Online30.12.2021

Cryptodiefstal: hierop moet je letten als je into crypto bent


Cryptovaluta zijn booming business en als je nog niet overstag bent, dan zijn er waarschijnlijk genoeg mensen in je timeline die je aan het denken zetten met hun screenshots met stijgende cryptovaluta. Wil je beginnen aan crypto of ben je er al mee bezig? Zorg dan dat je de risico’s kent. Ditmaal doelen we niet op die van investeren in munten waarvan de koers moeilijk te voorspellen is, maar op dieven die op je crypto uit zijn.

Grip op je cryptowallet

Cryptodiefstal zou vaker en vaker voorkomen. Soms zien mensen tienduizenden euro’s aan cryptomunten uit hun accounts verdwijnen uit hun cryptowallet. Dit is een virtuele portemonnee waarin de code zit die je toegang geeft tot je cryptovaluta. Hoewel de blockchain waarop cryptovaluta bestaan juist heel anoniem is, is het soms moeilijk om je geld terug te krijgen als iemand het eenmaal vanuit jouw wallet naar een eigen adres heeft overgemaakt. Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Hacken.

Als een hacker door malware kan ontdekken wat jouw wachtwoorden zijn om toegang te krijgen tot je wallet, dan ben je het haasje. Vaak kunnen cryptovalutaplatforms dan ook niets voor je betekenen. Zij hebben wel een aantal handigheden ingebouwd zoals tweestapsverificatie, maar als hackers eenmaal in je account zijn, dan kunnen ze die eventueel uitschakelen of naar een adres laten gaan waarop de hackers ook zijn ingelogd. Het nadeel van deze diefstal is dat het gewoon onder je neus gebeurt en je kunt het bijna niet stoppen.

Doe aangifte

Wat je wel moet doen, dat is aangifte. Het is diefstal, dus meldt het bij de politie. De kans is klein dat deze er iets mee kan of gaat doen, maar het is goed om te blijven melden dat deze praktijken plaatsvinden voor als er wel meer onderzoek nodig is en er misschien toch iemand kan worden opgespoord. Uiteraard moet je naast aangifte doen ook zorgen dat je wachtwoorden overal veranderen, want wanneer de hackers deze eenmaal weten, kunnen ze hiermee nog meer schade aanrichten.

Daarnaast kun je het uiteraard beter voorkomen dan genezen. Dat doe je eigenlijk op dezelfde wijze als dat je andere accounts beveiligd. Door een slim en sterk wachtwoord te kiezen mét tweestapsverificatie, maar ook door goed te bedenken waar je je geld hebt neergezet en hoeveel dat is. Lees je goed in wat een bepaald platform doet bij diefstal, of wat ze überhaupt doen aan beveiliging. Besef ook goed of het verstandig is om op één paard te wedden: veel geld op één plek hebben staan kan een risico vormen. Je kunt dat soms beter spreiden. En uiteraard moet je ook zorgen dat je goede antivirusscanners en beveiliging op de apparaten hebt staan waarmee je die cryptovaluta-platformen en -wallets bereikt.

Cryptodiefstal

Vooral dat checken welk platform je gebruikt voor je cryptovaluta is erg belangrijk. Eerder dit jaar werd er nog een zwakte gevonden in Poly Network, waardoor er honderden miljoenen euro’s konden worden buitgemaakt. Nu hebben de hackers de helft inmiddels terugbetaald, want het nadeel van die transparante keten is dat hackers het ook maar moeilijk kunnen doorverkopen. Maar het zegt tegelijkertijd heel veel over hoeveel je in de gaten moet houden als je wil investeren in crypto. Jezelf, je tech, de platforms die je gebruikt en eigenlijk dan pas hoe het eigenlijk met de koers gaat van je munt(en).

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Crypto

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

Cryptovaluta worden al jaren gezien als de uiteindelijke vervanger van cash geld en banken. Ok, dat is wat kort door de bocht misschien, maar crypto’s zijn hot en er wordt volop mee gespeculeerd. Soms gaat dat goed en...

Cybercrime25.01.2024

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

Bitcoin gaat mogelijk nieuwe fase in met Bitcoin ETF. Het lijkt erop dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC met vermogensbeheerders om tafel is om de ETF aan te gaan bieden. Maar wat is zo’n ETF en wat kan het voor...

Online09.01.2024

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

Bitcoin beleefde een recente stijging na het nieuws over een mogelijke goedkeuring van de ETF spot Bitcoin, wat meer vertrouwen in de markt bracht en suggereerde dat de volgende bull run nabij is. Naar mijn mening zijn e...

Online23.11.2023

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?