Nieuws06.12.2021

Wordt de finale van de Formule 1 titelstrijd episch of controversieel?


De strijd tussen Max en Lewis wordt op de spits gedreven

Racefans zullen het met mij eens zijn. De strijd om de wereldtitel in de Formule 1, tussen ‘onze’ Max Verstappen en Lewis Hamilton is er eentje om in te lijsten. Het voorlopige hoogtepunt zagen we afgelopen weekend, in Saudi Arabië. Als wat daar gebeurde een voorbode is van de laatste, en allesbeslissende, race van komend weekend in Abu Dhabi, dan kunnen we onze borst nat maken. Het is lang geleden dat de titelstrijd in de Formule 1 zo spannend, en controversieel tegelijk, was. Daarvoor moeten we terug naar de tijden van Ayrton Senna en Alain Prost, Michael Schumacher en Damon Hill en, in recente jaren, Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Maar daarover later meer. Eerst naar de ‘battle at hand’.

Nieuw talent vs gevestigde orde

In Jeddah ging de strijd om de winst, zoals zo vaak dit jaar, weer tussen Max en Lewis. Het staat buiten kijf dat zij met afstand de beste Formule 1 coureurs van dit moment zijn. Hamilton is het fenomeen van de gevestigde orde, met inmiddels al meer dan 100 overwinningen en zeven wereldtitels. Verstappen wordt al enkele jaren gezien als het grootste talent van de Formule 1 in de afgelopen decennia.

In de jaren voorafgaand aan dit seizoen, beschikte Mercedes – het team van Hamilton – simpelweg over de beste F1-bolid. Veel experts, van analisten als Olav Mol en de inmiddels overleden legende Murray Walker, tot en met racelegendes als Jackie Stewart en Niki Lauda (†), hoopten dat de twee beste coureurs ooit in een gelijkwaardige F1-bolide zouden zitten, desnoods bij hetzelfde team. Dit jaar zijn al die wensen uitgekomen. Het bewijs daarvoor is de stand in de strijd om de WK-titel na 21 van de 22 races: 369,5 – 369,5. De coureur die tijdens de laatste race voor zijn concurrent over de finishlijn komt, mag zich dus wereldkampioen noemen. Er is één uitzondering. Mochten zowel Hamilton als Verstappen uitvallen, dan is Max wereldkampioen omdat hij dit seizoen meer overwinningen (9) behaalde dan Lewis (8).

Red Bull en Mercedes circuits

Die uitzondering is natuurlijk voer voor speculatie. Zeker nu Hamilton de laatste drie races op rij gewonnen heeft. Daardoor is de 19 punten voorsprong die Verstappen na de race in Mexico had, verdampt. Mercedes lijkt dus weer de snelste F1-bolide te hebben. Echter, door het verschil in de layout van circuits en de bolides van Red Bull en Mercedes zijn sommige circuits Mercedes-friendly en andere juist weer Red Bull-friendly. Mercedes doet het doorgaans goed op de snelle circuits en Red Bull is over het algemeen beter op circuits waar grip in de bochten belangrijker is dan topsnelheid.

De afgelopen jaren was Abu Dhabi in dat licht bezien een ‘Red Bull circuit’. Daarbij moet wel aangetekend worden dat juist dat circuit dit jaar op verschillende punten aangepast is. Sneller gemaakt, om precies te zijn. We zullen dus pas dit weekend te weten komen of Abu Dhabi nog steeds een ‘Red Bull circuit’ is.

Hamilton zal zich in Abu Dhabi, net als Max, niet zomaar gewonnen geven. Fotocredits: <a href=\
Hamilton zal zich in Abu Dhabi, net als Max, niet zomaar gewonnen geven. Fotocredits:

Beslissing op de baan, niet aan de tafel van de FIA!

Terug naar de speculatie. Boze tongen beweren, of voorspellen beter gezegd, dat Max in Abu Dhabi, als Hamilton hem dreigt in te halen, of vanaf pole position start, een kamikaze-actie zou overwegen. Met andere woorden: dan maar beiden eraf om de wereldtitel veilig te stellen.

Laten we met z’n allen hopen dat dát scenario niet uit gaat komen. Ten eerste is het niet alleen bijzonder onsportief. En ja, Max is een racebeest die soms dingen doet die op het randje, en ook wel eens net daaroverheen, gaan. Maar het letterlijk ‘van de baan rijden van een concurrent’ om wereldkampioen te worden. Met andere woorden: een ‘Schumachtertje’. Behalve dat dat toch echt te ver gaat, denk ik dat de FIA in dit geval zal ingrijpen. Met een diskwalificatie of zelfs een puntenaftrek zodat Max zijn titel alsnog kwijt is. En dat zou in mijn ogen in dat geval ook een terechte straf zijn. Nee, de beslissing moet op de baan vallen, na een harde maar eerlijke strijd, niet aan tafel bij de FIA en de stewards. Overigens denk ik zelf niet dat een dergelijke onsportieve actie bij Max in het hoofd zit.

Het ‘Schumachtertje’

Ik heb hem al benoemd, het ‘Schumachertje’. In 1994 was de titelstrijd net zo spannend als nu. De hoofdrolspelers: Michael Schumacher in zijn Benetton en Damon Hill in de Williams. De Duitser stond bij aanvang van de laatste race, in Australië, 1 punt voor op de Brit. Tijdens de race lag Schumacher voor Hill, maar hij maakte een remfout en kwam buiten de baan terecht. Terwijl Hill Schumacher voorbij reed, probeerde de Duitser bij terugkeer op de baan de Brit eerst te blocken. Toen dat niet sneed hij bij de volgende bocht bewust zo naar binnen dat de twee elkaar raakten. In eerste instantie leek Schumacher vooral zichzelf pijn te doen omdat de Benetton niet meer verder kon. Hill leek de race met zijn Williams wel te kunnen vervolgen. Kort daarna bleek echter dat de Williams toch ook te veel schade had en Hill viel uit. Schumacher wereldkampioen, maar met een actie die hem ook jaren later nog altijd kwalijk genomen wordt. Ook na zeven wereldtitels.

Prost vs Senna

Vijf jaar eerder was het ook feest. De hoofdrolspelers in 1989 waren McLaren teamgenoten Alain Prost en Ayrton Senna (†) De Braziliaan kon alleen nog wereldkampioen worden als hij voor Prost eindigde én de race won. De twee streden op Suzuka (Japan) 46 ronden lang om de eerste plek. Prost lag eerste. Op het moment dat Senna hem wilde inhalen stuurde de Fransman in en lagen beiden uit de race.

Althans, Prost wel. Senna liet zich door de marshals met een duwtje weer op gang helpen om vervolgens aan een epische inhaalrace te beginnen. Dat leek te lukken want enkele ronden later kwam de Braziliaan als eerste over de finish. Wereldkampioen! Nou, dat dacht hij dan. Achter de groene tafel werd beslist dat Senna de schuldige was van de crash met Prost: diskwalificatie. Prost wereldkampioen!

Senna heeft altijd beweerd dat hij het slachtoffer werd van de politieke spelletjes en ‘invloed’ die Prost als oudgediende coureur bij zijn team en de F1-organisatie had. Of dat nu klopt, of niet, ook dit was een jaar waar de een wereldkampioen en zijn wereldtitel om de verkeerde redenen de gesprekken van de dagen, weken en maanden daarna beheerste.

Hamilton en Rosberg

De meest recente epische strijd om de wereldtitel in de Formule 1 vond plaats in 2016 tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton, beiden rijdend voor Mercedes. In de drie jaar daarvoor was Rosberg duidelijk de nummer 2 rijder achter Hamilton. Vergelijkbaar met de rol die Bottas de afgelopen jaren heeft. In 2016 vond de Duitser, zoon van de Finse F1-coureur en ex-wereldkampioen Keke Rosberg, het wel genoeg geweest. Hij wilde niet langer de tweede viool spelen. Daarbij werd hij wel geholpen door de uitslagen van de eerste vier races. Die werden allemaal gewonnen door Rosberg. In de vijfde race, die van Barcelona, liep de strijd tussen de twee teammaten in de eerste bochten direct hoog op. Rosberg starte vanaf plek 2, Lewis had de pole. In de eerste bocht wist Rosberg Hamilton buitenom in te halen. Op het rechte stuk dat volgde kon Hamilton in de slipstream terugslaan. Althans, totdat Rosberg de ‘deur dicht deed’ en Hamilton het gras op moest, ging glijden en behalve zichzelf ook Rosberg uit de race knikkerde.

Lachende derde was, dat zal iedereen nog wel weten, Max, die daar tijdens zijn allereerste F1-race voor Rec Bull ook zijn allereerste F1-overwinning kon boeken. Tussen Hamilton en Rosberg kwam het nooit meer goed. Uiteindelijk kwam de Duitser als overwinnaar uit het seizoen, om vervolgens direct te stoppen. Hij kon de druk, en politieke spelletjes binnen het team, niet meer aan, zo verklaarde hij enkele maanden later tijdens een interview.

May the best driver win!

Zondag avond, 12 december, wordt duidelijk wie zich de F1 wereldkampioen van 2021 mag noemen; Lewis Hamilton voor de achtste of Max Verstappen voor de eerste keer. Voor beide coureurs een mijlpaal van enorme proporties. Wat er ook moge gebeuren en hoe het ook afloopt, ik hoop van ganser harte dat het een eerlijke strijd wordt. En niet eentje waar we om de verkeerde redenen nog weken, maanden of jaren over napraten.

Fotocredits: Moritz Graf

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Sport

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?

Verschillende leden van Basic-Fit klagen erover dat de sportschoolketen de periodieke abonnementsgelden verhoogt zonder hen hier voorafgaand van op de hoogte te stellen. Overeenkomstig consumentenrecht gelden er namelijk...

Nieuws04.04.2024

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?

Stuur Basic-Fit dan onderaan een email!
De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

Het gonst van de geruchten over de uitzendrechten van de Formule 1: er wordt gezegd dat die eer straks aan Ziggo is, maar dat is nog niet definitief. Wel is er een kleine verhuizing: de Formule 1-uitzendingen zijn straks...

Entertainment02.04.2024

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

Lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Formule 1: Dit is de nieuwe Red Bull-auto van Max Verstappen

Red Bull heeft het rode doek van zijn nieuwe stier gehaald: de Formule 1-wagen waarin kampioen Max Verstappen en teamgenoot Sergio Perez het moeten gaan doen dit seizoen. Het Formule 1-seizoen begint al bijna, dus dit is...

Automotive16.02.2024

Formule 1: Dit is de nieuwe Red Bull-auto van Max Verstappen

Usher maakt zich op voor de halftime show van Super Bowl LVIII

Usher is even uit zijn Las Vegas-residentie gestapt, want hij heeft een hoger doel: de halftime show doen van de Super Bowl LVIII. Het is een American Football-wedstrijd, maar eigenlijk is het een van de meest commercië...

Entertainment08.02.2024

Usher maakt zich op voor de halftime show van Super Bowl LVIII

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Amazfit heeft onlangs een nieuw partnerschap aangekondigd met Kelvin Kiptum, de wereldrecordhouder marathon voor mannen. En tevens de enige atleet die een marathon heeft voltooid in minder dan twee uur en één minuut....

Gadgets06.02.2024

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Wereldrecord marathon onder de 2 uur?