Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren


Als je op Lanzarote bent geweest, dan weet je dat je op dit Canarische eiland niet alleen veel gitzwarte grond treft door de vulkaan, maar dat je er ook helderwitte woningen kunt vinden. Het is zelfs verplicht om je huis wit te schilderen. Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Zonnestralen

We weten allemaal wel dat wit een afstotende kleur is: zonnestralen worden er als het ware door weerkaatst (maar dan weer niet zo hevig als bij aluminiumfolie). Ook weten we dat zwart de zonnestralen juist aantrekt: een zwart t-shirtje aan in de zomer is altijd stukken heter dan een witte variant. Maar hoeveel scheelt het nu echt? Onderzoekers in de Groot-Brittannië hebben ontdekt dat als je een wit dak hebt in plaats van een andere kleur, dit wel 1,2 graden kan schelen. Het gaat dan om daken in de stad. 

In steden over de hele wereld wordt het bij zonnig, warm weer vaak heel snel erg heet. De stad slokt de hitte als het ware op en die blijft enorm hangen. Als daken wit worden geschilderd, dan kan dat als een soort micro-hitteschild dienen, dat ervoor zorgt dat de gemiddelde temperatuur in de stad 1,2 graden Celsius kouder is. Er zouden zelfs minder airco’s nodig zijn, stellen de onderzoekers. Er werd een 3D-klimaatmodel gemaakt van groot-Londen gebaseerd op de twee heetste dagen van 2018, waaruit blijkt dat geschilderde ramen het meest actieve systeem is tegen de hitte. Zonnepanelen en planten, of een airco, helpen dus minder goed dan.. de kleur wit.

Witte daken

Air conditioning is het slechtste plan als het heet is: het zorgt er zelfs voor dat de stad 1 graden Celcius heter wordt. Daken vol met plantjes hebben een ‘winst’ van 0,5 graden Celsius in kou. Goed nieuws, maar ‘s nachts blijft de warmte juist enorm hangen tussen de planten en gaat de temperatuur juist omhoog. Zonnepanelen helpen slechts 0,3 graden, dus dat heeft ook weinig zin. Althans: als het gaat om hitte uiteraard, want die zijn juist weer krachtpatsers in zorgen voor energie.

Nee, de daken moeten lekker wit worden gemaakt, wat op sommige plekken zelfs voor een winst van 2 graden zou zorgen. Kortom, als je de keuze hebt, dan is wit helemaal niet zo’n slechte. Al wordt het wel snel vies, dus moet je waarschijnlijk wel wat vaker schilderen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd