Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik


In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het ‘perfecte leven’ te leiden en merkbare gevolgen voor onze productiviteit en focus zijn slechts enkele bijeffecten. Het is hoog tijd om de impact van sociale media serieus te overwegen en het heft in eigen handen te nemen.

En nee, niet om ze volledig af te schrijven, maar wel met de boodschap om bewuster en doordachter met deze platforms om te gaan. Een gemiddelde schermtijd van bijna 5 uur per dag is gewoon simpelweg ‘niet oké’. Het slaat helemaal nergens op en het doet echt wat met ons. Dus: hoe blijf je mentaal gezond én scherp in een wereld vol likes, shares en retweets?

Gevangen in de dopamine-lus (en de gevolgen daarvan)

Net zoals het genieten van je favoriete gerecht, activeert sociale media het beloningssysteem in je brein. Elke melding, ‘like’ of interactie levert je een shotje dopamine op, een gelukshormoon dat een klein ‘geluksmoment’ teweegbrengt!

Omdat je dit gevoel constant wilt herbeleven, neemt de drang toe om opnieuw sociale media te openen. Je zoekt naar meer waardering, meer likes, en ja, meer dopamine! Voor je het weet, scroll je door je feed in bed, aan de eettafel of zelfs tijdens vergaderingen. Een moment stilzitten en je gedachten de vrije loop laten, is er niet dan meer bij. Zit je in de trein, sta je voor het stoplicht of moet je ergens wachten? – ‘Even kijken of er nog iets is binnengekomen’.

Eigenlijk is het te triest voor woorden dat we niet massaal in opstand komen. Het is namelijk verre van normaal en het is zeker niet gezond. Je brein komt niet tot rust, maar je omgeving vindt er (hopelijk) ook wat van.

Je bent een geldmachine voor je dealer(s)

De waarheid is dat we verslaafd zijn aan onze smartphone. Het stelt ons in staat om voortdurend in verbinding te staan met de buitenwereld, zelfs als die wereld ons eigenlijk niet zo boeit. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van mensen waarmee we ooit in de kleuterklas hebben gezeten, en hun weekendactiviteiten. Of wat diezelfde persoon vindt van de stand van zaken in de wereld, of zelfs hoe schattig hun kinderen lijken. Op de foto althans. En laten we niet vergeten hoe je de allerlekkerste pastasaus ter wereld bereidt, of welke professionele kok wat te zeggen heeft over het kookkunsten van anderen.

Dat interesseert je toch eigenlijk geen reet? Waarom kijk je dat dan? En waarom besteedt de gemiddelde Nederlander ongeveer 4,5 uur per dag aan zijn scherm? Bedenk eens wat je allemaal zou kunnen bereiken in die uren als je je richt op echte doelen in je leven.

Het antwoord ligt daarom in de verslaving van ons brein. De ‘creators’ van de content en de bedrijven achter de apps hebben één gemeenschappelijk doel: ons zo lang mogelijk aan het scherm gekluisterd houden. Hun verdienmodel draait immers om reclame-inkomsten en het verhandelen van onze gegevens. Hierdoor zetten de ‘creators’ alles op alles om zo creatief mogelijk te zijn, terwijl de appbouwers er alles aan doen om ons maximaal verslaafd te maken. In dit spel fungeren zij als dealers, terwijl wij, de gebruikers, de junks zijn.

En de vraag die blijft hangen: wat doet deze digitale afhankelijkheid met ons?

Gevolgen van sociale media op je productiviteit

Sociale media zijn ontworpen om onze aandacht vast te houden, maar ze belemmeren ook onze werkprestaties. Bij overmatig gebruik raken we afgeleid en kunnen we ons minder goed concentreren. We verspillen tijd door eindeloos te scrollen en video’s te bekijken, waardoor we minder tijd overhouden voor belangrijk werk. Ook kunnen we de voorkeur geven aan leuke dingen op sociale media boven moeilijke taken. (Hé, uitstelgedrag!) Bovendien maakt het feit dat we altijd online zijn het lastig om werk en privé gescheiden te houden.

Gevolgen van sociale media op je mentale welzijn

Sociale media tonen ons selectieve momenten van het leven van anderen, wat soms voor problemen zorgt. Mensen laten vaak alleen de goede momenten zien, waardoor wij denken dat ons eigen leven minder goed is. Dit kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid. Te veel tijd op sociale media kan ook eenzaamheid en verdriet veroorzaken. We vergelijken onszelf met anderen en denken dat we dingen missen (FOMO), wat ons ongelukkig maakt. En als we altijd op zoek zijn naar likes en bevestiging, kan dat ervoor zorgen dat we minder goed voor onszelf zorgen.

