Online10.02.2017

​Meer dan helft websiteverkeer is versleuteld met HTTPS


Een veilige website is belangrijk. Echter, is die veiligheid vandaag de dag met de standaard configuratie op websites niet gegarandeerd. Daarom worden websites versleuteld met een SSL certificaat. Was in 2016 een SSL certificaat nog een advies, begin 2017 is dit een norm geworden. Meer dan 50% van het websiteverkeer is versleuteld met HTTPS, blijkt uit cijfers van Firefox en Google.

Mozilla Firefox

Mozilla Telemetry toonde in januari 2017 aan dat meer dan 50% van de websitepagina’s wordt geladen over het beveiligde HTTPS in plaats van het minder veilige protocol HTTP. Dit lag precies een jaar eerder rond de 40%. Telemetry is een Firefox-functie die waardevolle technische gegevens verzamelt over het ‘surfgedrag’ van Firefox gebruikers om hiermee de performance van de browser te verbeteren. De data is alleen verzameld onder Firefox gebruikers die ook de instelling hebben aanstaan om deze data te delen.

<em><i>Bron: </i><a href=\
Bron:

Google Chrome

Firefox heeft aangetoond dat meer dan 50% van hun gebruikers browsen op HTTPS websites. Maar alle moderne browsers ondersteunen HTTPS, zo ook Chrome, de meest populaire browser wereldwijd. Google heeft net als Firefox hier onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Google toont soortgelijke cijfers met hun dataverzameling van gebruikers.

Percentage pagina’s geladen over HTTPS
Desktop gebruikers laden meer dan 50% van de pagina’s die ze bekijken over HTTPS. Op mobiel (Android) is dit nog iets minder dan de helft, echter zie je hier ook een stijgende lijn.

<i>Bron: </i><a href=\
Bron:

Invloed van Google
Google heeft een grote invloed gehad op deze groei, nadat zij in 2014 hadden aangekondigd HTTPS als een SEO ranking punt te zien. Daarbij toont de populaire browser vanaf update 56 aan of je een veilige of niet veilige website aan het bezoeken bent.

Nog lang niet alle websites versleuteld met HTTPS

De cijfers die Firefox en Google ons tonen zijn mooie cijfers voor de veiligheid van het internet, echter gaat het hierbij om het websiteverkeer (het aantal pagina’s wat geladen wordt over een HTTPS verbinding) en niet om alle websites (die een SSL certificaat hebben). Het meeste websiteverkeer wordt gegenereerd door websites uit de Alexa one million ranking. Dit is een lijst van één miljoen websites die wereldwijd het meeste verkeer genereren, zoals Facebook, Google en YouTube. Maar ook marktplaats.nl, funda.nl en nu.nl staan in deze lijst. Onderzoeker Scott Helme heeft deze websites gescand en geeft ons aan de hand van deze ranking een ander inzicht. In september 2015 beschikte 62.043 websites over HTTPS en in februari 2016 was dit aantal 88.199. In augustus 2016 is dit aantal zelfs gestegen naar 129.149, dat is een groei van 46,43% in acht maanden.

<i>Bron: </i><a href=\
Bron:

Dit is een aardige groei in versleuteld verkeer dat we ook kunnen herleiden naar de cijfers van Mozilla en Google. Het betekent echter wel dat van deze één miljoen websites maar 12,47% een SSL certificaat hebben (gemeten augustus 2016). Deze toch wel gevoelige cijfers worden nog eens extra bekrachtigd als we een onderzoek van SIDN op de Nederlandse markt bekijken. Hieruit blijkt dat 86% van de 780.000 onderzochte websites die gegevens accepteren, geen SSL certificaat hebben. Alle webshops (80.000) die onderzocht werden beschikten wel over een SSL certificaat.

Conclusie

Het is een geruststelling dat de meeste grote websites, die wereldwijd en in Nederland het vaakst worden bezocht beveiligd zijn met een SSL certificaat. Dit geldt ook voor de webshops waar je jouw gegevens achterlaat. Echter, is het wel pijnlijk om te zien dat veel grote websites uit de Alexa one million ranking, niet beveiligd zijn. Dit zal in 2017 zeker verbeteren aangezien Chrome, de browser van Google, websites nu als onveilig aangeeft wanneer ze geen SSL certificaat hebben. Omdat veel websites hierdoor over zullen gaan op een website met HTTPS, heeft dit als gevolg dat het websiteverkeer steeds veiliger wordt en dat is natuurlijk een heel positief voorzicht.

Deze blogpost is geschreven door Elmer Lijst, Online Marketeer bij Argeweb.

[Afbeelding © ktsdesign – Fotolia]

Verder lezen over Security

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Verder lezen over Website

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

De lelijkste website van 2024 kun je bijna niet meer gemaakt krijgen in 2024: de programma’s die je kunt gebruiken om sites te maken zijn simpelweg veel te goed geworden, daarmee kun je een gedrochtje als deze er niet meer uit weten te halen.

Online04.07.2024

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Websites met Comic Sans, of gekke kleurencombi's. Je kunt nu stemmen op de website die jij eruit vindt springen op het gebied van lelijkheid.

Online29.05.2024

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

OnlyFans: niemand ‘kent’ het, maar toch harkt de website per jaar een bizarre 5,6 miljard dollar binnen. Het platform waarop influencers en andere persoonlijkheden erotische content delen tegen betaling vindt gretig...

Online25.08.2023

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

Als je last hebt van een lekkage, kan dat natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Het kan zorgen voor waterschade, wat veel geld kan kosten en voor stress kan zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doe...

Lifestyle10.05.2023

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Goksites zijn in Nederland steeds populairder geworden, vooral door de opkomst van het internet en de toenemende beschikbaarheid van online gokdiensten. Veel mensen vinden het gemakkelijker om vanuit huis te gokken, en a...

Entertainment28.02.2023

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?