​De voordelen en nadelen van sportpoules

​De voordelen en nadelen van sportpoules

Vorig artikel Volgend artikel

Met een formule 1-weekend voor de deur, maar ook een wereldkampioenschap voetbal later dit jaar zijn sportpouletjes weer enorm populair. Helemaal sinds online gokken in Nederland legaal is geworden en het ook makkelijker kan via een app. Dit zijn de voordelen en nadelen van sportpoules.

Voordeel: Het is gezellig

Je hoeft niet per se online met onbekenden de strijden voor de winst: je kunt ook voor de eer strijden met vrienden en familie. Zo is er bijvoorbeeld Poules.com, een website waarop je een gratis poule kunt maken waaraan vrienden, familie, collega’s en volgers kunnen meedoen. Je kiest zelf wie. Erg leuk omdat er allerlei sporten in voorkomen. Zo kun je met zijn allen bijvoorbeeld het hele formule 1-seizoen strijden. Het is gezellig om met een groep een wedstrijdje te doen en er bijvoorbeeld een WhatsApp-groep te maken om jullie poulebeslommeringen te bespreken (en natuurlijk de wedstrijden/races).

Nadeel: Je kunt er te ver in gaan

Het eerste negatieve punt dat in het hoofd schiet bij het woord poules is dat je bij poules met inzet mogelijk te ver gaat. Juist omdat het gaat om sportteams, komt er ook veel emotie bijkijken. Natuurlijk wil je dat jouw voetbalteam er met de winst vandoor gaat. Jouw cluppie! Maar de kans is nu eenmaal groot dat dat niet gaat gebeuren en dat je je inschatting (en dus ook je geld) verkeerd inzet. Sowieso is het gokken en dan is het altijd oppassen dat je niet over je grenzen gaat. Of over de limiet van je bank.

Voordeel: Je kunt er goed geld mee verdienen

Even een wedje leggen, een pouletje invullen en voor je het weet heb je je geld ineens verdubbeld. Als je het goed aanpakt (en vaak met een beetje geluk) heb je de winst te pakken en dat betekent dat je geen geld verliest, maar juist verdient. Hoewel ook hier om de loer ligt dat je dan na je succes de volgende keer te veel gaat besteden (hoogmoed komt voor de val), is het wel heel erg leuk als je er goed voorstaat. Ook als je gewoon in de familiepoule zonder geld wint trouwens: ook de eer en het gevoel van winnen is een enorme boost die meedoen aan poules leuk maakt.

Nadeel: Er is een groot aanbod

Hoewel het zeker ook een voordeel is dat er een groot aanbod is aan websites om poules te maken of eraan mee te doen, is het ook een nadeel: je moet er daardoor een hele studie van maken voordat je een keuze hebt gemaakt. Plus, zal je altijd zien dat je vrienden al jaren een andere poule gebruiken en geen zin hebben om ook nog aan die andere te beginnen. Dus voordat je aan je research begint, eerst even bij de mensen waarmee je mogelijk een poule wil doen checken wat zij gebruiken. Al is het alleen maar om te weten of zij over die app te spreken zijn.

Voordeel: je blijft op de hoogte

Veel sportpoules hebben een systeem ingebouwd waardoor je een seintje krijgt dat er weer bijna een wedstrijd is en dat je vooral je poule nog even moet invullen. Erg handig, want je vult je poule in, maar je weet ook nog eens dat er weer een wedstrijd aankomt. Zeker als je niet al te fanatiek bent, maar het wel leuk vindt om te kijken, dan is zo’n seintje heel erg fijn. Zo vergeet je niet om de race of de wedstrijd te kijken (of Studio Sport nog even aan te zetten).

Nadeel: door apps wordt het verslavender

Het feit dat je nu makkelijk met een app een poule kunt maken of eraan mee kunt doen, dat zorgt ervoor dat drempel om te gaan gokken wel iets lager wordt. Dat kan gevaren met zich meebrengen: je gaat heel obsessief steeds die app checken, je gaat dan toch weer meer inzetten, enzovoort. Het is toegankelijker geworden en dat zorgt enerzijds dat bijvoorbeeld ook oma makkelijker kan meedoen, maar dat mensen dus ook sneller vaker hun apps gaan checken en er meer mee bezig zijn, wat vaak uitmondt in hogere kosten (tenzij je ze omzet in winsten natuurlijk).

Zeker omdat sportapps vaak lokkertjes gebruiken, zoals kortingen, is het natuurlijk heel interessant om toch weer meer in te zetten, meer te gokken en uiteindelijk waarschijnlijk dus ook meer te verliezen. Sportpoules zijn erg leuk: het geeft je sportliefde zeker een extra dimensie, maar tegelijkertijd is het door apps wel heel makkelijk om je erin te laten meezuigen. Houd het casual, houd het bij geld dat je kunt missen en dan kun je volop van sportpoules genieten. En vooruit: als je er ook af en toe met de winst vandoor gaat.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...