​Gebruik je telefoon als een WalkieTalkie met Microsoft Teams

​Gebruik je telefoon als een WalkieTalkie met Microsoft Teams

Vorig artikel Volgend artikel

Microsoft Teams is bekend als zakelijke tool om videomeetings mee te houden, presentaties mee te geven en bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken mee te voeren in coronatijden. Het is enorm gegroeid in een korte tijd, wat mede komt omdat Microsoft steeds weer nieuwe dingen toevoegt. De nieuwste troef is een WalkieTalkie-mogelijkheid.

WalkieTalkie

Je kunt nu op Android (waar het al een tijdje beschikbaar was), iOS en Zebra’s (die worden veel gebruikt in de logistiek) een WalkieTalkie-functie vinden binnen Teams. Als je de meest recente update hebt gedownload, dan is het mogelijk om je apparaat te laten werken als zo’n ouderwetse spreekbuis waarin het gebruikelijk is om ‘over’ na elke keer zin te zeggen. Microsoft heeft maar liefst twee jaar aan de functie gewerkt, dus het is blijkbaar een gewilde optie.

Maar waar gebruik je nou tegenwoordig nog een Walkie Talkie voor? Je ziet ze in spelprogramma’s als Wie is de Mol en Jachtseizoen, maar waarom zou je in het gewone leven niet gewoon kiezen voor bellen? Normaliter doe je dat wanneer er bijvoorbeeld geen stevig communicatienetwerk is en je toch contact moet houden: normale WalkieTalkies werken namelijk op een antenne, waardoor je onafhankelijk bent van een mobiel netwerk.

Microsoft Teams

WalkieTalkie binnen Microsoft Teams kan dat niet. Het heeft de data van je smartphone nodig of wifi om te kunnen functioneren. Het voordeel van een WalkieTalkie is wel dat iemand niet per se hoeft ‘op te nemen’: je hoeft met zo’n apparaat niet eerst het gesprek te accepteren, voordat het begint. Dat maakt een WalkieTalkie handig om handsfree toch af en toe informatie doorgespeeld te krijgen. Microsoft heeft de functie dan ook niet bedacht voor collega’s die elkaar willen plagen, maar voor medewerkers die bijvoorbeeld naar klanten toe gaan op lokate. Zo kunnen ze snel communiceren. Zeker met corona kan dat erg belangrijk zijn, bijvoorbeeld voor mensen die hulpverlenen.

Het grote voordeel aan de WalkieTalkie is dus vooral dat je gewoon kunt gaan praten en dat kan iemand je horen. Je hoeft niet eerst een oproep aan te nemen, of op een startknop te tikken zoals op WhatsApp. Wel moet je niet vergeten dat het een telefoon is die je gebruikt, want echte WalkieTalkies zijn meestal erg robuust van uiterlijk en kun je wel laten vallen. Ook zijn ze vaak water- en stofdicht en dat geldt niet voor elke telefoon. Aan de andere kant kun je ook iPad als een WalkieTalkie gebruiken met Microsoft Teams, en dat is wel een heel andere vorm dan een gewone WalkieTalkie, waardoor je er automatisch wat rustiger aan mee zal doen.

Toepassingen

Microsoft schrijft: "Omdat de frontlinie voortdurend wordt geconfronteerd met beperkingen door arbeidstekorten en verstoringen van de toeleveringsketen, wil het technologie die tijd bespaart, helpt naadloos te communiceren en de efficiëntie maximaliseert bij het uitvoeren van repetitieve taken. Samen met Zebra brengen we de Walkie Talkie-functionaliteit van Teams met een speciale push-to-talk (PTT)-knop op Zebra-apparaten, zodat eerstelijnswerkers kunnen genieten van duidelijke, directe en veilige communicatie binnen handbereik."

We zijn benieuwd naar de toepassingen die de wereld kan vinden voor deze nieuwe mogelijkheid binnen Teams: in ieder geval zien we in andere apps en telefoons vaak geen functie zoals deze, dus Microsoft valt wel op. En nu maar hopen dat de functie dat ook doet en ook daadwerkelijk mensen kan helpen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...