Online22.02.2017

​Online trends: van analyseren naar voorspellen


Pokémon Go, oh jee niet nog meer over deze hype denk je nu wellicht. Toch is deze trend voor marketeers uiterst leerzaam en inspirerend. Het zorgt namelijk voor de vraag: hoe kan ik op een dergelijke trend inspelen? Maar wellicht nog belangrijker: hoe kan ik een dergelijke trend ontdekken? In dit artikel daarom een aantal mogelijke denkrichtingen en voorbeelden van trends. Ter inspiratie, maar ook zeker om de volgende keer snel te kunnen schakelen wanneer een trend in jouw markt zich voordoet.

Ontdekken

Eigenlijk direct de lastigste stap in dit hele verhaal, namelijk het ontdekken van een trend. Online zijn hier een aantal hulpmiddelen voor beschikbaar. De belangrijkste tool die elke marketeer kan en misschien wel moet gebruiken is Google Trends. Het platform waarin Google het verloop wat betreft interesse in een bepaald zoekwoord weergeeft. Maar ook de Keyword Planner van Google AdWords geeft interessante inzichten. Zo kun je exacte volumes achterhalen en de trend ontdekken en/of een vergelijk maken. Om even bij de tools van Google te blijven, kun je ook heel goed gebruik maken van je eigen Google AdWords campagnes. Hierin merk je namelijk direct een verandering in bijvoorbeeld een bepaalde categorie. Denk aan het voorbeeld je dagbudget dat opeens wordt aangetikt, terwijl hier eerder behoorlijk ruimte zat. Een indicatie van meer interesse in een bepaalde categorie.

Tot slot kun je ook denken aan andere mogelijkheden die wellicht meer ter inspiratie kunnen worden gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de trending video’s op YouTube of het checken van de best bezochte websites via Alexa. Ben je wellicht benieuwd naar hoe de trends zijn op het gebied van apps? Dan is App Annie mogelijk een handige tool voor je. Afijn, genoeg mogelijkheden dus om trends te bekijken. Laten we daarom eens dieper gaan inzoomen op Google Trends en starten met de vraag: was de val van Hyves te voorspellen?

Online-trends-2
Online-trends-2

Zoals je in de grafiek kunt zien, was de opkomst van Facebook een indicatie geweest van de teruggang van Hyves. Uiteraard is het niet eenvoudig om zaken volledig te voorspellen, maar het kijken naar, in dit geval, de concurrentie helpt hier wel bij. Dit idealiter in combinatie met de markt helpt je om een echte ‘waarzegger’ te worden, althans relatief dan. Hierbij kun je overigens bijvoorbeeld ook denken aan de trend op ‘Hyves opzeggen’.

Online-trends-4.5
Online-trends-4.5

Het geeft je in ieder geval wel gave denkrichtingen en achtergrond voor een bepaald vraagstuk. Hierbij wil je overigens ook verder gaan dan het enkel kijken naar de concurrentie. Wanneer we weer kijken naar het Hyves-voorbeeld, kun je ook kijken buiten de Nederlandse grenzen.

Facebook in de V.S.

Online-trends-5-vs
Online-trends-5-vs

vs. Facebook in NL

Online-trends-6-nl
Online-trends-6-nl

De trend tussen de interesse in Facebook in de Verenigde staten en de interesse in Nederland is dan ook een gave vergelijking. Hierin valt op dat de piek wat betreft interesse duidelijk later was in Nederland. Je zou kunnen stellen dat de toename in interesse van Facebook een goede indicatie was. Zeker wanneer je enkel naar de trendlijn kijkt. Hier is overigens wel een belangrijke nuance aan toe te voegen. Je denkt nu wellicht namelijk: ‘hé wat raar dat de trend van Facebook terugloopt’. Vooral omdat er nochtans nieuws over wederom een nieuwe record wat betreft actieve gebruikers gepubliceerd werd. De neergaande trend valt dan ook te verklaren doordat er op desktop iets wat minder interesse is en dat vooral de mobiele platformen (apps) dit over hebben genomen.

Oké, dit voorbeeld had vooral betrekking op de langere termijn. Maar ook wanneer een trend meer een hype is zijn er leuke inzichten te zien. Neem nu Pokémon Go, al veel over geschreven, maar desalniettemin interessant om eens naar de trendgrafiek te kijken. Duidelijk, kort maar krachtig.

Online-trends-3
Online-trends-3

Een mooi voorbeeld van inspelen op een trend als Pokémon Go is het kijken naar de behoefte van de doelgroep, in dit geval de Pokémon Go speler. Dagen liepen ze over straat, de vooral jongere doelgroep. Bij vaders en moeders werd uiteraard geklaagd dat de batterij van de mobiele telefoon vlot leeg ging. Je voelt hem natuurlijk al aankomen, de oplossing was een draagbare accu oftewel powerbank.

Online-trends-4
Online-trends-4

Wanneer je deze trend had zien aankomen en hiervoor al een magazijn vol met powerbanks had klaarstaan, kon je weleens pret hebben gehad. Nu zonder gekheid, het inspelen op een dergelijke hype is erg lastig. Wat hier vooral duidelijk moet worden is dat deze Pokémon Go trend relatief kort is geweest, datzelfde geldt voor de interesse in powerbanks. Het (in paniek) bestellen van een voorraad powerbanks op het hoogtepunt van de trend had zomaar eens minder kunnen uitpakken. De trend verdween namelijk relatief snel weer.

Online-trends-7-nl
Online-trends-7-nl

Daarnaast is er ook de samenhang tussen trends. Hierbij is een mooi voorbeeld de trend wat betreft interesse in ‘sportschool’ en ‘bmi berekenen’, zie het voorbeeld hierboven. Dit kun je natuurlijk ook doen met producten van jouw bedrijf. Het geeft mogelijk interessante inzichten, ideeën en mogelijkheden om campagnes op te bouwen. Überhaupt geldt dit natuurlijk voor seizoengevoelige producten. Een ander leuk voorbeeld is dan ook de interesse in winterbanden. In welke winter heeft Nederland de meeste sneeuwhinder ondervonden denk je?

Online-trends-8-nl
Online-trends-8-nl

Weeromstandigheden zijn dus bijzonder interessant om eens te vergelijken in combinatie met interesse in bepaalde producten. Bekijk ook eens de interesse in zonvakanties wanneer het in Nederland slecht weer was in de maand juli. Je gevoel had dit waarschijnlijk ook wel ingevuld, maar met trenddata kun je dit uitstekend onderbouwen. Dat geldt overigens ook voor mooi weer, bekijk maar eens de interesse in het zoekwoord ‘bikini’.

Inspelen op trends

Dat blijft natuurlijk een lastig onderwerp en sterk afhankelijk van de trend. Echter is het zaak niet alleen waarde te hechten aan positieve trends. Een negatieve trend is namelijk wel degelijk van belang in je online marketingstrategie. Zeker voor bepaalde producten, denk aan bijvoorbeeld een ernstig vliegtuigongeluk. Mogelijk dat je hier als vliegtuigmaatschappij rekening mee wilt houden, bijvoorbeeld in je Google AdWords campagnes. De boodschap van dit artikel is dan ook vooral bezig te zijn met trends. Met name voor het creëren van denkrichtingen voor jouw campagnes, maar ook om snel (en misschien ook wel origineel) op verandering te kunnen inspelen.

Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door campagnes klaar te leggen ‘op de plank’ in Google AdWords. Wanneer een bepaalde (seizoens)trend zich aandient, zorg je met een simpele druk op de knop dat een campagne live gaat. Denk aan bijvoorbeeld de eerste sneeuwval, de eerste terras-dag, etc. Of natuurlijk een bepaalde actie die je wilt draaien. Afijn, genoeg mogelijkheden, voordeel in deze is vooral dat je erg snel kunt schakelen. Waar traditionele media langer nodig hebben, is het online op deze wijze mogelijk direct aanwezig te zijn. Wellicht ook een gave denkwijze voor jouw bedrijf.

[Afbeelding © tashatuvango – Fotolia]

Fabian Hoogland

Fabian werkt als Online Marketing Consultant bij het internet marketing adviesbureau Pure Internet Marketing. Dagelijks houdt hij zich bezig met het helpen van organisaties bij het behalen van sterke online resultaten. In zijn vrije tijd is Fabian fanatiek waterpoloër en mag je hem wakker maken voor een aflevering House of Cards.

Verder lezen over Hot trends

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

De #2020challenge gaat nu viral: heb jij de memes al voorbij zien komen?

Eens in de zoveel tijd duiken er trending hashtags en memes op en de kans is groot dat je deze ook al voorbij hebt zien komen op social media. De #2020challenge is nu namelijk enorm trending. Bedrijven en beroemdheden do...

Social Media11.08.2020

De #2020challenge gaat nu viral: heb jij de memes al voorbij zien komen?

