Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
De naam Bynder heb je ongetwijfeld wel eens eerder gehoord, maar waarschijnlijk weet je nog niet zo goed wat het bedrijf doet. Bynder specialiseert zich in Digital Asset management software, dat betekent dat ze altijd op zoek zijn geweest naar manieren om bedrijven efficiënter te maken in het delen van bestanden, zowel onderling als naar anderen toe. In de wereld van bijvoorbeeld advertising, ontwerp, grafisch- en webdesign en elke andere sector waar veel digitale files over en weer vliegen is het wel zo handig om het overzicht te houden.
Wat is de juiste versie? Is dat de laatste versie? Wie kan daar allemaal aan? Heeft iemand dat al naar een klant gestuurd? Allemaal vragen die je met een goed DAM-pakket kunt oplossen zonder mensen te moeten lastigvallen. Nu heeft Bynder echter een gratis versie gemaakt van zo’n pakket dat Orbit heet. Dat is primair bedoeld voor het MKB en zelfstandigen, maar ook prima te gebruiken als je zelf veel met digitale bestanden werkt en dat wel eens naar andere mensen stuurt of samenwerkt aan iets.
Beeldbank
Je kunt met Orbit alles opslaan: video’s, word documenten, pdf’s of audiobestanden, om maar een paar dingen op te noemen. In eerste instantie lijkt dat nogal op bijvoorbeeld Google Drive, waar je ook gratis je spullen kunt stallen. De insteek van Orbit is echter heel anders en lijkt meer op een beeldbank waarin gigantische aantallen mediabestanden opgeslagen kunnen worden. Het idee is dat iedereen uit diezelfde stapel zijn bestanden kan halen, zonder lang te hoeven zoeken.
Om dat mogelijk te maken is Orbit er veel meer op gericht om collecties te maken: je kunt bestanden groeperen in (zelf aangemaakte) categorieën, kunt ze simpel toewijzen aan een project of afdeling en ook op het bestandstype kan gezocht worden. Als kers op de taart kun je dan tags toevoegen en dan is het heel simpel om dingen terug te vinden, als je ze eenmaal hun plek hebt gegeven. Sommige dingen worden ook automatisch gegroepeerd in channels.
Orbit transfer
Zo is het makkelijk om verschillende versies van bijvoorbeeld één advertentie, poster of comic te maken. Die kun je aan elkaar relateren met een paar klikken en dan blijven ze ook daarna bij elkaar als je er op zoekt. Zeker voor marketing-materiaal is dat heel handig. Precies daar zijn er altijd verschillende versies, vertalingen of concepten die niet door elkaar gehaald mogen worden.
Misschien wel het grootste verschil tussen Orbit en vergelijkbare diensten is dat er een soort van ingebouwde WeTransfer in zit: je kunt elk bestand of collectie bestanden onmiddellijk vanuit de app delen met andere mensen. Daarbij kun je aangeven hoe lang die share actief blijft, maar je kunt ook in plaats van een bestand een link sturen zodat de ontvanger het binnen de actieve periode zelf kan downloaden. Beter nog: je bestand hoeft niet eens in Orbit te staan om het te kunnen doorsturen.
De prijs van veiligheid
Een ander groot verschil is dat de bestanden die je in Orbit zet niet gescand worden voor andere doeleinden. Daarmee voldoet Bynder ook aan de strike Europese regels omtrent databescherming. We kunnen wel dingen als HIPAA en ISO 27001:2013 noemen, maar als je niet diep in de materie zit is het genoeg om te weten dat je data veilig staat. Daar horen ook fysieke backups bij, logischerwijs.
Je zou zeggen dat al die veiligheid en functionaliteit toch een prijs zou moeten hebben. Dat klopt: Orbit is voor nu geheel gratis met 10 GB opslag, uit te breiden tot 100 GB als je met meerdere mensen samenwerkt. Dat blijft ook gratis, maar als je dit als MKB-bedrijf of collectief wil gebruiken en er toch net te weinig ruimte of mogelijkheden zijn komt er vanaf eind dit jaar ook een Plus-versie, die een terabyte aan opslag heeft en andere extra functies toevoegt, zoals het bewerken van bestanden die je hebt opgeslagen en het integreren met andere applicaties zoals bijvoorbeeld Slack. Die moet – voor de early birds – 280 euro per maand gaan kosten. Ben je op zoek naar andere functionaliteit met op maat gemaakte modules? Dan kom je in aanmerking voor Bynder Flagship, het product dat Bynder groot heeft gemaakt.
Even zelf proberen
We hebben zelf een tijdje met de net geopende gratis versie gespendeerd en dat valt niet tegen. Orbit is snel, overzichtelijk en daardoor gemakkelijk in het gebruik. Als je een account hebt aangemaakt krijg je meteen duidelijke tutorials over hoe je bestanden uploadt, die in een collectie kunt zetten, hoe je collega’s uitnodigt en hoe je bestanden makkelijk kunt delen. Dan ben je in een kwartiertje bij en kun je in principe beginnen met het gebruiken van het programma.
Je moet zelf wel nog data toevoegen aan bijvoorbeeld foto’s, dat wordt niet automatisch gedaan bij het uploaden, omdat een bestandstype toch niet 100 procent garandeert wat je in een JPG kunt zien, om maar een voorbeeld te noemen. Nou hadden we dat snel gedaan, aangezien Orbit het heel makkelijk maakt om in grote groepen tags, bestandstypes en zelfs bestandsnamen aan te passen. Ook was het prettig dat er automatisch channels aangemaakt worden, bijvoorbeeld van al je Illustrator-bestanden of tekstdocumenten, zodat je bepaalde bestanden snel kunt terugvinden.
Orbit is op dit moment al heel gebruiksvriendelijk, maar er er staan volgens Bynder nog meer interessante verbeteringen op de agenda. De combinatie online opslag, verstuurmethode en robuuste search maakt nu al tot een pakket dat absoluut de moeite waard is om uit te proberen, zeker als marketingafdeling, of als je in de grafische, of creatieve industrie zit. En dan maar hopen dat je productief genoeg wordt om uiteindelijk de betaalde versie nodig te hebben!
[Afbeeldingen © Bynder]
Verder lezen over App
Mobile09.12.2024
Uber Teens is een uitbreiding van de app speciaal voor jongeren
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Online20.11.2024
Shazam heeft al 100 miljard nummers voor ons opgezocht
Gaming18.11.2024
Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon
Startups11.11.2024
ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra
Mobile30.08.2024
Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande
Online15.08.2024
Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Verder lezen over Cloud Computing
Technology13.12.2024
10 voorspellingen voor 2025 van SAP: het is vooral AI dat de klok slaat
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarTechnology15.04.2024
Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?
Online19.01.2024
Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers
Technology22.11.2023
Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Streven naar efficiëntie op en naast het circuitGaming15.06.2023
PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest
Verder lezen over Nederland
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Lifestyle05.12.2024
Wat kost een verkeersbord eigenlijk?
Automotive04.12.2024
Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026
Nieuws04.12.2024
Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?
Automotive25.11.2024
Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in
Nieuws20.11.2024
Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseNieuws14.11.2024