Online04.05.2005

Openbare bibliotheken lanceren site over Europese Grondwet


11151568101europa.jpg
11151568101europa.jpg

De Openbare Bibliotheken openen op zaterdag 7 mei 2005 een website over de Europese Grondwet. Op het Onafhankelijk Informatiepunt onafhankelijkinformatie.nl kan iedereen zich informeren die zich goed wil voorbereiden op het komende referendum.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken houdt de site ten doop op zaterdag 7 mei tijdens een debat in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Prinsengracht 587, van 15.00 uur tot 17.00 uur .

Onder leiding van Thomas von der Dunk debatteren Jeanine Hennis-Plasschaert (europarlementariër Groen Links), Willem Bos (voorzitter Comité ‘Grondwet Nee’) en Harry van Bommel (parlementariër SP) over de voors en tegens van de Europese Grondwet.

De bibliotheek is dé plek waar iedereen terecht kan voor onafhankelijke informatie op maat. Die informatie is meer dan ooit nodig. De door de Nederlandse regering uitgegeven Grondwetkrant met de volledige tekst van de grondwet is weliswaar compleet, maar juist daardoor moeilijk leesbaar. De bibliotheken willen – mede door het lanceren van de site onafhankelijkinformatie.nl – voorzien in de grote behoefte aan informatie rond de vraag waar veel mensen mee worstelen: ‘Wat ga ik stemmen?’

De site bevat de volgende onderdelen: informatiedossiers over de Europese grondwet, nieuwsflitsen over Europa, standpunten van politieke partijen, een forum met meningen van sitebezoekers en politici, links, een agenda met activiteiten in de openbare bibliotheken rond de Europese Grondwet en een link naar al@din, de digitale vraagbaak van de openbare bibliotheken.

Een speciaal Europateam al@din zal vragen over Europa en het referendum per e-mail beantwoorden. Politiek tekenaar Joep Bertrams heeft een e-card gemaakt die vanaf de website kan worden verstuurd. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen worden verwezen naar toegankelijke informatie over de Europese Grondwet.

De teksten op de website zijn eenvoudig, uitnodigend en toegankelijk voor een brede groep gebruikers. Wie thuis geen internet heeft kan de site natuurlijk ook in de bibliotheek zelf bezoeken. Daar is bovendien nog meer informatie beschikbaar in de vorm van boeken, kranten, tijdschriften, folders en brochures over dit onderwerp. Zo kan iedereen die daar behoefte aan heeft zich een mening vormen over de Europese Grondwet.