Zwembad in oude Limburgse kerk?

Zwembad in oude Limburgse kerk?

Heerlen is op zoek naar een lokatie voor een nieuw binnenzwembad en vond een leegstaande kerk

Vorig artikel Volgend artikel

Wie gaat er, behalve in de biblebelt, nog wekelijks, of überhaupt, naar de kerk? In het katholieke Limburg lopen de kerken nauwelijks nog vol. Of er moet een bruiloft, begrafenis of kerstmis zijn. In Heerlen ligt een kerk die uiteindelijk helemaal 'uit de katholieke running' gehaald is: de Franciscus kerk. Omdat de gemeente Heerlen het zonde vindt het gebouw te laten verpieteren, heeft men het idee opgevat om de bankjes en het altaar te vervangen door een zwembad.

Van bidbankje naar duikplank

De gemeente wil met het plan twee vliegen in één klap slaan. Al heel wat jaren heeft Heerlen geen binnenzwembad (het Sportfonsenbad) meer, dat vroeger onder andere gebruikt werd voor schoolzwemmen. De gemeente is al lange tijd op zoek naar een lokatie in het centrum van de stad waar een nieuw binnenzwembad kan verrijzen. Die lijkt nu dus gevonden. De lege kerk staat namelijk aan de rand van het centrum van Heerlen.

Een eerste inventarisatie in de kerk door bouwkundigen heeft in ieder geval uitgewezen dat het gebouw geschikt is om er een zwembad in te plaatsen. Er is voldoende ruimten om er een bad van 25 bij 10 meter te maken. Er zal nog meer onderzoek nodig zijn en ook het college moet nog instemmen met deze plannen, die waarschijnlijk duurder uitvallen dan het budget dat Heerlen aanvankelijk uitgetrokken heeft voor een nieuw zwembad.

Aan de eredienst onttrekken

Voordat het zover is, moet ook het kerkbestuur nog instemmen met het nieuwe bestemmingsplan van het voormalige huis van god in ruste. Als het bestuur van de kerk akkoord gaat, dan is het vervolgens aan het bisdom om de kerk, mits zij het er ook mee eens zijn, aan de eredienst te onttrekken. Vanaf dat moment is het gebouw dus officieel geen kerk meer.

Het idee om een kerk om te bouwen tot zwembad is niet uniek. In Londen is dat al gedaan met de oude kerk van het Claybury ziekenhuis.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...