Search05.09.2014

​Tellen organische zoekresultaten nog mee in Google?


Heb je straks geen keus meer, en móet je wel gaan adverteren om vindbaar te blijven in Google? Of is er geen reden voor paniek en zijn de organische (niet-betaalde) resultaten nog lang niet uitgespeeld? Hoogste tijd voor gericht onderzoek naar de verhouding tussen betaalde versus niet-betaalde klikken, het klikgedrag binnen de toptien organische resultaten, én de trends daarin.

Het is een ontwikkeling die al een aantal jaar gaande is. De organische zoekresultaten in Google hebben het steeds zwaarder in de zoekmachine. AdWords-advertenties domineren meer en meer, met op schermen kleiner dan 13 inch bijvoorbeeld nog slechts 1 organisch zoekresultaat ‘boven de vouw’. En bij het zoeken op bepaalde merknamen, zoals ‘Lego’, met nog maar 7 organische resultaten in plaats van de oorspronkelijke 10.

Een verbetering van de hoeveelheid SERP-real estate voor de organische posities lijkt voorlopig nog niet in zicht. Sterker nog, met de vernieuwde advertentie-extensies (als call-out (Bèta), sellerratings, formextensions en enhanced sitelinks) claimen de betaalde resultaten steeds meer ruimte in de zoekmachine.

omoda
omoda

Onderzoek veranderende rol organische zoekresultaten

Via Searchresult Insights, het Big Data-platform van online marketingbureau Searchresult, is het mogelijk om de data (uit Analytics en bijvoorbeeld Google Webmaster Tools) van verschillende klanten te bundelen en te analyseren. Innovatief gereedschap om trends te herkennen, benchmarks op te stellen en, zoals in dit geval, onderzoek te doen naar de doorklikratio’s van organische zoekresultaten.

Searchresult is overigens niet de eerste partij die inzicht geeft in de doorklikratio’s van de organische posities. Eerder zijn door onder andere Slingshot SEO (uitgeschreven door Search Engine Land), Chitika en Moz soortgelijke rapportages opgesteld. Deze onderzoeken stammen echter uit 2011, 2012 en 2013. Reden genoeg voor een update, met oog op de Nederlandse markt.

Eerdere onderzoeken
Eerdere onderzoeken

Wat aan de eerdergenoemde onderzoeken opvalt, is dat Chitika flink afwijkt ten opzichte van de andere partijen. Het lijkt er dan ook op dat deze club ofwel alleen merknaamzoekwoorden heeft gebruikt, of alleen de organische posities tegen elkaar heeft afgezet, waardoor alle organische CTR’s bij elkaar tot 100% optellen. Slingshot en MOZ lijken een realistischere afspiegeling van de werkelijkheid.

Verwachtingen van SEO-specialist Searchresult

In het onderzoek heeft Searchresult haar verwachting van de doorklikratio’s in Nederland naast de resultaten van Slingshot en MOZ gezet. Om Searchresult Insights vervolgens op de diverse databronnen los te laten. Met onderstaand inzicht als uitkomst.

Vergelijking Insight verwachting
Vergelijking Insight verwachting

Opvallend is dat ondanks dat er inderdaad sprake is van een verwachte topzware verdeling, de tweede positie een veel lagere CTR heeft dan verwacht: 7,38% vs. 9%. Ook vallen de posities 7 t/m 10 op. Samen zijn deze posities goed voor bijna 10% van het totale aantal klikken, bij elkaar bijna 3 keer zo veel (9,5% vs. 3,5%) als verwacht.

Verhouding betaalde versus niet-betaalde klikken

Bij elkaar opgeteld zijn de organische zoekresultaten al met al goed voor 53% van het totale aantal klikken. De andere kliks gaan naar betaalde zoekresultaten, een nieuwe/ verfijndere zoekopdracht, of het klikken op een andere service zoals Afbeeldingen, Maps, Nieuws of Video’s. De verhoudingen daarbinnen zullen per zoekwoord enorm verschillen.

Als naar schatting 70% van de overige klikken naar de betaalde zoekresultaten gaat, dan ziet het totaalplaatje in augustus 2014 er zo uit:

Google NL Gebruikersacties
Google NL Gebruikersacties

De toekomst?

Omdat dat de zoekmachine bijna wekelijks veranderingen doorvoert, is het de moeite om een index van organische doorklikratio’s bij te houden. Deze zal binnenkort dagelijks bijgewerkt op www.searchresult.nl te volgen zijn. Op deze manier is ook de impact van toekomstige Google-updates goed te monitoren. Een mogelijk interessante aanvulling voor online marketeers en SEO-specialisten op de uitvoer en/of aanpassing van online analyses en strategieën.

Index t.o.v. 1:1:2014
Index t.o.v. 1:1:2014
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Google Gemini Live was al beschikbaar, ook voor Nederlanders, maar nog niet officieel in het Nederlands. Daar komt in de komende weken dus verandering in.

Artificial Intelligence03.10.2024

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

Search25.09.2024

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

5 dingen die je moet weten over Google TV Streamer

Het is over en uit met Chromecast. Google ondersteunt ze nog wel, maar er worden geen nieuwe Chromecasts meer gemaakt. Dit is opvolger Google TV Streamer.

Gadgets23.09.2024

5 dingen die je moet weten over Google TV Streamer

Marketeer, je krijgt meer controle over Google Ads-campagnes

Volgens Google geven AI-gestuurde Google Ads campagnes betere resultaten voor kleine en grote bedrijven. Maar die bedrijven hebben wel wat te zeggen over de werking van die AI-advertenties en willen graag meer controle.

Marketing18.09.2024

Marketeer, je krijgt meer controle over Google Ads-campagnes

Podcast maken? AI doet het vanaf je notities

Wil je tijd winnen? Google introduceert de mogelijkheid om podcasts te genereren met behulp van AI.

Artificial Intelligence12.09.2024

Podcast maken? AI doet het vanaf je notities

Zeg maar niks
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Zowel Google als Apple moet een dikke miljardenboete aan de EU betalen. Dit is hoeveel.

Technology11.09.2024

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

5 dingen die Google vernieuwt met de Pixel 9-line-up

Google heeft zijn nieuwe Pixel 9 aangekondigd en dat deed het met maar liefst 4 toestellen. Ze voerden de boventoon tijdens de Made By Google-presentatie. Dit zijn de belangrijkste nieuwe mogelijkheden.

Mobile14.08.2024

5 dingen die Google vernieuwt met de Pixel 9-line-up

Verder lezen over Onderzoek

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon