​Online gokken mag: we vergokten al 486 miljoen euro

​Online gokken mag: we vergokten al 486 miljoen euro

Vorig artikel Volgend artikel

Het was eerder niet volledig legaal, maar nu kan het wel op legale wijze: online gokken. Nederlanders blijken het ook fanatiek te doen: er werd in de eerste helft al 486 miljoen euro gestoken in deze hobby.

Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft deze cijfers vandaag bekendgemaakt. De eerste helft van 2022 vergokten we maar liefst 486 miljoen euro. Dat zal de tweede helft van het jaar ook niet bepaald slinken: er komt immers nog een voetbal-WK aan waarbij poules enorm populair zijn. Iedereen wil elkaar uitdagen om de wedstrijden goed te voorspellen.

Die 486 miljoen euro is opgebouwd uit 240 miljoen voor het eerste kwartaal en 246 miljoen voor het tweede. Het gaat om het brutospelcijfer, wat betekent dat het de inzet is minus de uitgekeerde gelden. Ja: we hebben echt 486 miljoen euro ‘verloren’ dit jaar aan de hoop op geluk. Per spelersaccount is het verlies gemiddeld 153 euro per maand, geeft de Kansspelautoriteit aan. Dat zijn toch bijna vijftig biertjes of ongeveer de kosten als je alle streamingdiensten neemt die er nu ongeveer te nemen zijn in Nederland.

Online gokken

Er zijn 1,3 miljoen spelersaccounts actief in Nederland, maar daarvan wordt er gespeeld met ongeveer 563.000 accounts. Het zijn echter niet per se zoveel mensen: je kunt immers een account hebben op meerdere websites. In ieder geval valt wel op dat online gokken aantrekkelijk wordt gevonden door veel jongeren. Eén op de vijf spelersaccounts die wordt gebruikt is van iemand die 18 tot en met 23 jaar oud is. Maar goed: dat is waarvan de Kansspelautoriteit het weet: er wordt nog steeds veel illegaal gegokt, wat ook werd gedaan voor 1 oktober vorig jaar, toen de mogelijkheid om legaal online te gokken in ons land nog niet beschikbaar was.

Het aantal aanbieders van legale online gokspelen is trouwens vrij laag. Er zijn 22 vergunningen verleent, maar niet per se aan 22 verschillende bedrijven: één bedrijf kan meerdere vergunningen hebben. Dat het er niet zoveel zijn komt trouwens vooral door de Kansspelautoriteit zelf. Die gaat over het verstrekken van vergunningen. Een vergunningsaanvraag kost 48.000 euro (!) en dat geld ben je sowieso kwijt, dus ook als de autoriteit besluit dat je de vergunning niet krijgt. Bovendien moet je aan veel eisen voldoen om legaal een kansspel aan te mogen bieden. Kortom: het wordt niet bepaald makkelijk of aantrekkelijk te maken om je eigen, legale goksite te beginnen.

Goksites

Dat is met een reden: de overheid wil zorgen dat online gokken zo veilig mogelijk gebeurt. Zo zijn er lijsten waarop mensen komen te staan die met te veel risico gokken of grote schulden hebben. Deze gevallen worden extra in de gaten gehouden, waardoor online gokken niet bepaald zonder verstrekkende gevolgen kan zijn. Bovendien is het niet alleen aan de overheid om dit soort mensen te helpen: ook de goksites hebben hierin een rol.

Veel mensen zijn geschokt door het nieuws dat er zoveel geld wordt vergokt: zeker door zoveel jonge mensen. Er wordt dan ook volop in twijfel getrokken of de Nederlandse overheid er zo goed aan heeft gedaan online gokken legaal te maken. Tegelijkertijd is het moeilijk om het te vergelijken met toen dit niet zo was: van illegaal gokken zijn maar moeilijk cijfers te vinden. In ieder geval storen vooral de vele reclames die nu ook mogen voor deze praktijken: daarmee zou de overheid er wel voor kunnen zorgen dat er iets minder wordt gedaan alsof gokken normaal is en glamoureus. Vaak barsten de reclames uit hun voegen van de bekende Nederlanders, die in dit opzicht dus niet de beste voorbeeldfunctie hebben. Gelukkig mag dat inmiddels niet meer, maar zou dat zoden aan de dijk zetten? Krijgen deze cijfers nog een staartje? Het zal ons niets verbazen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...