Gevolgen van sociale media op je sociale leven

Ondanks dat sociale media lijken te helpen om meer vrienden te hebben, is dat niet altijd het geval. Het aantal volgers en ‘vrienden’ op sociale media betekent niet altijd dat we echte vrienden hebben. Het kan zelfs eenzaamheid veroorzaken. Door te veel tijd online door te brengen, praten we minder met elkaar in het echt. Onze sociale vaardigheden gaan er zelfs op achteruit. Daarnaast mis je bij digitale communicatie een hoop context die we normaal afleiden aan lichaamstaal, wat soms leidt tot misverstanden of irritatie.

Als we dit allemaal weten, waarom geven we dan toch bewust onze aandacht op?

Kortom: terug naar een gezond brein

Laat je niet te veel meeslepen, want als je te veel tijd op sociale media doorbrengt, heeft dat invloed op je focus en concentratie. Je werk lijdt eronder en je prestaties gaan achteruit. Niet alleen dat, het kan ook je stemming en zelfbeeld aantasten! Vooral als je gevoelig bent, kunnen er nare gevoelens zoals angst of somberheid de kop opsteken. En het vreemde is: hoewel het lijkt alsof je heel sociaal bent met al die likes en volgers, kan het juist een eenzaam gevoel geven. Het is dus tijd om er bewuster mee om te gaan.

8 tips die je direct kunt toepassen

  1. Schakel alle meldingen uit. Elke piep, bliep of buzz leidt af van je concentratie. Zet daarom alle geluiden én visuele prikkels uit. Laat je niet verleiden door constante notificaties van likes en reacties. En ja, dat wordt afkicken.
  2. Kies bewust je sociale media-kanalen. Kies maximaal drie social media-kanalen die echt de moeite waard zijn. Moet je werkelijk op elk denkbaar platform zitten om contact te houden met een handvol mensen? Zo heb ik zelf alle sociale apps verwijderd behalve LinkedIn, Instagram en WhatsApp.
  3. Stel tijdslimieten en schermtijd in. Bekijk je schermtijd eens. Schrik je ervan? Ik had hetzelfde, vooral toen ik zag hoeveel tijd ik onbewust doorbracht op Instagram. Stel daarom dagelijkse limieten in, vooral voor apps die ongemerkt veel tijd innemen. Instagram en Linkedin kan ik alleen in de namiddag een half uurtje gebruiken om dingen te posten en zaken te bekijken die echt interessant zijn. Daarna worden ze weer geblokkeerd.
  4. Wees kritisch over wie je volgt en bevriendt.
    Hoe meer volgers je hebt, hoe populairder je lijkt. Uiteraard snap ik dat bij zakelijke accounts (volg je mij trouwens al?), maar wil je echt ‘vrienden’ zijn met mensen waar je ooit mee op school hebt gezeten? Nee toch, wat boeit je hun leven? En die collega die je eigenlijk maar een eikel vindt, hoort hij er nou echt tussen?
  5. Wees selectief met WhatsApp. Beheer je groepen op WhatsApp selectief en demp meldingen voor onnodige groepen. Neem gewoon aan het einde van de dag even de tijd om berichten door te nemen. Wat blijkt dan? De meeste berichten zijn vaak niet relevant. En mensen bellen je wel als het echt dringend is!
  6. Plaats verslavende apps uit het zicht. Als je startscherm gelijk het Instagrampictogram en het Instagram-logo prominent toont, is de verleiding groot om ze snel te checken. Hoe meer moeite je moet doen om ze te vinden, hoe minder snel je geneigd bent ze te openen. Zelf heb ik alle afleidende apps verwijderd van mijn scherm en moet ik ze via de zoekfunctie oproepen. Dat maakt je bewuster van de actie.
  7. Creëer ‘No Phone’-zones. Maak afspraken met gezinsleden over waar een telefoon wel en niet aanwezig mag zijn, zoals de slaapkamer of eettafel. Beperk smartphonegebruik tijdens sociale gelegenheden en vervang het tijdens het forenzen door podcasts of audioboeken.
  8. Doe een digitale detox. Neem regelmatig afstand van sociale media. Overweeg een weekend detox en breid dit uit als het positieve effecten heeft op concentratie en welzijn. Mijn vakanties zijn bijvoorbeeld social media-vrij om mijn brein rust te gunnen. Ik verwijder dan al mijn social media apps van mijn telefoon. Zo krijg ik ook niet de neiging om constant te posten waar ik ben (of om foto’s van mijn eten te delen.) Is ook nergens voor nodig: chill the fuck out.

Dit artikel is geschreven door Björn Deusings, Time Management Expert en Directeur Tijdwinst.com.

