De Mastodon hype lijkt alweer voorbij

De Mastodon hype lijkt alweer voorbij

Overstappen is niet moeilijk, maar gaan je volgers dan ook zomaar mee?

Vorig artikel Volgend artikel

Toen bekend werd dat Elon Musk de nieuwe eigenaar van Twitter werd, riep dat nogal wat gemengde reacties op. Veel tweeps maakten zich bij voorbaat al zorgen over wat Musk met het platform zou gaan doen. Kort na de bekrachtiging van de overname werden die zorgen alleen maar groter. Musk gaf aan Twitter te gaan ‘stroomlijnen’ en strooide hij met plannen om het platform weer winstgevend te maken. Daarop gingen miljoenen gebruikers op zoek naar een alternatief.

Aantal actieve Mastodon gebruikers fors gedaald

Mastodon spinde daar in de eerste maanden na de overname van Twitter het meeste garen bij. Dat platform verwelkomde in korte tijd miljoenen nieuwe gebruikers. Die ‘hype’ lijkt nu, amper vijf maanden nadat Musk het roer van Twitter overnam, alweer op zijn retour.

In de eerste week na de overname van Twitter door Musk steeg het aantal actieve maandelijkse gebruikers van Mastodon naar meer dan 1 miljoen. Drie weken later was dat al ruim 2,5 miljoen. Dat bleek ook meteen de piek want in de weken en maanden die volgden, tussen medio december en medio februari, daalde dat aantal weer met meer dan 1 miljoen.

Overstappen kost je veel volgers

Op dit moment telt Mastodon, volgens de cijfers van haar eigen server website, gemiddeld 1,2 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. Let wel: dat zijn er nog altijd drie keer zoveel als in de week voorafgaand aan de overname van Twitter. Kortom, het platform heeft behoorlijk geprofiteerd van het gedoe bij Twitter rondom de komst en beslissingen van Musk, maar vooralsnog lijkt het daar dan ook bij te blijven.

Kijkend naar de gebruikscijfers, dan is Mastodon nog altijd geen echt serieuze bedreiging voor Twitter. Met 1,2 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is het nog ver, heel ver, verwijderd van de 250 miljoen actieve dagelijkse gebruikers die Twitter nog telt.

Nu is overstappen op zich natuurlijk niet zo moeilijk, en er zijn ook genoeg redenen voor te bedenken. Maar, als je een paar honderd, of duizenden tot zelfs miljoenen, volgers hebt op Twitter, dan kun je wel makkelijk overstappen, maar doen je volgers dat dan ook? Voor veel tweeps is dat ongetwijfeld een beperkende factor. Overstappen naar Mastodon met, de komende maanden of misschien wel jaren, slechts een ‘paar’ volgers? Of toch gewoon op Twitter blijven?

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...