Online24.04.2005

De digitale revolutie is voorbij


1114263859digitalfuture.jpg
1114263859digitalfuture.jpg

Ik vrees dat het geen voetnoot in de geschiedenis van internet zal worden, maar bij toeval kwam ik erachter dat ik later dit jaar een bescheiden feestje mag bouwen. Op 4 november 1995 verscheen deze column voor het eerst, met als kop ‘Het leven is een doos bonbons’.

Toeval leidde me naar het prille begin van mijn internetarchiefje, toen ik op zoek was naar iets wat ik ooit geschreven heb over de Computer Loser Group. Zou die beweging nog bestaan, in een tijd dat computers goedkoper en beter zijn dan ooit, in een era dat zelfs Windows vrijwel nooit meer stokt of onderuit gaat?

De ware Mac-adepten – ik heb er afgelopen week in Amsterdam weer wat voorbeelden van gezien tijdens TINE, het in Amsterdam gehouden The ICT and Networking Event – mogen het Blue Screen of Death nog steeds graag gebruiken als een van de redenen om voor een Mac te kiezen, maar dat blauwe scherm – afkloppen – duikt de laatste jaren niet meer op.

Zelfs mijn oude Windows 2000 machine, die tegenwoordig alleen maar als jukebox fungeert, zet ik aan het eind van de dag altijd uit zoals het niet mag: door pardoes de stroom uit te zetten. De volgende dag start alles zonder protesten op, en iTunes gaat gewoon verder waar-ie was.

Met mijn dagelijks werkpaard, een vette Dell van de baas met XP professional, is ook nooit iets aan de hand, terwijl er van alles op draait. Ik durf het aan om de stelling te verkondigen dat Windows volwassen geworden is en dat wie zijn firewall en virusscanning op orde houdt, te vrezen noch te klagen heeft.

Hoe anders was dat tien jaar geleden toen de Computer Loser Group opgericht werd door Theo Richel. Uit mijn archief blijkt dat ik destijds over hem schreef dat je hem beter via e-mail dan live kon ontmoeten. Omdat hij tevens oprichter van de Vrienden van De Stinkende Roos was en er in één week meer knollen knoflook doordraaide dan een schoarmatent in een jaar.

Maar eens even Googelen wat er een decennium na dato van die vereniging overgebleven is. Twee hits: eentje naar mijn eigen column en de ander naar een terugblik op zijn eigen virtuele geschiedenis op de website van The Richel. Daarin schrijft hij het volgende over de Computer Loser Group: ‘Ondanks mijn redelijk royale ervaring leverde het werken met Windows 95 op een klein met het Internet verbonden Local Area Network toch maandenlang een heleboel problemen op. Veroorzaakt door een combinatie van kapotte pluggen, bugs in de software en onervarenheid met Windows. Een en ander was zo frustrerend dat ik er een artikel in NRC Handelsblad over schreef. Uit de meer dan 80 reacties mocht ik concluderen dat ik een gevoelige snaar had geraakt en ik voelde me gestimuleerd tot de oprichting van de Computer Loser Group met als ’tijdschrift’ Format C:\. Afgezien van nogal wat krantenpublikaties bleven de reacties beperkt en bloedde het initiatief dood.’ Tot zover Richel.

Wegens gebrek aan noodzaak is een heroprichting niet meer aan de orde, lijkt me. Computers, Windows dan wel Apple of Linux, al dan niet in samenwerking met geluidsinstallaties, camera’s, beamers en digitale televisie en snelle verbindingen doen waar we lang op gewacht hebben. Nog maar eens in mij archief gedoken. ‘Digitaal is niet meer te verslaan’, schreef ik in 2000, als reactie op een verhaal van een collega die op de consumentenpagina beweerde: ‘Normaal wint nog steeds van digitaal.’ Pak zelf de reclamefolders die afgelopen week bij u op de mat gevallen zijn, probeer er een camera in te vinden waar nog filmrolletjes in zitten en zie wie vijf jaar na dato gelijk gekregen heeft. Uiteraard heb ik de plank ook wel eens misgeslagen, maar foute voorspellingen zoekt u zelf maar in mijn archief.

Intussen is de digitale revolutie achter de rug. Het bedrijf dat niets met internet doet, heeft een slag gemist en zal een inhaalrace moeten beginnen. Zelfs in het zo behoudende krantenbedrijf begint dat besef nu door te dringen. Dat heeft uiteraard met de niet tot stuiten te brengen daling van de oplagecijfers te maken en dat voor de uitgevers benauwende gegeven is ook mede een gevolg van internet.

Niet alleen Nederlandse uitgevers beginnen nu zwaar in te zetten op alles wat digitaal is. Lees of luister – via internet, waar anders? – de opvallende toespraak die Rupert Murdoch afgelopen week hield tijdens de jaarvergadering van de verenigde krantentuitgevers van Amerika. Opvallend omdat het ook een openbare boetedoening was van de Australische miljardair, eigenaar van de New York Post, de Londense Times, Century Fox Movies, televiezienders, kabeltelevisiekanalen en honderden kranten over de hele wereld. Murdoch spoorde alle krantenuitgevers aan om internet zo snel mogelijk te omhelzen en om niet meer zwijgend toe te blijven kijken hoe een hele generatie van digitale klanten de kranten de rug toekeert.

Volgens Murdoch moeten uitgevers er alles aan doen om teloor gegane lezers en adverteerders terug te winnen via hun websites. ‘Alle trends zijn tegen ons’, aldus de mediamoloch, ‘maar als we nú niet adequaat reageren op alles wat in vijf jaar zó veranderd is, dan is het te laat.’

Zelf toonde Murdoch zich in 1990 skeptisch over de mogelijkheden van zijn bedrijfstak op internet. Nu vergelijkt hij zichzelf en zijn collega-uitgevers met ‘digitale migranten’, die te oud zijn om met het internet opgegroeid te zijn, maar die nu moeten leren te begrijpen dat ze hun bedrijven in de richting moeten sturen van voor wie internet vanzelfsprekend is. Voordat het te laat is.

‘Kijkt u maar naar uw kinderen’, aldus Murdoch, ‘onze uitdaging is om gebruikers opnieuw aan ons te binden. Zoals de lezers die we kwijt zijn, gewend waren om met een kop koffie en onze kranten hun dag te beginnen, hoop ik dat ze hun online dag met een kop koffie op onze website beginnen.’

Bron: weblog Leon Krijnen

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Apple

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Verder lezen over Mac

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!