig, maar gezien die historie zit er een gelaagdheid in die volgens velen het daglicht niet zou mogen zien.

Volgens Twitter in ieder geval, maar Mark Zuckerberg denkt daar anders over. Hij zegt al jaren dat Facebook een soort dorpsplein is en dat het niet aan hem is om daar censuur aan toe te voegen. Facebook is geen uitgever, Facebook is slechts een platform, een doorgeefluik. Daar wordt dus geen waarschuwing over een bericht geplaatst en krijg je de content gewoon te zien.

Medewerkers Facebook stoppen ermee

Tot grote ergernis van de medewerkers, want maandag zijn meerdere medewerkers van Facebook niet aan het werk gegaan. Ze hebben het werk uit protest neergelegd. Een protest wat weinig effect lijkt te hebben op hun ceo, die weliswaar heeft gezegd dat hij de opmerkingen van Trump extreem aanstootgevend vindt, maar weigert te tornen aan dat dorpsplein-idee van Facebook.

De reden dat medewerkers het niet pikken, is niet alleen te wijten aan wat Trump zegt, maar ook aan wat Zuckerberg eerder zou hebben gezegd. Hij zou de grens trekken bij berichten die oproepen tot geweld. Dat blijkt nu niet het geval. Zelfs het speciaal in het leven geroepen Oversight Board, een soort Hogere Raad van Facebook die zelfs Zuckerbergs regels kan overschrijden. Maar die Oversight Board schijnt pas in de herfst naar de zaak te kunnen kijken en kan alleen berichten die zijn verwijderd terughalen, in plaats van andersom. Opmerkelijk.

Aanpassing sociale mediawet VS

Ondertussen vindt Trump dat sociale media moeten onderworpen aan dezelfde wet- en regelgeving als uitgeverijen. Dat betekent dat ze meer macht krijgen om berichten te verwijderen, maar ook dat hun gebruikers meer rechten krijgen om in beroep te gaan. Hoewel je zou denken dat Trump nu wel iets anders aan zijn hoofd heeft, is hij druk doende om de communicatiewet uit de jaren ‘90 aan te passen naar deze nieuwe regelgeving. Op zich goed dat de communicatiewet wordt aangepast aan de nieuwe situatie waarin internet en social media grote invloed hebben, maar waarschijnlijk zal de aanpassing die Trump wil vooral betekenen dat het sociale media moeilijker wordt gemaakt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Social Network

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

X heeft zonder iets te zeggen de waterpistool-emoji weggedaan en in plaats daarvan de gun weer teruggebracht.

Social Media24.07.2024

X verandert de waterpistool-emoji in een echte gun

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

De Nijmeegse Vierdaagse zorgde voor grote feesten en grote tranen en dan was er nog iets anders nats. Welkom in de Deze Week Viral!

Social Media21.07.2024

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Snapchat is het social medium dat er verantwoordelijk voor is dat we elkaar foto’s sturen die na één keer kijken verdwijnen. Een geweldig concept dat inmiddels al door veel social media is gestolen. Nu komt het met iets nieuws: nano-Snaps. Net als de iPod Nano van vroeger zijn die lekker klein.

Social Media03.07.2024

Snapchat introduceert nano-Snaps voor wie het kort wil houden

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

TikTok krijgt meer bekende gezichten. Maar misschien niet hoe je denkt: het introduceert nu AI-avatars van creators die reclame maken.

Social Media18.06.2024

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?

Habbo Hotel, weet je het nog? Het was een virtuele gemeenschap waar jongeren een soort wereld bouwden. De wereld vol ‘hotels’ komt terug.

Social Media17.06.2024

Habbo Hotel keert terug: is het voor kinderen of voor volwassenen?