Online05.07.2019

Wat is er op dit moment gaande in de wereld van de cryptovaluta?


Stijgen en dalen koers Bitcoin. Facebook komt met eigen coin Libra.

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest over cryptovaluta. De koers van Bitcoin (BTC) steeg flink en schoot door verschillende grenzen, daalde deze week flink (-30%) en krabbelt inmiddels weer op. Facebook komt met een eigen munt die wereldwijd de gemoederen flink bezighoudt. Wat is er precies gaande met de cryptovaluta?

Voor we dieper op deze en de vraag wat Libra nou precies is ingaan met crypto-analist Madelon Vos, is het handig om eerst duidelijk te hebben hoe cryptovaluta werken en in het bijzonder Bitcoin.

Bitcoins bestaan uit een serie aaneengesloten datablokken (blocks genaamd). Een block bevat: een deel of alle transacties van het Bitcoinnetwerk, een referentie naar het vorige block en dat wordt verpakt in een unieke ingewikkelde wiskundige puzzel. De blocks vormen een omvangrijke chronologische ketting: een blockchain.

Mining

Het bundelen van de transacties op de blockchain wordt door miners gedaan. Zij zetten de rekenkracht van hun computers in om deze transacties in de blocks te verwerken en zodoende de ‘puzzel’ op te lossen. Lukt dat, dan wordt er een nieuw block toegevoegd aan de blockchain. Dat gebeurt gemiddeld genomen om de tien minuten. Zo’n nieuw block is 12,5 bitcoins waard. Na 210.000 blocks, ongeveer om de vier jaar, halveert deze waarde.

Om verder een goed beeld te schetsen van wat er gaande is in de wereld van cryptovaluta moeten we kijken naar het grotere geheel. De meerderheid van de economen verwacht eind 2020, begin 2021 een nieuwe recessie in Amerika. Daarbij komt ook nog dat China en de VS in een handelsoorlog verwikkeld zijn. Dit alles heeft invloed op economieën en de waarde van ons geld.

Via BTC Direct: Koers Bitcoin (in Euro’s) tussen juli ’18 en juli ’19.

Vier factoren

Volgens crypto-analist Vos zijn er vier grote factoren die invloed hebben op de koers van Bitcoin. Door de vrije val in 2017 en alle problemen die er waren met Bitcoin heel hard aan de technische infrastructuur van de munt gewerkt. Dit alles op bestaande problemen op te lossen en verbeteringen aan te brengen; bijvoorbeeld op het gebied van directe betalingen.

“Net als met de economie, gaat ook Bitcoin in golven. Misschien gaan die golven juist sneller. Maar omdat er weinig historie is, valt daar nog niet uit te putten”, begint Vos haar analyse. “Men weet nog heel veel niet en dat maakt het ook weer interessant. Zo zijn er parallellen met de ‘dot com bubble’ in 2001 / 2002. Veel mensen willen een graantje meepikken, maar hebben niet goed voor ogen hoe en op welke manier.”

Halving

Als eerste belangrijke reden noemt Vos ‘halving’. Dat is het halveren van de waarde van een block en het gebeurt iedere 210.000 blocks. De laatste keer was in 2016 en de volgende keer gaat ergens in juli 2020 plaatsvinden. Op dat moment gaat de prijs per block van 12,5 naar 6,25.

Vos hierover: “Op deze manier wordt er een vorm van schaarste op de markt gecreëerd waardoor de waarde stijgt. Het is de de vierde keer dat dit gebeurd en de vorige keren steeg de koers in aanloop naar dit moment ook iedere keer flink. De vorige keren stuwde dit de koers naar een van de hoogste punten tot dat moment. En nu verwacht ik dat de koers doorzet naar 20.000 en er zijn genoeg indicaties dat het daar niet bij blijft.”

Opvallend is dat als de koers van Bitcoin een bepaalde grens bereikt, dat er kort daarop een flinke daling plaatsvindt. Volgens handelaar in cryptovaluta Josh Rager is dit al vaker voorgekomen en het moment om te investeren. In onderstaande grafiek probeert hij duidelijk te maken over wat voor soort winsten en stijgingen hij praat. Bitcoin kopen en weer verkopen? Dit zijn dé momenten.

