​Google Docs wordt opgefrist: dit is wat er verandert

​Google Docs wordt opgefrist: dit is wat er verandert

+ Wat zijn smart chips?

Vorig artikel Volgend artikel

Google is alles zoveel mogelijk in zijn ‘Material You’-design aan het gieten, zoals dat mooi heet. Dat betekent dat het overal rondere hoeken maakt en een soort kleurpatronen laat terugkomen, die vaak ook nog eens aanpasbaar zijn naar smaak. Je ziet het vooral goed tot zijn recht komen op de meest recente Pixel-telefoon maar Google is natuurlijk groter dan dat. Het heeft zijn hele zoekmachine, maar ook zijn Workspace waarin je de Microsoft-achtige programma’s kunt vinden voor werk. Ook daar probeert Google meer naar Material You te gaan. Zo zijn Docs, Drive, Slides en Sheets nu aan de beurt voor de opfrisbeurt.

Material You

Het idee voor de Workspace-programma’s is dat Google ze wat toegankelijker maakt. Waar veel knopjes en teksten nu lichte kleuren op witte kleuren zijn, is het het plan om dat contrast wat te verhogen. Op die manier valt de tekst minder weg in de achtergrond. Als je ogen in orde zijn, dan zal het je vooral opvallen dat de teksten er wat meer uitspringen. Als je ogen minder goed zijn, dan kun je die visuele ondersteuning goed gebruiken: je vindt immers sneller wat je zoekt. Door het donkerdere tintje valt een knop veel meer op op een witte pagina dan wanneer je voor grijs-wit gaat. Eén van de knoppen die sowieso een mini-metamorfose ondergaat, dat is de knop waarmee je documenten kunt delen. Die heeft rondere hoekjes in plaats van een rechthoek.

Hoewel dat allemaal zeker interessant is, komt er nog iets anders naar Google Docs en consorten, namelijk de mogelijkheid om een soort widget in je document in te voegen. Het idee is dat je daarmee apps kunt toevoegen aan je document. Het heten geen widgets, maar smart chips (een wat verwarrende naam in de techwereld). Het gaat dan vooral om apps om in samen te werken, zoals Atlassian (bekend van Trello), Asana, Miro, Figma en Tableau. Deze apps kun je straks dus heel direct aan je documentje linken. Dat ‘smart chips’-idee van Google is trouwens niet nieuw: het heeft ook een aantal eigen smart chips, zoals binnen Sheets. Daarin kun je informatie direct uit Sheets halen, zoals een soort tabel. Nu komt daar veel meer bij, zoals een stopwatch, stemmen via emoji en agenda-uitnodigingen.

Smart chips

Google geeft aan: “Met smart chips kun je Sheets verrijken met informatie over personen, bestanden en gebeurtenissen. Als je bijvoorbeeld belangrijke contactgegevens voor een project nodig hebt, kun je met de rechtermuisknop op de relevante cellen met personenchips klikken en "gegevensextractie" selecteren om deze informatie snel rechtstreeks in je blad op te nemen.” Kortom, het is een manier om op intuïtievere wijze informatie aan je werkblad toe te voegen.

Die smart chips zijn er bijvoorbeeld ook om in berichtgeving over financiën snel up-to-date informatie toe te voegen. Denk aan een persoon die je invoegt waarbij je meteen de aandelenkoers af kunt lezen. Het is grotendeels extra info en je hoeft ze zeker niet te gebruiken, maar heb je allerlei complexe materie, dan biedt dit net even een fijne visuele manier om dat te laten zien. En er komen er steeds meer bij, dus je kunt ze maar beter vroeg leren kennen, voordat de familie straks te groot en overzie je niet meer wat er mogelijk is. Dat zou zonde zijn, want deze widget-achtige tools hebben zeker potentie. Ze maken de soms wat saaie Docs straks hopelijk wat minder saai.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...