Online05.01.2019

2700 nepwebwinkels offline gehaald door Consumentenbond


Waar moet je op letten voordat je bestelt?

Vorig jaar mei kwam de Consumentenbond ook in het nieuws met de ontdekking van vele nepwebshops. Er werden toen 850 van deze online ‘shops’ offline gehaald. Gisteren werd bekend gemaakt dat er nog eens 2700 van deze fake webwinkels zijn ontdekt en verwijderd. In totaal gaat zijn er in 2018 zo’n 4500 uit de lucht gehaald. Het blijkt voornamelijk te gaan om malafide webshops uit China.

Opsporen van de neppe webshops

Bij het eerste onderzoek bleek al dat veel van de nepwebshops gebruik maken van dezelfde ‘registrars’. De twee hostingpartijen waar het meeste gebruik van wordt gemaakt, zijn PDR uit India en Registrar.eu uit Nederland. Maar liefst 86% van deze sites was bij een van deze hostingpartijen ondergebracht. Inmiddels hebben beide partijen laten weten aan de Consumentenbond dat de dubieuze shops offline zijn gehaald.

Gebruik maken van bestaande domeinnamen

De criminelen maken veelal gebruik van bestaande domeinnamen die niet meer gebruikt worden. Dit heeft als voordeel dat de Google ranking hoger is en de kans dus groter dat de consument hen vindt. Bij het laatste onderzoek kreeg de Consumentenbond hulp van de bedrijven Dataprovider en Pointer, die met geavanceerde systemen het internet afspeuren naar verdachte webwinkels.

Nepwebshops: waar moet je op letten?

Natuurlijk wil je voorkomen dat je zelf ten prooi valt aan een van deze neppe webshops. Want ondanks dat er veel shops offline zijn gehaald, zullen er nog genoeg sites wel actief zijn. Er zijn een paar zaken waar je sowieso op moet letten, zeker als je bestelt bij een voor jou nieuwe webwinkel. We schreven in aanloop naar de feestdagen al eerder een blog met tips.Toen waarschuwde de Consumentenbond ook al voor ‘december webshops’.

Hoe herken je neppe webshops?

* De domeinnaam komt niet overeen met de producten op de website: check of de url in de adresbalk overeenkomt met de naam van de shop.

* Geen versleutelde verbinding: controleer of de webshop een veilige (https) verbinding heeft, een nepwebshop heeft deze bijna nooit.

* Eenvoudig en onprofessioneel logo: ziet het logo er onprofessioneel uit? Dat kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een fake webwinkel.

* Taalfouten: aangezien de (Chinese) teksten vaak vertaald zijn door Google translate, staat de site vol met spelfouten.

* Ontbreken van contactgegevens: een webshop zonder adres of telefoonnummer is verdacht.

* Geen keurmerken: de neppe shops hebben (uiteraard) geen keurmerken van bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.