Waarom ChatGPT wil dat je je eigen AI-chatbot maakt

Waarom ChatGPT wil dat je je eigen AI-chatbot maakt

Vorig artikel Volgend artikel

ChatGPT introduceert een functie waarmee je je eigen AI-chatbot kunt maken. Het idee is dat je daarmee een soort gepersonaliseerde ChatGPT krijgt die je wat specifieker met bepaalde dingen kan helpen.

Je eigen ChatGPT maken

Het voelt een beetje vreemd: je kunt ChatGPT toch alles vragen? Waarom zou je iets ‘kleiners’ maken, terwijl je al iets hebt dat alles kan? ChatGPT had al ‘plugins’, wat een soort kleinere versie was van de eigen GPT, maar het idee is dat je bijvoorbeeld een eigen ChatGPT kunt gebruiken. Je ziet het bijvoorbeeld op Canva.

Canva heeft sinds een maand ongeveer ook allerlei ‘magische’ mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld een ChatGPT gebruiken die je met tekst helpt om een afbeelding te genereren. Maar er zijn ook andere toepassingen die dan weer apart zijn onderverdeeld. Het wordt zo wat meer afgebakend en dat kan helpen met het feit dat mensen vaak niet zo goed weten waar ze moeten beginnen als ze ChatGPT voor zich hebben. Mensen aarzelen vaak omdat ze niet zo goed weten wat ze dan kunnen of moeten vragen, en een wat kleinere versie geeft dan wat meer sturing.

Custom ChatGPT

Zo'n aangepaste bot heet een GPT en OpenAI zegt dat je je GPT kunt aansluiten op andere sites en diensten om toegang te krijgen tot databases, e-mails te doorzoeken en e-commerce-bestellingen te automatiseren. "GPT's zijn een nieuwe manier voor iedereen om een op maat gemaakte versie van ChatGPT te maken om behulpzamer te zijn in hun dagelijks leven, bij specifieke taken, op het werk of thuis - en om die creatie vervolgens te delen met anderen," zei OpenAI.

Geen programmeerkennis nodig

Het voordeel is dat je geen programmeerkennis hoeft te hebben om het te maken. GPT’s zijn er juist om natuurlijk taalgebruik te begrijpen, dus dat geldt ook voor het bouwen van een nieuwe. Je zegt gewoon waarvoor je hem wil gebruiken en ChatGPT doet de rest. Zo kun je als je een site hebt over leren schaken bijvoorbeeld een ChatGPT-variant maken die bezoekers precies vertelt hoe het bordspel in elkaar zit eje kan helpen als bezoekers daar nog vragen over hebben.

Het is nu nog niet mogelijk om je eigen ChatGPT te maken, maar dat wordt eind deze maand wel gelanceerd. Zo kun je net als in een app store ‘voorgemaakte’ GPT’s kiezen, maar je kunt dus ook je eigen vanaf 0 instellen. En heb je een heel fantastische variant gemaakt, dan komt die misschien ook wel in de winkel te staan en kun je er zelfs geld mee verdienen. Je kunt dus mooi even broeden op een plannetje.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...