Social Media08.07.2011

10.000 Facebook fans in twee weken!


10-000-facebook-fans-in-twee-weken.jpg
10-000-facebook-fans-in-twee-weken.jpg

Het is zo simpel als wat. Voor € 39,- heb je al 500 nieuwe likes, en voor € 300,- 10.000. Snel en goedkoop! Het enige wat je hoeft te doen is de URL van je Facebook page in te voeren, te betalen, en de fans stromen binnen. Wat wil je nog meer?

Je zou kunnen denken dat het hebben van veel ‘likes’ bij mensen een vertrouwd gevoel opwekt. De bekende kuddedieren. Als iets populair is zijn mensen sneller geneigd om ook mee te doen. Klopt. Maar dit sociale statussymbool draait niet alleen om het aantal fans dat je hebt. Veel belangrijker is de betrokkenheid van je fans. Aan 10.000 fans heb je helemaal niks als er nul interactie op je Facebook wallpage is.

Wat, of beter gezegd, ‘wie’ koop je bij deze fan-selling websites? Tony Thor van SocialBrawn heeft 10 van deze fan selling-sites getest en geen van allen kwam hier goed uit de bus. Ze kwamen hun beloften gewoonweg niet na om échte fans te leveren. Wat bleek? De meeste ‘fans’ zijn fake. Hordes niet-bestaande mensen, zonder stem, zonder mening en zonder vrienden schijnen je Facebook pagina populair te doen lijken.

Deze fake profielen worden door een computer gegenereerd. Op het eerste gezicht lijken deze fans écht, ze hebben meerdere profielfoto’s, een paar honderd ‘vrienden’ en ‘persoonlijke informatie’. Maar, als je goed kijkt zie je dat er iets geks aan de hand is. Een duidelijke stockfoto als profielfoto en vreemde namen zoals Ector Cisco, Galasso Lail en NikiFasthorse ErnestoHernandez doen al wat vermoeden. En het feit dat deze profielen allemaal precies dezelfde interesses delen, is het bewijs dat deze automatisch zijn aangemaakt. Ze zijn ook allemaal bevriend met elkaar. Het is duidelijk een spook community.

Kwaliteit
De kwaliteit van deze fans is vanzelfsprekend dramatisch. Bijna geen enkele fan-selling site kon in tegenstelling tot wat ze beloofden, echte fans leveren. Degene die dat wél konden deden dat door middel van ‘clickjacking’. Zij gebruikten een illegaal script om mensen te forceren een bepaalde pagina te ‘liken’. Je kan je voorstellen dat je hiermee niet de meest positieve reacties op je pagina krijgt. Sommige pagina’s kregen zelfs vunzige of boze teksten op hun Facebook wallpage als: “WTF I never liked this page”.
De kracht van facebook ligt in zijn viraliteit. Mensen liken je pagina niet op basis van het aantal vrienden dat je hebt, ze liken je pagina om wie je vrienden zijn. Belangrijk is dus ook de vraag: wie zijn de vrienden van je gekochte fans? Het vriendennetwerk van dit profiel is het bewijs van eindeloze rondjes in een spook community. Kortom aan de vrienden van deze gekochte fans heb je ook niets.

Natuurlijk wil je relevante fans, namelijk personen uit het land waar er een link of markt is voor jouw product of dienst. ‘Targeted fans’ (enkel fans uit een specifiek land) zijn duurder dan non-targeted fans (wereldwijd). Fans uit de UK en de VS zijn gewild en daardoor extra duur.

Alsnog geeft deze optie een vertekend beeld van je Facebook statistieken, welke juist zo handig zijn om trends in je doelgroep te signaleren. Demografische statistieken zoals leeftijd en geslacht ondervinden een enorme ruis door deze fake fans. Ook de interesses van je fans zijn vertroebeld. Want naast jouw page vinden deze fans nog minstens 100 andere pagina’s leuk.

Betrokkenheid
Hoe verloopt de interactie met fans die niet betrokken zijn bij je organisatie? En fans die überhaupt niet blijken te bestaan? Fans die met hoge irritatie- en frustratie levels door clickjacking je pagina ‘leuk’ vinden? I rest my case…

Betrouwbaarheid
Het leuke aan een Facebook pagina is, dat het laat zien dat je organisatie menselijk is, de wallpage maakt het mogelijk om één op één te communiceren. En als je dit goed doet  straalt dit betrouwbaarheid en transparantie uit. Om die reden kan je fanbase maar beter bestaan uit echte personen: geïnteresseerde prospects,  betrokken klanten, kortom mensen die vrijwillig een duurzame relatie met je aangaan.

Als mensen kunnen zien dat je je Facebook fans hebt gekocht, zullen zij hierdoor het vertrouwen in je organisatie verliezen. Wat laat je zien met deze mentaliteit om succesvol te lijken in plaats van het daadwerkelijk succesvol zijn.

Waarom zou je je laten verleiden tot het kopen van fans, als het verkrijgen van échte fans helemaal niet zo moeilijk is? Wanneer je product of dienst toegevoegde waarde heeft voor mensen, zullen zij fan worden en vinden ze je méér dan leuk. Manieren om dit natuurlijke proces te stimuleren zijn:
· Facebook advertising (doelgroepgericht)
· Contests en giveaways
· Virale Facebook applicaties
· Leuke, verfrissende content
· Facebook meenemen in alle andere communicatie

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Facebook

Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads

Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook en Instagram, blijft zijn focus op innovatie vergroten met nieuwe functies voor zijn sociale media-app Threads. Het bedrijf test momenteel AI-gegenereerde samenvattingen in de "Trending Now"-sectie van Threads, exclusief beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Social Media03.12.2024

Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Eerst bood hij zijn excuses aan, maar nu zegt Zuckerberg: sociale media hebben geen causaal verband met geestelijke problemen van tieners.

Social Media26.09.2024

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Geen zin om met al je fans te praten? Laat je AI-avatar het voor je doen. Meta introduceert het nu voor iedereen. Of althans, ook voor niet-influencers in de VS.

Social Media30.07.2024

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!