Online10.02.2017

​Meer dan helft websiteverkeer is versleuteld met HTTPS


Een veilige website is belangrijk. Echter, is die veiligheid vandaag de dag met de standaard configuratie op websites niet gegarandeerd. Daarom worden websites versleuteld met een SSL certificaat. Was in 2016 een SSL certificaat nog een advies, begin 2017 is dit een norm geworden. Meer dan 50% van het websiteverkeer is versleuteld met HTTPS, blijkt uit cijfers van Firefox en Google.

Mozilla Firefox

Mozilla Telemetry toonde in januari 2017 aan dat meer dan 50% van de websitepagina’s wordt geladen over het beveiligde HTTPS in plaats van het minder veilige protocol HTTP. Dit lag precies een jaar eerder rond de 40%. Telemetry is een Firefox-functie die waardevolle technische gegevens verzamelt over het ‘surfgedrag’ van Firefox gebruikers om hiermee de performance van de browser te verbeteren. De data is alleen verzameld onder Firefox gebruikers die ook de instelling hebben aanstaan om deze data te delen.

<em><i>Bron: </i><a href=\
Bron:

Google Chrome

Firefox heeft aangetoond dat meer dan 50% van hun gebruikers browsen op HTTPS websites. Maar alle moderne browsers ondersteunen HTTPS, zo ook Chrome, de meest populaire browser wereldwijd. Google heeft net als Firefox hier onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Google toont soortgelijke cijfers met hun dataverzameling van gebruikers.

Percentage pagina’s geladen over HTTPS
Desktop gebruikers laden meer dan 50% van de pagina’s die ze bekijken over HTTPS. Op mobiel (Android) is dit nog iets minder dan de helft, echter zie je hier ook een stijgende lijn.

<i>Bron: </i><a href=\
Bron:

Invloed van Google
Google heeft een grote invloed gehad op deze groei, nadat zij in 2014 hadden aangekondigd HTTPS als een SEO ranking punt te zien. Daarbij toont de populaire browser vanaf update 56 aan of je een veilige of niet veilige website aan het bezoeken bent.

Nog lang niet alle websites versleuteld met HTTPS

De cijfers die Firefox en Google ons tonen zijn mooie cijfers voor de veiligheid van het internet, echter gaat het hierbij om het websiteverkeer (het aantal pagina’s wat geladen wordt over een HTTPS verbinding) en niet om alle websites (die een SSL certificaat hebben). Het meeste websiteverkeer wordt gegenereerd door websites uit de Alexa one million ranking. Dit is een lijst van één miljoen websites die wereldwijd het meeste verkeer genereren, zoals Facebook, Google en YouTube. Maar ook marktplaats.nl, funda.nl en nu.nl staan in deze lijst. Onderzoeker Scott Helme heeft deze websites gescand en geeft ons aan de hand van deze ranking een ander inzicht. In september 2015 beschikte 62.043 websites over HTTPS en in februari 2016 was dit aantal 88.199. In augustus 2016 is dit aantal zelfs gestegen naar 129.149, dat is een groei van 46,43% in acht maanden.

<i>Bron: </i><a href=\
Bron:

Dit is een aardige groei in versleuteld verkeer dat we ook kunnen herleiden naar de cijfers van Mozilla en Google. Het betekent echter wel dat van deze één miljoen websites maar 12,47% een SSL certificaat hebben (gemeten augustus 2016). Deze toch wel gevoelige cijfers worden nog eens extra bekrachtigd als we een onderzoek van SIDN op de Nederlandse markt bekijken. Hieruit blijkt dat 86% van de 780.000 onderzochte websites die gegevens accepteren, geen SSL certificaat hebben. Alle webshops (80.000) die onderzocht werden beschikten wel over een SSL certificaat.

Conclusie

Het is een geruststelling dat de meeste grote websites, die wereldwijd en in Nederland het vaakst worden bezocht beveiligd zijn met een SSL certificaat. Dit geldt ook voor de webshops waar je jouw gegevens achterlaat. Echter, is het wel pijnlijk om te zien dat veel grote websites uit de Alexa one million ranking, niet beveiligd zijn. Dit zal in 2017 zeker verbeteren aangezien Chrome, de browser van Google, websites nu als onveilig aangeeft wanneer ze geen SSL certificaat hebben. Omdat veel websites hierdoor over zullen gaan op een website met HTTPS, heeft dit als gevolg dat het websiteverkeer steeds veiliger wordt en dat is natuurlijk een heel positief voorzicht.

Deze blogpost is geschreven door Elmer Lijst, Online Marketeer bij Argeweb.

[Afbeelding © ktsdesign – Fotolia]

Verder lezen over Security

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Dell heeft een beveiligingsincident gehad. Het is nog wat onduidelijk wat er nu precies is buitgemaakt en waarom.

Cybercrime10.05.2024

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn

Verder lezen over Website

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

OnlyFans: niemand ‘kent’ het, maar toch harkt de website per jaar een bizarre 5,6 miljard dollar binnen. Het platform waarop influencers en andere persoonlijkheden erotische content delen tegen betaling vindt gretig...

Online25.08.2023

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

Als je last hebt van een lekkage, kan dat natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Het kan zorgen voor waterschade, wat veel geld kan kosten en voor stress kan zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doe...

Lifestyle10.05.2023

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Goksites zijn in Nederland steeds populairder geworden, vooral door de opkomst van het internet en de toenemende beschikbaarheid van online gokdiensten. Veel mensen vinden het gemakkelijker om vanuit huis te gokken, en a...

Entertainment28.02.2023

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan de online marketing conferentie YoastCon plaats. De online marketing wereld is momenteel vo...

Marketing14.02.2023

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

11 mei een dag vol SEO
​iBood is volgens het publiek de Website van het Jaar 2022

De koopjeswebsite iBood is gekroond tot Website van het Jaar 2022. Het is een belangrijke prijs omdat in deze verkiezing het publiek stemt in plaats van een vakjury. Daarnaast zijn er in verschillende categorieën nog me...

Online25.11.2022

​iBood is volgens het publiek de Website van het Jaar 2022