Institutionele beleggers

Institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen mogen via reguliere wegen niet beleggen in cryptovaluta. Vorig jaar augustus kondigde The Intercontinental Exchange Group (ICE) een nieuw veilig platform, Bakkt genaamd, aan waarop deze bedrijven -via een omweg- wel kunnen investeren in cryptovaluta. Deze maand heeft ICE aangekondigd dat in juli het platform in gebruik wordt genomen. Dat stuwt de koers omhoog

Voor Vos draait het ook om de gedachte erachter van het Amerikaanse bedrijf: “Bakkt kan een interessante verklaring zijn voor een deel van de stijging. ICE is een grote speler in de wereld van beurzen voor financiële en grondstoffenmarkten. De contracten die worden afgesloten op de handelsbeurs worden gedekt en uitbetaald in bitcoin. Daarom hebben zij dus BTC in kas nodig willen ze alle klanten straks kunnen gaan bedienen.”

Facebook coin – Libra

Dat er over de nieuwe munt van Facebook genaamd Libra flink rumoer is ontstaan, lijkt een understatement. Maar ook de cryptowereld bekijkt de munt heel sceptisch. Volgens Vos reageren er maar weinig mensen positief op het nieuws en de munt. “Het begint eigenlijk bij het in de markt zetten van de coin als een cryptomunt, dat is het namelijk niet”, steekt ze van wal. “Er is niks open aan en de munt maakt geen gebruik van blockchain. Je merkt dat hierdoor veel bitcoiners de hakken in het zand zetten.” Toch valt er wel wat positiefs te melden over Libra volgens Vos: “Positief is wel dat door LIbra meer mensen met ‘cryptovaluta’ in aanraking komen en zodoende wel interessen krijgen voor echte cryptomunten. De stap om in te stappen wordt zo waarschijnlijk kleiner.”

Veilige valuta

“Er woedt op dit moment een handelsoorlog tussen de VS en China en daardoor krijg je reacties op de financiële markten. Koersen van munten stijgen, obligaties reageren en de staatsobligaties zijn negatief. In de markt merk je dan dat er voor ‘veilige’ opties gekozen gaat worden en dat goud weer heel erg in trek is. Omdat dit een stabiele valuta is. Voor veel beleggers is Bitcoin ook een van die veilige opties”, licht Vos de vierde factor toe.

Geen nieuwe zeepbel

Aangezien de koers van bitcoin al verschillende keren flink door allerlei grenzen is gegaan, is er nu door bovenstaande argumenten bij veel beleggers geen angst voor een nieuwe zeepbel. Vos sluit zich daarbij aan: “Kijkend naar de mogelijkheid van een bubbel dan is het enige waar je vraagtekens bij kan zetten de tethercoin (USDT), dat is een stablecoin die ongelimiteerd bijgedrukt kan worden. Iedere keer als er zo’n ronde is van bijdrukken, dan stijgt de waarde van bitcoin. Naar verwachting is er nu zo’n 3,5 miljard gelieerd aan bitcoin terwijl er in totaal zo’n 200 miljard aan BTC is.”

Omdat er maar een kleine twee procent van het totaal mee is gemoeid lijkt het er niet op dat het een erg grote impact op de koers van bitcoin gaat hebben mocht er iets misgaan. Vos is dan ook stellig in haar voorspelling waar bitcoin op afkoerst: “De 20.000 gaan we voor volgend jaar juni aantikken. En ik sluit het echt niet uit dat door verschillende rally’s de komende jaren Bitcoin kan stijgen richting de 40 of 50.000. Waarschijnlijk gaat 2020/2021 een kantelpunt daarbij zijn.”

[Fotocredits © Visual Generation – Adobe Stock]

Verder lezen over Bitcoin

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Bitcoin doet het goed: de crypto gaat de laatste paar dagen als een speer, deels gedreven door de verhoogde kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump

Online16.07.2024

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet

Dat het op dit moment heel goed gaat met de koers van Bitcoin hoeven we niet uit te leggen. Je wordt immers bedolven onder berichten over de cryptomunt. Van ongekende hoogtes tot ver boven de 300.000 dollar tot aan beric...

Technology10.03.2024

Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet

Verder lezen over Crypto

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

Cryptovaluta worden al jaren gezien als de uiteindelijke vervanger van cash geld en banken. Ok, dat is wat kort door de bocht misschien, maar crypto’s zijn hot en er wordt volop mee gespeculeerd. Soms gaat dat goed en...

Cybercrime25.01.2024

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Verder lezen over Facebook

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label