Daarom is Istanbul Park beste circuit van de wereld

Daarom is Istanbul Park beste circuit van de wereld

Vorig artikel Volgend artikel

Een Grand Prix meemaken op het circuit Istanbul Park, is een regelrechte traktatie. De laatste keer dat er werd geracet op dit 5.338 meter lang circuit was in 2011. En ondanks dat het circuit van Istanbul Park nog in goede conditie was, zijn de F1-auto’s wel anders geworden.

Dit vroeg om aanpassingen van het circuit en dan voornamelijk het asfalt. Op het laatste moment (3 maanden voor de startdatum) besloot het park samen met de voormalige architect en F1-professionals het asfalt te herstellen om zo te voldoen aan de huidige formule1-auto’s en race-eisen. Het enige nadeel van het nieuwe asfalt is dat de grip iets minder goed zou zijn dan normaal, maar daar heeft iedereen last van en dus blijft de strijd gelijk. Wat in de praktijk blijkt, zoals zevenvoudig wereldkampioen coureur Lewis Hamilton na afloop* van de legendarische GP bevestigt: "Ik wil graag meer races zoals Turkije op de kalender".

Istanbul Park

Er moeten meer uitdagende omstandigheden zijn want dit creëert meer kansen. Ik had de kans om nu iedereen te laten zien wat voor soort coureur die ik ben. Ik heb de race gewonnen en niet de auto.”* Istanbul Park staat bekend als het beste F1 circuit in de wereld, mede door de prachtige bochten-combinaties.

Turkish_GP_Instanbul_Park
Turkish_GP_Instanbul_Park_Hamilton
Het hoogtepunt van het weekend, Lewis Hamilton wordt voor 7e keer wereldkampioen
Lewis_Hamilton_Turkish_GP_2020
Lewis Hamilton, een van de allerbesten ooit!

Istanbul bezoeken

Het park ligt in het oostelijk deel van de geweldige drukke en intrigerende wereldstad met maar liefst 18 miljoen inwoners. Istanbul, vroeger bekend als Constantinopel, wordt door de rivier de Bosphorus doorkliefd. Op de ene oever sta je in het Europese deel op het andere in het Aziatische deel. Beide delen zijn absoluut het bezoeken waard, een prachtige mix van Ottomaans en Romeins vredig naast elkaar.

Dutch Cowboys was uitgenodigd voor de Turkse GP 2020. Door COVID-19 was een beperkt aantal mensen uitgenodigd waardoor het niet te druk was en we een goed beeld en echte beleving kregen van de race. En die begon gelukkig droog, dat was wel even wat anders dan de dag ervoor, tijdens de kwalificaties die gestopt werden vanwege harde, onophoudelijke regen. Maar de baan was nog wel nat. Samen met het nieuwe asfalt dus een grote, spannende en slippery uitdaging. Dit had tot gevolg dat de grote namen als Bottas, Vettel, Leclerc en Hamilton al in de eerste ronden van banden verwisselden.

En waar Max, na een korte slide buiten de baan, wist terug te vechten van plek 8 naar 2, maar uiteindelijk als 4de eindigde. Hamilton was wederom legendarisch. Lewis Hamilton, die startte vanaf P6, kwam snel aan kop en won voor de tweede keer de race op Istanbul Park. DeTurkse F1 GP 2020 was tegelijkertijd zijn zevende F1-coureurstitel en zijn 94e F1-race. Daarnaast was dit Hamilton’s 10e overwinning van het seizoen. Chapeau!

*quote intercitypark.com

Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist...