​De populaire Microsoft Office 365-extensie verdwijnt

​De populaire Microsoft Office 365-extensie verdwijnt

Vorig artikel Volgend artikel

Het heeft 10 miljoen gebruikers, maar toch besluit Microsoft er de stekker uit te trekken. De browserextensie Microsoft 365 gaat verdwijnen. Het bedrijf heeft besloten de extensie te verwijderen van de browsers Google Chrome en Microsoft Edge.

Edge en Chrome

Als je even snel naar Word wil, of naar Excel, dan kun je dat heel makkelijk doen met de Microsoft 365-extensie. Op die manier heb je alles lekker bij elkaar staan en dat is heel prettig werken. Zo kun je terwijl je in een call zit even snel PowerPoint openen om wat iemand zegt vast in een presentatie te gieten bijvoorbeeld. Maar aan die handigheid komt een einde: de browserextensie wordt niet langer ondersteund vanaf januari 2024. Dan moet je met een eigen handigheid op de proppen komen.

De extensie is handig omdat het een soort menu biedt waarin je de apps die tot Microsoft 365 behoren in een mooi overzicht ziet. Je klikt erop en je gaat er naartoe: heel eenvoudig. En ook heel populair: meer dan zes miljoen mensen op Chrome hebben deze extensie en op Edge is dat ook al 4 miljoen. Vooral dat laatste is interessant, want Edge is relatief nieuw als browser. Dat zoveel mensen die extensie dan toch nog hebben, zegt wel iets over hoe populair het ook nu nog steeds is.

Browserextensie Microsoft 365

Microsoft heeft er lak aan: het stopt met het ondersteunen van die extensie. In een ondersteuningsdocument schrijft het: “De Microsoft 365-browserextensie (voorheen Office-browserextensie genoemd) is een gratis extensie die beschikbaar is voor Microsoft Edge en Google Chrome en waarmee je toegang hebt tot je Microsoft 365-apps en -documenten op het web. Deze extensie gaat op 15 januari 2024 met pensioen en wordt niet langer ondersteund.”

Na deze datum ontvangt de extensie geen beveiligingsupdates, bugfixes of technische ondersteuning meer. Ook wordt de Microsoft 365-browserextensie verwijderd uit de webwinkels van Microsoft Edge en Google Chrome als add-on voor extensies. Microsoft zegt niet waarom het hiervoor kiest. We vragen het ons wel af: het lijkt een vrij eenvoudige extensie en mensen gebruiken hem wel: waarom dan stoppen?

Zelf een extensie verwijderen

Je kunt de extensie zelf alvast verwijderen door binnen je browser naar Instellingen te gaan, dan te kiezen voor ‘Remove from XXX’ en dan Manage Extensions te kiezen. En ja, dan toch zelf maar een andere manier zoeken waarmee je handige snelkoppelingen hebt naar je favoriete Office 365-programma’s. Dat kan gelukkig heel makkelijk: je kunt bijvoorbeeld elk programma dat je veel gebruikt in de browser gewoon als favoriet/bookmark opslaan en die bovenin je browser als balk met knoppen weergeven.

Het voordeel is wel dat je hiermee alleen de programma’s opslaat die je veel gebruikt: er zijn nu eenmaal Microsoft Office-programma’s die je waarschijnlijk helemaal niet gebruikt. Die hoef je dan ook niet steeds te zien, wat wel het geval is in de extensie die nu dus gaat verdwijnen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...