Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Op DutchCowboys schrijven we regelmatig over cryptovaluta. Het is boeiend, maar soms nog wat lastig te volgen. Voordat je eraan begint is het belangrijk om te weten wat je doet en wat de risico’s zijn. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over stablecoins. Deze zijn namelijk een essentieel onderdeel van de cryptocurrency-industrie. Ze maken de afwikkeling tussen bedrijven op grote schaal mogelijk. Stablecoins worden ook op de cryptomarkt gebruikt om Bitcoins te verhandelen. Hoe dat werkt leggen we verder uit.
Wat is een stablecoin en hoe werkt het?
Een stablecoin is een cryptomunt die is gelinkt aan zogenaamde ‘fiat valuta’, zoals de euro of dollar. Het bekendste voorbeeld is Tether, een stablecoin die op dit moment enorm populair is en altijd evenveel waard als een dollar of euro. Deze cryptomunt is gekoppeld aan een vaste wisselkoers en moet waardevastheid bieden.
Onze euro’s komen van de Europese centrale bank, maar met de meeste cryptocurrency’s werkt dat anders. Ze worden niet door slechts één entiteit uitgegeven. Hiervoor is een decentraal model opgericht, dat werkt volgens een protocol. In dit protocol staat vermeld wat het inflatiepercentage is en hoeveel munten er verhandeld mogen worden. Dat is bij stablecoins net even anders, zij vertrouwen wel op een gecentraliseerd model. Slechts één entiteit geeft de munten uit en garandeert dat ze worden gedekt door echte fiat-valuta, de euro of dollar. Er zijn ook door crypto gedekte stablecoins, zoals de DAI. De koers hiervan loopt gelijk met die van de dollar.
De waarde van cryptovaluta
Cryptovaluta zijn instabiel. Het ene moment kun je je digitaal rijk wanen, de volgende dag is dat misschien weer heel anders. Dat zien we ook bij de bekendste cryptomunt: de Bitcoin. Toch is juist het onstabiele en de snelheid van crypto wat het zo aantrekkelijk maakt. Een bankoverschrijving naar een ander land kan dagen of weken duren, maar de cryptopcurrency-industrie handelt internationaal en in een hoog tempo. Je kunt hierdoor veel sneller transacties afwikkelen en de stablecoins inwisselen naar dollars, euro’s of bijvoorbeeld Russische roebels. Ideaal voor handelstransacties.
Stable = stabiel?
De stablecoin heet natuurlijk niet voor niets zo. Het stabiele hiervan heeft te maken met het feit dat de koers van de dollar of euro stabiel kan worden genoemd ten opzichte van cryptovaluta. Steeds vaker gaan overheden al op zoek naar digitale valuta, zogenaamde CBDC’s (central bank digital currency’s). Dit is in Europa een digitale euro en elektronische vorm van centralebankgeld. Dit is niet helemaal hetzelfde als een stablecoin, maar het heeft wel vergelijkbare voordelen. Bovendien staan nog niet alle landen open voor het idee van CBDC’s. De kans is groot dat we hiermee in Europa wel binnen een jaar of 2 starten. Wen dus maar vast aan het idee van een digitale euro.
Voordelen stablecoins
Het grootste voordeel van een stablecoin is dat het supersnel handelen mogelijk maakt. Als je bijvoorbeeld met een andere cryptomunt betaald, zoals de Bitcoin, zit er een broker tussen die de waarde moet omzetten in geld op een exchange. Met een stablecoin gaat dat veel sneller en ben je zeker van een vaste prijs tijdens het handelen, ook voor het omzetten van Bitcoins.
Litebit
Op het platform van Litebit kun je veilig, snel en eenvoudig handelen in crypto. Ze helpen je met het kopen, verkopen en beheren van je cryptovaluta. Wel zo handig als je vragen hebt. Bovendien wil Litebit het meest klantvriendelijke en betrouwbare platform zijn voor crypto in Europa. Het kantoor is gevestigd in Rotterdam.
[Fotocredits – LLUIS © Adobe Stock]
Verder lezen over Bitcoin
Metaverse28.11.2024
Zo zit het met de bijzondere relatie tussen Trump en Bitcoin
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online16.07.2024
Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog
Social Media14.07.2024
Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Verder lezen over Blockchain
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.01.2024
Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?
Online23.11.2023
Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?
Gaming11.10.2023
Zal crypto de gaming sector revolutioneren?
Technology02.08.2023
Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?
Online23.06.2023
Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie
Online08.05.2023
NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte
Metaverse14.04.2023
Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse
Verder lezen over Crypto
Metaverse28.11.2024
Zo zit het met de bijzondere relatie tussen Trump en Bitcoin
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024