Hoe is jouw mood dit jaar?
Facebook stopt met onderdeel ‘Trending’

Facebook laat weten het onderdeel Trending te verwijderen, om zo ruimte te scheppen voor nieuwe manieren om nieuws te brengen. Trending is in 2014 van start gegaan. Het doel ervan was om gebruikers te informeren over de...

Social Media04.06.2018

Facebook stopt met onderdeel ‘Trending’

Nieuwe trend op internet: Running Man Challenge

In 2013 hadden we de Harlem Shake, in 2014 zagen we de Ice Bucket Challenge overal voorbij komen, 2015 was het jaar van het twerken en dit jaar zal het jaar van de Running Man Challenge worden. De Running Man Challenge...

Coffee corner03.05.2016

Nieuwe trend op internet: Running Man Challenge

Google Trends toont nu real-time de populairste zoekwoorden

Google Trends is de dienst van Google die middels grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht. Sinds gisteren is er een makeover uitgerold van Google Trends, dat nu veel meer de focus legt...

Online18.06.2015

Google Trends toont nu real-time de populairste zoekwoorden

Temperaturen rond de 20 graden. Perfecte timing voor een vrijdagmiddagborrel!

Geniet samen met je collega's of vrienden volgende week vrijdag van een heerlijk koud biertje. Tag een vriend of collega in ons bericht op Facebook en maak kans op een gratis vrijdagmiddagborrel-pakket. Albert Heijn beta...

Online16.04.2015

Temperaturen rond de 20 graden. Perfecte timing voor een vrijdagmiddagborrel!

Hot Trends van de afgelopen week

Liefde, schaatsen en een combinatie van die twee, waren "hot" de afgelopen week in de Nederlandse versie van Google Search. De vermeende affaire van president Barack Obama met Beyoncé was voldoende om ruim 50.000 keer o...

Search16.02.2014

Hot Trends van de afgelopen week

Nederlandse Hot Trends van de afgelopen week

De afgelopen week zijn er een aantal in Nederland bekende mensen overleden, en dat heeft geresulteerd in veel zoekopdrachten op hun naam in de Nederlandse versie van Google Search. Maar de meeste searches deze week (beid...

Search03.02.2014

Nederlandse Hot Trends van de afgelopen week

Verder lezen over Trends

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

“Het lijkt niet uit te maken wat ik doe. Ik ben altijd nummer twee. Niemand weet hoe hard ik het geprobeerd heb. Ik heb gevoelens die ik niet kan uitleggen. Ik word er gek van.” Je zou het niet zeggen, maar dit zijn...

Entertainment27.02.2024

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

Een dag voor de verkiezingen stijgen GroenLinks-PvdA en met name de PVV plots hard in de peilingen. Volgens Google Trends, een belangrijke indicator voor welke onderwerpen in de samenleving leven, is de PVV in acht van d...

Search21.11.2023

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Ben je op zoek naar een mooi pak waarmee je nog jaren kunt doen? Je hoeft je natuurlijk niet te laten verleiden door de trends van dit moment, maar aan de andere kant, waarom niet? Het voordeel is dat trends in pakken va...

Lifestyle16.02.2023

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

De wereld van online marketing staat nooit stil. Ieder bedrijf wil natuurlijk hun graantje mee prikken, maar hoe blijf je actueel? Deze vraag wordt in deze blog behandeld door de laatste onlinemarketingtrends van 2023 on...

DC Business10.01.2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

Het jaar is weer bijna voorbij. Tijd voor lijstjes en andere bespiegelingen. Op dit moment loopt de verkiezing voor woord van het jaar en vandaag heeft Google haar jaarlijkse overzicht van populaire – trending – zoek...

Search07.12.2022

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

​De leukste kantoortrends van 2022

Om optimaal te kunnen werken is het van groot belang dat u over een goed kantoor beschikt. Nu is het wellicht mogelijk dat u een kantoor wilt huren maar dat u niet precies weet waar u moet beginnen. Aangezien wij ervoor...

DC Business04.04.2022

​De leukste kantoortrends van 2022

Het einde van een iconische Subaru met verbrandingsmotor

De autosport kan ervoor zorgen dat een bepaald merk of model ineens heel erg geliefd wordt. Denk maar eens aan de Audi 80 Quattro of de Lancia Delta. De Subaru Impreza WRX is er ook zo een. Dat was destijds, in 1994, een...

Automotive13.03.2022

Het einde van een iconische Subaru met verbrandingsmotor