Verder lezen over Facebook

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Verder lezen over Instagram

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram geeft je straks een sneak peek van wat er komen gaat

Om mensen beter op de hoogte te houden van wat er nieuw is op Instagram, lijkt het te komen met een early access (vroege toegang).

Social Media27.05.2024

Instagram geeft je straks een sneak peek van wat er komen gaat

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Meta heeft natuurlijk op WhatsApp al toegevoegd dat een foto maar een keer te zien is, maar nu komt het met Peek, waarop de foto ook geen filter mag hebben.

Social Media20.05.2024

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Geheime posts maken op Instagram? Dat krijgt een nieuwe dimensie met de Reveal-optie (Onthullen dus). En dit is hoe dat werkt.

Social Media04.05.2024

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Geen reposts en dat soort dingen, maar content waarvan je de eerste bent die het plaatst. Dat is wat Instagram graag wil zien. Eindelijk.

Social Media02.05.2024

Instagram wil terug naar authenticiteit: er komt een grote update aan

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Threads is een vrij nieuw social medium, maar het telt al 150 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn. Dat is een flinke prestatie.

Social Media25.04.2024

Threads groeit: heeft 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Verder lezen over Snapchat

Je kunt straks Snapchat-lenzen gebruiken in Google Chrome

Voor mensen die de optie misten om Snapchat-lenzen te gebruiken is er goed nieuws van Snap, want dat kan nu gewoon op de PC.

Social Media24.05.2024

Je kunt straks Snapchat-lenzen gebruiken in Google Chrome

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Meta heeft natuurlijk op WhatsApp al toegevoegd dat een foto maar een keer te zien is, maar nu komt het met Peek, waarop de foto ook geen filter mag hebben.

Social Media20.05.2024

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat is wat laat, maar het gaat gebeuren: je kunt berichten bewerken op het social medium. Er schuilt wel een addertje onder het gras.

Social Media02.05.2024

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

Snapchat is van plan om de app persoonlijker en creatiever te maken met nieuwe functies. Eén van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is dat je Templates krijgt: het zijn sjablonen die je in staat moeten stellen om mak...

Social Media04.04.2024

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden...

Gadgets02.02.2024

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Gevaarlijke drones…
​Snapchat gaat een beetje anti-AI: ditmaal voor veiligheid

Snapchat heeft in 2023 niet het beste laten zien van AI: hun AI-chatbot maakte afspraakjes met kinderen en dan was er ook nog een akkefietje met de AI-chatbot die ineens een story plaatste van een plafond. Vreemd. Aan de...

Social Media12.01.2024

​Snapchat gaat een beetje anti-AI: ditmaal voor veiligheid

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

Snapchat is een van de meest populaire social media onder jongeren en dat maakt het voor bijvoorbeeld bedrijven een heel interessante plek om aanwezig te zijn. Maar is alleen aanwezig zijn en het standaard adverteren gen...

Social Media28.12.2023

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Snapchat is niet alleen een geliefd social medium vanwege zijn verdwijnende berichten en Bitmoji: het is extreem goed in het maken van augmented reality-filters. Of eigenlijk Lenses, want Snapchat noemt een filter een le...

Social Media09.11.2023

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Verder lezen over TikTok

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

TikTok begon kort en krachtig, maar gaat nu steeds meer naar langere content: het wil nu zelfs video's van een uur zien.

Social Media17.05.2024

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok en de Verenigde Staten liggen al jaren overhoop, maar nu is er ook echt een wet aangenomen die het TikTok moeilijk moet gaan maken.

Social Media26.04.2024

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Helaas, het betaalt krijgen om te TikTokken is weer verdwenen. Wij hadden het sowieso nog niet, maar het is de vraag of we het ooit krijgen.

Social Media25.04.2024

TikTok gaat je toch niet betalen om TikTok te kijken

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Verder lezen over YouTube

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Fans van de Metal Gear-reeks kunnen iets leuks kijken: een reeks die de geschiedenis van de gamefranchise induikt. In de eerste aflevering zien we hoe David Hayter het begin van de Metal Gear-franchise optekent, natuurli...

Gaming18.03.2024

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

Generatieve AI verandert de manier waarop Youtube creators zich uiten, van het ontwikkelen van ideeën tot het experimenteren met tools die het creatieve proces versterken. Als kijker wil je echter meer transparantie ove...

Video18.03.2024

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

We zijn er inmiddels al helemaal aan gewend: de verticale video’s van TikTok. Echter blijkt dat allang niet meer ‘on trend’. TikTok wil zelf ook dat mensen meer horizontale video’s maken, die ook wat langer duren...

Social Media30.01.2024

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd