Online16.02.2012

CFO’s zien recessie als kans voor bedrijfsgroei


cfo-s-zien-recessie-als-kans-voor-bedrij.jpg
cfo-s-zien-recessie-als-kans-voor-bedrij.jpg

Investeren in goed personeel is volgens CFO’s één van de belangrijkste succesfactoren voor bedrijfsgroei tijdens de recessie. Dit blijkt uit de CFO Breakfast Meeting ‘Going for Growth‘, die op 14 februari j.l. werd georganiseerd door Michael Page International, Coleridge & Valmore en Deloitte. Onder leiding van Rens de Jong, presentator van BNR Nieuwsradio, gingen circa 50 CFO’s met elkaar in gesprek over de kansen die de recessie biedt voor het realiseren van bedrijfsgroei.

Een meerderheid van de aanwezige CFO’s ziet de recessie als een uitgelezen kans voor het doorvoeren van hervormingen en het realiseren van bedrijfsgroei. Als belangrijkste succesfactoren tijdens de recessie werden genoemd: “focus op de kernactiviteiten, inzicht in de winstgevendheid van de klant en Economic Value Added (EVA), blijven investeren en ondernemen met oog op de lange termijn, besluitvormingsprocessen optimaliseren met behulp van Business Intelligence en het aantrekken en investeren in goed personeel.”

Kansen voor groei
Tijdens de paneldiscussie met Pieter Wagebaert, Region Finance Director EMEA Teleplan International, Arjan Kaaks, CFO van Maxeda/DIY, en Frank Geelen, Partner CFO Services van Deloitte, bleek dat succesvolle bedrijven de recessie niet zozeer gebruiken voor het opstarten van radicale koerswijzigingen, maar eerder kiezen voor het aanbrengen van focus op de kernactiviteiten.

Sommige CFO’s voegden daaraan toe dat het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn dat bedrijven slechte economische situaties nodig hebben om zich te hervormen. Dit zou een doorlopend proces moeten zijn, ook in betere tijden. Frank Geelen onderschrijft het succes van de lange termijn aanpak: “Binnen onze adviespraktijk zien wij dat bedrijven toch altijd het beste presteren wanneer zij hun lange termijn koers blijven varen en anti-cyclisch blijven denken: oppassen met de teugels al teveel te laten vieren als het goed gaat en blijven innoveren in tijden dat het minder gaat.

Dit werd bevestigd door Lars Kamphuis, CFO van Berendsen Nederland, wiens bedrijf ondanks de crisis sinds 2009 een omzetgroei met dubbele cijfers wist te realiseren. “Als je besluit contraire maatregelen in te voeren, is het van belang om gerichte keuzes te maken in de projecten die je wilt uitvoeren. Deze dienen daarnaast aan te sluiten op de lange termijn doelstellingen. Als CFO heb je de langste horizon, maar uiteindelijk is het doorvoeren van hervormingen alleen mogelijk met de juiste mensen om je heen. De uitvoering van hervormingen is tenslotte essentieel.

Flexibele arbeidscontracten zijn tijdens de paneldiscussie genoemd als maatregel om bedrijven meer bewegingsruimte te geven, kosten te besparen en de juiste balans in het personeelsbestand te vinden. Uit de discussie blijkt dat landen in Oost-Europa, zoals Tsjechië en Polen, goede voorbeelden zijn van locaties waar bedrijven tegenwoordig medewerkers van dag tot dag kunnen inhuren of met flexibele salarissen werken.

Gastheer Michel Verduin, Director bij Coleridge & Valmore (het recent geïntroduceerde Executive Search label van Michael Page), benadrukt het belang van goed personeel in economisch zware tijden: “Om strak aan de wind te varen is het van belang dat de juiste koers wordt bepaald en helder intern en extern wordt gecommuniceerd. We zien dat binnen de recessie zichtbaar wordt welke mensen goed en minder goed functioneren. Feit is dat een organisatie met de juiste mensen op de juiste plek, beter in staat is om te komen tot slagvaardige besluitvorming en het realiseren van de benodigde veranderingen.

Verder lezen over Bedrijven

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we liever in bed zouden blijven liggen dan naar het werk te gaan. Het kan ook anders, af en toe pauze nemen op een plek waar je je comfortabel voelt en waar je geïnspireerd kunt werken is veel fijner. Hieronder lees je 5 tips om te werken in een chille omgeving, waardoor je kunt relaxen én productief kunt werken.

DC Business21.06.2024

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen