Social Media15.03.2023

De Mastodon hype lijkt alweer voorbij


Overstappen is niet moeilijk, maar gaan je volgers dan ook zomaar mee?

Toen bekend werd dat Elon Musk de nieuwe eigenaar van Twitter werd, riep dat nogal wat gemengde reacties op. Veel tweeps maakten zich bij voorbaat al zorgen over wat Musk met het platform zou gaan doen. Kort na de bekrachtiging van de overname werden die zorgen alleen maar groter. Musk gaf aan Twitter te gaan ‘stroomlijnen’ en strooide hij met plannen om het platform weer winstgevend te maken. Daarop gingen miljoenen gebruikers op zoek naar een alternatief.

Aantal actieve Mastodon gebruikers fors gedaald

Mastodon spinde daar in de eerste maanden na de overname van Twitter het meeste garen bij. Dat platform verwelkomde in korte tijd miljoenen nieuwe gebruikers. Die ‘hype’ lijkt nu, amper vijf maanden nadat Musk het roer van Twitter overnam, alweer op zijn retour.

In de eerste week na de overname van Twitter door Musk steeg het aantal actieve maandelijkse gebruikers van Mastodon naar meer dan 1 miljoen. Drie weken later was dat al ruim 2,5 miljoen. Dat bleek ook meteen de piek want in de weken en maanden die volgden, tussen medio december en medio februari, daalde dat aantal weer met meer dan 1 miljoen.

Overstappen kost je veel volgers

Op dit moment telt Mastodon, volgens de cijfers van haar eigen server website, gemiddeld 1,2 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. Let wel: dat zijn er nog altijd drie keer zoveel als in de week voorafgaand aan de overname van Twitter. Kortom, het platform heeft behoorlijk geprofiteerd van het gedoe bij Twitter rondom de komst en beslissingen van Musk, maar vooralsnog lijkt het daar dan ook bij te blijven.

Kijkend naar de gebruikscijfers, dan is Mastodon nog altijd geen echt serieuze bedreiging voor Twitter. Met 1,2 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is het nog ver, heel ver, verwijderd van de 250 miljoen actieve dagelijkse gebruikers die Twitter nog telt.

Nu is overstappen op zich natuurlijk niet zo moeilijk, en er zijn ook genoeg redenen voor te bedenken. Maar, als je een paar honderd, of duizenden tot zelfs miljoenen, volgers hebt op Twitter, dan kun je wel makkelijk overstappen, maar doen je volgers dat dan ook? Voor veel tweeps is dat ongetwijfeld een beperkende factor. Overstappen naar Mastodon met, de komende maanden of misschien wel jaren, slechts een ‘paar’ volgers? Of toch gewoon op Twitter blijven?

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt